UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

SOL I PREHRANA

Objavljeno 23.04.2010.  

http://www.jutarnji.hr/tri-grama-manje-sprijecilo-bi-cak-5500-srcanih-udara--/735358/

Konzumiranje soli Tri grama manje spriječilo bi čak 5500 srčanih udara  

Jedemo triput više soli od poželjnih dnevnih količina. U svijetu količine soli u hrani smanjuju već nekoliko godina, a kod nas tek od prošle godine . 

ZAGREB - Jedno pecivo, hrenovke i sok od povrća za doručak čini se vrlo prihvatljivim obrokom i ne pretjerano kaloričnim. No, u njemu se ipak krije opasnost za zdravlje jer sol koju sadrži ta količina spomenutih namirnica dovoljna je za cijeli dan. 

Novi normativi

Na žalost, pretjerivanje sa soli u hrani sve je veći svjetski problem pa je ovih dana i američki Institut za zdravlje pozvao FDA (američka agencija za hranu i lijekove) da odredi normative za proizvođače i restorane ne bi li se postupno smanjila količina soli u hrani. Uvjereni su da će se tako smanjiti problem s visokim tlakom i drugim kardiovaskularnim bolestima, ali i smrtnost od moždanog i srčanog udara. 

I dok su Amerikanci tek krenuli s lobiranjem za smanjenje soli u hrani, poglavito onoj industrijskoj, Europljani to čine nekoliko posljednjih godina, a u Hrvatskoj je prošle godine pokrenuta nacionalna kampanja za smanjenje kuhinjske soli (CRASH), jer Hrvati troše tri puta više soli od preporučenih količina, ili gotovo šest kilograma soli po stanovniku tijekom godine.

Umjesto u prosjeku četiri do maksimalno šest grama soli dnevno, u nas se troši od 12 do 16 grama. 

Štetne posljedice

Posljedice pretjerivanja sa soli osjećaju srce, mozak, krvne žile, ali i bubrezi, a pokazalo se da utječe i na zdravlje kosti te da može potaknuti neke vrste karcinoma. Hrvatska kampanja pokušava potaknuti prehrambenu industriju da postupno smanjuje količinu soli u gotovoj hrani koju proizvodi. Razlog postupnosti smanjenja je privikavanje kupaca na novi okus. U suprotnom mnogi bi odustali od kupovine jer im “nije dovoljno slano”, ili bi dosoljavali, što bi kampanju učinilo neučinkovitom. 

Nedavno je doc. dr. Bojan Jelaković, u ime Hrvatskog društva za hipertenziju uputio dopis liječnicima obiteljske medicine u kojem se podsjeća na akciju smanjenja soli u hrani s kojom bi oni trebali upoznati svoje pacijente. “Kad bi se svakog dana smanjio unos soli za samo 3 grama, smanjio bi se broj žena s visokim tlakom za 24 posto i muškaraca za 34 posto. Također bi se smanjio broj infarkta za oko 5500, a moždanih udara za oko 3500”, kaže dr. Jelaković. Godišnja ušteda u zdravstvenoj potrošnji mogla doseći čak 35 milijuna dolara kad bi se potrošnja soli spustila na preporučene vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije do najviše 6 grama dnevno. 

Ciljane vrijednosti

Sustav postupnog smanjenja soli u gotovoj hrani Britanci su proveli u četiri godine. Slično su učinile Finska i Francuska, a rezultat je smanjenje smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila te postignuta ušteda u potrošnji lijekova. 

U četiri godine spašeno čak 19.000 života

Velika Britanija U četiri godine smanjen je unos soli sa 10 na 6 miligrama, ili za čak 45 posto. Smrtnost od moždanog udara smanjena je za 16 posto, od koronarne bolesti srca za 12 posto. Spašeno je 19.000 života.

Finska Od početka 90-ih u Finskoj se rješava problem prekomjernog soljenja gotove hrane i na taj način značajno je smanjena konzumacija soli. Prosječna vrijednost dijastoličkog tlaka smanjena je za 10 milimetara žive, a učestalost moždanih i srčanih udara u populaciji srednje dobi smanjena je za 80 posto, što je povećalo i očekivano trajanje života. 

Francuska

U posljednjih pet godina dnevne količine soli smanjene su s deset na sedam grama i s tim je rezultatima vodeća u Europi. Neslano će spriječiti rak želucapovećana učinkovitost lijekova za visoki tlaksmanjene nuspojave do koji dolazi zbog konzumiranja lijekovapostupni oporavak srčanog mišićapoboljšanje rada bubregasmanjena vjerojatnost za bubrežne kamencemanji rizik od osteoporozesmanjena opasnost za rak želuca  .

Uppt, 23.04.2010.

