UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Dijete

Uravnotežen obrok

 
Prijedlog uravnoteženog obroka (izbor po želji)
 

( Za osobe koje žele drugačije okuse )

 

1.CANAPE-i (zalogajčići) od sirovog povrća s namazom od mladog sira s orasima
2.MARINIRANO POVRĆE i MARINIRANI TOFU
3.ZOB sa sjemenkama sezama i MUNGO GRAH
4.SALATA OD CIKORIJE I RADIČA sa sjemenkama sezama 5.SIROVI CELER S MLADIM SIROM I SUHIM VOĆEM

CANAPE-i od sirovog povrća

Priprema:
Povrće: mrkva, bijela repica, korabica, rotkvice, komorač, očistiti i izrezati na tanke okrugle iii četvrtaste oblike veličine jednog zalogaja. Namaz: mladi sir iii svježi tofu od ''/2 kg podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati sitno narezanIh zelenih ill crnih maslina (7 komada), I žlicu sitno izrezanih oraha. Dodati mljevenu gorčicu i1i đumbir po želji. Oba začina su odlična za želudac. Sve dobro izmiješati, ako je pregusto dodati žlicu acidofila. U drugi dio sira umiješati I do 2 manje umeboshi šljive (mogu se kupiti u prodavaonicama zdrave hrane), I žlicu naribanih badema, gorčicu iii dumbir. Sve dobro izmiješati te dodati acidofil ukoliko je smjesa pregusta. U oba namaza dodati začinske trave ili namazane canapee posuti istim. Povrće birati sezonski ili po osobnom okusu.

 

MARINIRANO POVRĆE I MARINIRANI TOFU

Povrće: brokulu, poriluk, tvrde dijelove cikorije, cvjetaču narezati na sitnije dijelove, te večer prije ili dva-tri sata ranije marinirati u soja umaku (shoja umak), te začiniti asafoetidom (zamjenski začin za luk; kupiti u "LEKO" prodavaonici začina). Dumbir dodati po želji. Tavu premazati ghijem i1i uljem, dodati pripremljeno povrće. Pirjati 2-3 minute. Tofu na isti način pripremiti kao povrće; mariniran tofu, narezan na tanke šnitice, peel 1-2 minute sa svake strane. Servirati s mariniranim povrćem.

ZOB SA SJEMENKAMA SEZAMA I MUNGO GRAH

 (iii domaći grah) - za 4 osobe I šalicu zobi namočiti dan ranije I šalicu mungo graha također (ako je mladi grah ne namakati) I zob i mungo grah kuhati pod tlakom 6-10 minuta iii 50-tak minuta u običnom loncu. Kuhanoj zobi dodati sjemenke sezama, koje smo prethodno malo popržili i usitnili. U kuhani mungo grah možete dodati malo mladoga luka i maslinova ulja, kao za salatu.

SALATA OD RADIČA I CIKORIJE

Ova je salata izvrsna za jetru.Začiniti maslinovim uljem, jabučnim octom, te začinskom soli, na kraju dodati sjemenke sezama. Servirati uz zob i mungo grah.

 

DESERT: CELER S MLADIM SIROM I SUHIM VOĆEM


 - za 4 osobe I srednji celer izribati na sitno, dodati istu količinu mladog sira, te 5-6 suhih smokava, 5-6 suhih marelica sitno nasjeckanih, te 2 žlice groždica. Dobro izmješati i rashladiti, te poslužiti u zdjelicama.

Dodatak: NAMAZ OD AVOKADA

Avokado je izuzetno bogat nezasićenim masnim kiselinama. Jedan zreo avokado izgnječimo, dodamo malo limuna (oko 2 žličice), te žličicu začina po želji (kelp alge u prahu, curry, češnjak, dumbir, papar, malo soil... ). Začine birajte po želji. Poslužite kao namaz na kruh ili sirovo povrće.

NAPOMENA:

Iz prethodnih recepata vidljivo je da je riječ o hrani tj. jednostavnim jelima; kako po sastavu tako i po načinu pripreme. Bjelančevine se nalaze u mladom siru ili tofuu, ugljikohidrati u zobi i mungo grahu, a vitamini, minerali i enzimi u mladom sirovom povrću i salati, te nezasičene masnoće iz visokovrijednih namirnica avokada i sezamovih sjemenki, te orašida u namazima. Riječ je o količinama nužno potrebnim za dobar osjećaj i sitost.


Šećer, lako probavijiv dobivamo iz suhoga voća (desert od celera - izuzetno alkalnog sastava). Takovo pripremljeni desert snaži naše zdravlje i zadovoljava potrebu za slatkim. Svako od 5 predloženih jela mogu biti i samostalni obrok s tim da: uz br. 2 servirate salatu od radiča i cikorije, a uz br. 3 servirate br. 1. Uz br. 5 možete piti čaj: zeleni čaj, matičnjak i1i mentu.
Namaz od avokada servirajte uz br. 1.