Vezani tekstovi 

Štetna «prikrivena» sol u hrani; 

Sol – namirnica koja se koristi od davnina;

 

 

 

Pogledajte tekstove objavljene u Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo  Vol 6, Broj 21, 7. siječnja 2010.

Zdravlje i sol
Uvodna riječ urednice teme;

Unos soli u odrasloj populaciji;
 

Povećan unos kuhinjske soli utječe na pojavu karcinoma probavnog sustava ;
 

Unos soli u seoskoj populaciji u Hrvatskoj – procjena korištenjem jednokratno skupljenog uzorka mokraće;

Unos soli, metabolički sindrom i pretilost
(Hrvatska Nacionalna Kampanja za Smanjenje Unosa Kuhinjske Soli (CRASH);

Sol u prehrani školske djece;


Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima;
 

ASPARTAM - SLATKI OTROV

Napomena: Ovih posljednjih dana na meil adresu primila sam nekoliko meilova sa tekstom o aspartamu, pa sam odlučila da ga stavim na naš web da se pogleda. Svatko može pročitati i vezano uz svoje zdravlje odlučiti o tome koje namirnice (ili dodatke) želi koristiti. No, činjenica je da su sve češće preporuke nutricionista i liječnika da treba izbjegavati prehrambene aditive i umjetne nadomjestke koje naš organizam ne prepoznaje.  Naime u našem tijelu oko  650 gena zaduženo je za metaboličke i probavne procese, te svaki poremećaj unošenjem nepoznatih tvari može prouzročiti razne probleme i reakcije, koje se još uvijek istražuju, pa tako i djelovanje aspartama. (Web urednica: Mirela) 


Utjecaj aspartama 

Najvjerojatnije ne očekujete, da vaš zdravi jutarnji light jogurt može biti vaš najveći neprijatelj. Ili da dijetalni napitak koji vas „štiti“ od kilograma i nije tako dijetalan, a ni sve light namirnice nisu uopće bezopasne.


Naime, prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam (ili E-951)naime sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice, jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu.

U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje.

 Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva  druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%.

Pogrešno je također i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine (light ovo i ono). Usprkos tome, da je riječ o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja, između ostalog, regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980. sa istovremenom pojavom „dijetetskih“ proizvoda sa aspartamom 

London Evening Standard 2005.g. izvještava o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam. 

Istraživanja iz 1994.na Harvadu su dijetne napitke povezala sa lomovima kostiju kod četrnaestogodišnjih djevojčica. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: „Aspartam ima previše štetniog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom
popisu!“

Količina metanola u tijelu ne bi trebala prelaziti 7,8mg na dan. Jedna litra pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Tonik, Ledeni čajevi, napitci za dijabetičare, Inka -  popis je predug, sadrži oko 56mg metanola. Tako ljudi, koji pojedu više proizvoda sa aspartamom, unesu 250mg etanola dnevno u tijelo, što 32 puta prelazi  preporučenu granicu.

No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studije, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija.  90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.

Aspartam nalazimo u gotovo svim proizvodima sa natpisom „bez šećera“, prije svega u light osvježavajućim pićima pa i u žvakaćim gumama, (fenilalanin), dijetetskih napicima, lakim jogurtima i slično.        .

Aspartam je umjetni zaslađivač, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna pića) i jelima (jogurti - light) i slatkišima (bombonima, Tik-tak, žvakaćim gumama).


On je u izuzetno širokoj upotrebi u suvremenoj ishrani, usprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA(američka uprava za hranu i lijekove), ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci, koju dodaju u hranu neupućene javnosti.

Aspartam je stručno ime za umjetni šećer,poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Otkrili su ga slučajno 1965. kada je James Schlatter, kemičar kompanije G. D. Searle, testirao neki lijek protiv čira na želudcu.

Godine 1981. aspartam bio je odobren za upotrebu u prehrani, a za zaslađivanje gaziranih pića 1983. Godine 1985. je kompanija Monsanto kupila kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdijelila na dvije samostalne sestrinske tvrtke, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Aspartam je krivac za više od 75 % negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je moguće pročitati još veljače 1994. u izvještaju Američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Među 90 različitih dokumentiranih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izvještaju su: glavobolje i migrene, kod manje djece odmah po uzimanju u hrani ako je u većoj dozi izaziva povraćanje i mućnine, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremećaji govora, gubitak  čula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima. (Vidi link: http://farm3.static.flickr.com/2045/1551374337_7f648ba58d.jpg)

Znanstvenici koji su proučavali neželjena djelovanja aspartama utvrđuju da unošenje tog sredstva može izazvati, potaknuti ili pogoršati kronične bolesti, kao što su: tumor na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom kroničnog umora,Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novorođenčadi, bol u mišićima i dijabetes – a ima ga u svim proizvodima za dijabetičare.

Glavni sastojci aspartama su: aspartinska kislina (40%), fenilalanin (50%) i metanol (10%). Posebno problematičan je metanol, koji je smrtno opasan otrov. Pri zagrijavanju aspartama iznad 30°C stvara se slobodni metanol, koji može izazvati trovanje.


I još savjet za kraj – Duga je povijest korištenja šećera i meda. Njima se nismo trovali. Možda smo bili malo deblji ako smo pretjerali, ali nisu nas ubijali i trovali. Prirodna sladila kao med, javorov sok, melasa, šećer od trske ili repe, su prirodno nastali i proizvod su duge Zemljine evolucije, te tisućljetnog korištenja tih proizvoda – hrane.

Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači tabletica aspartama je kao 200 žličica šećera.              

Razlika je u učinku nakon konzumiranja: aspartam truje, a šećer samo deblja, pa ako baš stvarno ne pretjeramo nećemo se ni udebljati. Prisjetimo se samo kada je počeo linč starog dobrog šećera, ne znate, e upravo onda kada su izmislili aspartam i otkrili da mu je jeftinija proizvodnja nego proizvodnja šećera, izračunali su svoju dobit i odlučili ubiti šećer, med i čovjeka. 

Dakle  Kada sljedeći put kupujete neki proizvod, na kojem piše velikim slovima BEZ ŠEĆERA, pogledajte najsitniji tekst na pakiranju. Ako na njoj piše da sadrži ASPARTAM ili fenilalanin koji je njegov sastavni dio,  sjetite se da se igrate svojim zdravljem i zdravljem svoje djece.
Zato dva puta razmislite, prije no što vas vaš mališan sljedeći put bude molio za neki light napitak ili žvakaću gumu - bez šećera .

P.S. Monsantova licenca za aspartam uskoro ističe, što znači da će spomenuti umjetni zaslađivač biti još šire zastupljen u namirnicama. Inače Monsanto  je već patentirao novi proizvod - Neotame, koji je desetostruko jači od aspartama i naravno, još škodljiviji.

P.P.S. Uzgred, u SAD prehrambeno – farmaceutski lobi (ubojice čovječanstva) intenzivno radi na tome, da aspartam ne treba obavezno navesti na deklaracijama namirnica, što znači, u tom slučaju uopće ne bismo mogli znati, da određena namirnica sadrži prehrambeni otrov aspartam.  I ŠEĆER je zdrav ……………………

Aleš Babić, Nezavisni savjetnik za potrošače
www.prihranite.si
Autor knjige: Zašto sam bez novca

" U budućnosti bi se tok novca morao preusmjeriti ka ljudima koji sa njim postupaju mudro – inače su  ekološka i socijalna katastrofa neizbježne!" 

Vezani tekstovi: 

Umjetna sladila vs. prirodna sladila;

Stevia;

Smeđi šećer;

E-brojevi – preporuke Udruge;

Uppt, 13.04.2010./m.v.

NEZDRAVA HRANA IZAZIVA PROMJENE U MOZGU

drHorvat Business Newsletter 91/01.04.2010.  

Ljudi koji uživaju u masnim kobasicama, pomfritu i hamburgerima mogu postati ovisni o brzoj i nezdravoj hrani baš kao i narkomani o drogi, objavili su američki znanstvenici 

Nova studija, objavljena u znanstvenom časopisu Nature Neuroscience, pruža uvjerljive dokaze u prilog ranije poznatim teorijama o ovisnosti o hrani. Znanstvenici sa Scripps Research Institute u Kaliforniji pokazali su na koji se način mijenja mozak štakora koji su jeli visokokaloričnu i masnu hranu. Studija "daje čvrste i neoborive dokaze da se ovisnost o drogama i debljina temelje na istim neurobiološkim mehanizmima", rekao je profesor Paul Kenny. 

Više na: http://www.plivazdravlje.hr/vijesti/clanak/18233/Studija-Nezdrava-hrana-izaziva-promjene-u-mozgu.html 

30.03.2010.,

www.plivazdravlje.hr 

NEUGODNA NADUTOST I BOLAN ZATVOR

Bolan i nadut trbuh znak je d aje vrijeme za promjene; 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/57516/Bolan-i-nadut-trbuh-znak-je-da-je-vrijeme-za-promjenu.html  

Imate problema s nadutim trbuhom? Kako pokazuju statistike, takve tegobe češće pogađaju žene nego muškarce i mogu biti vrlo neugodne. Kako si pomoći? Sve je više žena koje imaju problem s lošim funkcioniranjem crijeva. Stručnjaci kažu da je glavni uzrok tomu nezdravi suvremeni način života. U usklađivanju između brojnih poslovnih i obiteljskih obaveza žene nemaju vremena za redovite obroke, tjelovježbu i opuštanje. Kao rezultat imaju poremećenu ravnotežu crijeva, pate od nadutosti i plinova u trbuhu. Ako takvo stanje postane trajno, može dovesti do brojnih opasnih bolesti.