Svih 5 prijedloga - odlično za goste da ih ugostite drugačije "sa puno mašte".

 

Uppt, dopuna veljača 2011.

Redukcijska dijeta2

Redukcijska dijeta

Opširnije:Redukcijska dijeta2

Prehrana za 15 dana

Prehrana za 15 dana

 (izbor jelovnika jedne od članice Grupe za redukciju)

 

 

Prvi dan


Buđenje : 5 minuta protezanja i ležeći voziti bicikl
Zajutrak: čaša vode ili čaja šalica voća u količini jedne manje jabuke ili jedne jabuke ili breskve ili 3 marelice
Doručak: (1 sat kasnije); 2 Žlice zobenih + ječmenih pahuljica ili miješanih pahuljica; dodati 1 žlicu mljevenih lanenih sjemenki i vodu do postane kaša. Dodati malo jogurta,žlicu grožđica i dvije sušene marelice ili dvije sušene smokve ili šljive (usitnjene).
*prije ručka pojesti 1 povrće (po želji) veličine jedne korabice*
Ručak: šalica (2dl) žitarica kuhanih u vodi (prednost: ječam, zob, proso) sa žličicom sjemenki sezama ili suncokreta ili buća Užina: jabuka+ 100g tofua ili kravljeg sira
Večera: 50g tofua (kravlji sir) zdjela (2 šalice) salate po izboru, začiniti sa 2 kapi maslinovog ulja Piti dnevno 1 i pol litru vode.


Drugi dan
Buđenje: kao i 1. dan Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan Doručak: čaj ili kava bez šećera, 1 male šnita kruha (bez namaza) Ručak: sezonsko povrće, 1 šalica (2dl), oparena (vodu od povrća popiti). Naribati šalicu svježe mrkve sa 2 kapi maslinovog ulja
Užina: pola banane, tekućina: kava ili čaj
Večera: 1dl izgnječenog mladog sire ili tofua mazati na šnite korabice ili repe ili crne repe


Treći dan

Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: kao i 1. don
Ručak: 1 manji krumpir, 2-3 kom. korjenastog povrća i cvjetić brokule (kratko skuhati u polo litre vode); no tanjuru dodati malu žlicu sezamovih sjemenki piti vodu od kuhan ja tijekom i poslije jela

Užina: voće (1 komad po želji, najbolje jabuka ili sezoonsko)
Večera: pola šalice tofua ili mladog sire (1dl), dvije šalice sezonske salate, ako je zelje i mrkvica
onda 1 šalica začinjena s 2 kapi ulja

Četvrti dan
Budenje: kao i 1. dan
Zajutrak: voda i voće
Doručak: čaj i graham pecivo ili ista količina kruha; 1 žlica grožđica korjenja: peršin, mrkva, celer. s povrćem dokuhati. Treba biti količina de bude i za večeru. Začiniti prije jela s 2 kapi ulja ili izabranim sjemenkama (malo mljevenima)
Užina: pola šalice jogurta ili mladog sira iii tofua; 1 jabuka Večera: 1 šalica od ručka; 1 šalica lisnate salate.


Peti dan

Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: kao i 1. dan
Ručak: 1 šalica integralne rife so izabranim sjemenkama; narezena 2-3 sirova veća šampinjona, oprana i pomješana so malo radiča iii salate
Užina: voće, čaj iii voda
Večera: 2 šalice salate i šnita kruha namazana so malo senfa i šniticom tofua

Šesti dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i vote kao 1. dan
Doručak: čaj ili kava ili šalica sojinog mlijeka
Ručak: skuhati molo povrća jušno (peršin, mrkva, brokula, cvjetača) so 2 !lice prosa 2d1 pojesti za ručak, začiniti so 1 žličicom bučinih sjemenki; skuhati količinu do ostane 1 šalica gušćeg za večeru

Užina: polo banane, 1 mala jabuka, čaj ili voda
Večera: gusto od ručka, začiniti so 2-3 kapi ulja i 50g tofua, I šalica lisnatih salata


Sedmi dan

Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: kao i 1. clan
Ručak: samo sirova salata, 3 šalice (velika zdjela), u nju dodati 2 šampinjona, oprona i narezana

Užina: 1 manja banana
Večera: 50g tofua i 1 šalica salate ad kupusa i mrkvice

Osmi dan
Buđenje:
 kao i 1. don
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. don
Doručak: čaj (matičnjak ili šipak), šnitica kruha posuta sezomovim sjemenkama
Ručak: 2 mrkvice, polo maloc luka, 2dl vode, 2 dl sojinog mlijeka iii običnog. Kuhati 3 minute pa izmiksati ili viljuškom izgnječiti pa dodati 2-3 kapi ulja. Treba sve pojesti, te uz to 1 naribanu sirovu mrkvu s kapi ulja