Brza hrana i neredoviti obroci

Žene koje objeduju u hodu, odnosno na brzinu samo nešto ubace u usta između obaveza, unose previše zraka u trbuh. To, naravno, rezultira većom količinom plinova u crijevima. Situaciji ne pomaže ni odabir hrane. Brza i nezdrava hrana samo dodatno pogoršava ravnotežu crijeva.

Za razliku od zdrave hrane koja se normalno probavlja u tankom crijevu, nezdrava hrana koja obiluje ugljikohidratima i nema puno vlakana znatno se teže apsorbira u crijevima i dulje putuje do debeloga crijeva. Zbog svega toga u trbuhu se stvaraju neugodni plinovi. Ako se dulje zadržavaju u trbuhu, mogu izazvati bol. Iako naša kultura osuđuje prirodnu fiziološku potrebu ispuštanja plinova, ipak je to znak da vaša crijeva rade dobro te da su zdrava.

Zatvor
Nakupljanje plinova u trbuhu, nezdrava prehrana, pušenje i premalo kretanja mogu dovesti i do zatvora. Riječ je o stanju kada se crijeva prazne manje od tri puta tjedno, a kad se pražnjenje i dogodi, prati ga veliki napor i bol. Oni koji imaju ovakvih tegoba, znaju da je zatvor iznimno neugodna i bolna pojava, a problem je što može prouzročiti i neke ozbiljne zdravstvene poteškoće, stoga ga ne treba zanemarivati.

Ako primijetite da vas zatvor muči dulje od dva mjeseca, svakako se obratite liječniku. Takvi simptomi mogu upućivati i neke druge bolesti. Važno je da problem ne zanemarite. Pokušajte promijeniti način života, jedite drukčiju hranu, objedujte u miru i uvedite tjelovježbu u svoj redovni raspored.

Što sami možete učiniti?
Prvi savjet već je svima poznat i pomalo dosadan, ali neizostavan – nikako ne preskačite doručak! Naravno, ne biste trebali preskakati ni ostale obroke. Nastojte jesti u miru, odnosno - kad objedujete, sjednite i jedite polako. Važno je da hranu dobro žvačete kako prilikom gutanja ne biste unosili previše zraka u crijeva. Izbjegavajte hranu koja iritira crijeva, a u vašoj prehrani neka prevladava lagana kuhana hrana.

Probleme s probavom može prouzročiti i nedovoljan unos tekućine u organizam, stoga je osam čaša vode dnevno imperativ. Više se krećite. Ako stvarno nemate vremena za redovito vježbanje, nastojte se barem što češće šetati. Crijeva vole kretanje i bit će vam zahvalna na takvim navikama. Nadutost može biti i rezultat napetosti stoga pronađite vrijeme za opuštanje. Pripazite i na odjeću koju nosite. Važno je da bude lagana te da vas ne steže oko trbuha. Takvim malim promjenama znatno ćete pomoći svojoj probavi koja će vam zahvaliti normalnim funkcioniranjem, a to znači životom bez neugodne nadutosti i bolnoga zatvora. 
 

Uppt, 06.04.2010. 

U HRVATSKOJ OD IZNENADNE SRČANE SMRTI SVAKI SAT NETKO UMRE

drHorvat Business Newsletter 91/01.04.2010.  

Od iznenadne srčane smrti u Hrvatskoj svaki sat umre jedna osoba, svaki dan njih 25, a godišnje oko 9000 ljudi, no veliki broj tih smrti mogao bi se izbjeći ugradnjom kod rizičnih osoba uređaja koji sprječava poremećaje srčanog ritma - tzv. implantabilnog kardioverter defibrilatora (ICD), u čemu Hrvatska višestruko zaostaje za nekim susjednim zemljama, istaknuli su hrvatski kardiolozi Članovi Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva navode da se u Hrvatskoj godišnje implantira svega 17 ICD uređaja na milijun stanovnika što je dva do tri puta manje nego u Sloveniji i Srbiji, pet puta manje nego u Slovačkoj i čak deset puta manje nego u Češkoj. Podaci za 2008. govore da je u pet hrvatskih centara gdje se rade takve operacije ugrađeno svega 75 uređaja. 

Više na: http://www.plivazdravlje.hr/vijesti/clanak/18219/U-Hrvatskoj-od-iznenadne-srcane-smrti-svaki-sat-netko-umre.html 

26.03.2010., www.plivazdravlje.hr 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.