Užina: polo banane ili drugo voće
Večera: oko 200g celera naribati i pomiješati so 2 velike !lice mladog sira ili usitnjenog tofua, dodati malo mrvljene gorčice ili dumbira, čaj od matičnjaka


Deveti dan

Bodenje: koo i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i vote kao 1. dan
Doručak: 2 lice zobi i ječma, mole pahuljica i i žličica groždica, prelito sa 2dl mlake vode (do postane kaša)
Ručak: 50g tofua i 1 šalica naribanog zelja (bijelog ili crvenog) i jedna mrkva, začinjeno so 2-3 kapi ul ja
Užina: čaj ili kava so polo šnite kruha ili polo grahoma, 2 suhe smokve Večera: 2 šalice lisnate mi ješane salate (radič, zelena salata) so polo lice sjemenki od suncokreta (usitnjeno), čaj od matičnjaka


Deseti dan

Bodenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: 2 tanka integralna dvopeka iii 1 šnitica kruha, raženog ili sličnog, kava ili čaj, dodati polo šalice sojinog ill običnog mlijeka
Ručak: 2 žiice prosa, 2 monje mrkve, peršin, šnita celera, cvjetić cvjetače iii brokule; proso prepržiti no podmazanoj tavici (so maslom ili 2 kapi ulja), dodati povrće koje se kuha 5 minuta, izdrobiti ill izmiksati i dodati polo litre vode; sve poiako pojesti

Užina: čaj iii kava
Večera: 50g tofua i velika šalica rotkvica ili šnite korabice, čaj ad matičnjaka (Za sutra namočiti 5 žlica usitnjene zobi. No zob staviti 4 prota vode)


Jedanaesti dan

Bodenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša zobene vode i vote
Doručak: čaj i 3 marelice, 2 šl jive, dvije smokve (sušeno voće)
Ručak: namočenu zob začiniti so polo žličice usitnjenih lanenih sjemenki i polo !lice izribanih badema, malo usitnjene gore ice ili dumbira. U količinu koja se jede narezati mladog luka. Piti čaj od šipka ili vodu. No hrane bez luka ostaviti za večeru. Užina: samo čaj
Večera: preostalu zob so sirovim povrćem po želji. Piti puno čaja: zeleni ili matičnjak


Dvanaesti dan

Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: kava ili čaj, količino kruha u obliku grahama so malo bučinih sjemenki
Ručak: 1 šolica integralne rile so polo !lice sezamovih sjemenki. Bistro juhica (3dl vode); prokuhati so žličicom misoa, noribana 2 cvijeta brokule, listići peršina i celera. bodati 2 kapi ul ja. Užina: 1 jabuka, šnitica pince
Večera: 200g sirovog karfiola izribati, 2 oraha narezati sitno, 2 lice mladog sira ili jedan jogurt ili 50 g tofua. Sve izmješati i dodati malo jabučnog octa. Čaj ad matičnjoka.


Trinaesti dan

Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. don (polo banane)
Doručak: (namočiti šalicu leće za ručak); zob i ječmene pahuljice preliti mlokom vodom; dodati polo žličice groždica i polo žličice usitnjenih lanenih sjemenki i polo žličice bučinih sjemenki Ručak: leća i voda ad namakonja,1 žlica misoa, skuhati so kori jenom peršina. U tanjur dodati listiće celera i peršina, 2-3 kapi ulja. Izribati 1 mrkvu i zelje za 2-3 šalice. No pojesti uz ručak. Užina: polo banane
Večera: ostatak ad salate, 509 tofua ili mladog sira, čaj od matičnjako


Četrnaesti dan

Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. don (jabuka) kava ili čaj, malo sojinog ili običnog mli jeka,1 šnita kruha so sjemenkama od sezama
Ručak: malo mrkve, celera, peršina,1 poriluk (monji),1 manji krumpir prerezan no četvrtine. Ne sitniti povrće. Korjenasto prokuhati 2-3 minute, dodati lisnato, karflol i brokulu i 1-2 žličice misoa i prokuhati još 2-3 minute. Neka bude vode više ad polo lite. Povrće odvojiti od juhe. U tanjur staviti 2 šeflje juhe i dodati I žlicu zobenih pahulja. U dio povrća koji se jede treba dodati svježi peršin i celer s 2-3 kapi ulja.
Užina: izribana svježa mrkva i malo celera so 2-3 kapi ulja i jabučni ocat Večera: ostatak hladnog kuhanog povrća so bučinim košticama i 50g tofuo. Čaj po želji.


Petnaesti dan

 Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. don (jabuka)
Doručak: čaj, 2 smokve, 3 marelice
Ručak: skuhati šalicu ječmo so trostrukom količinom vode,1 žlica misoo. U tonjur staviti koliko se želi pojesti i polo lice bučinih sjemenki i mladi luk narezati
Užina: jabuka i 509 tofua
Večera: preostaui ječam (ili go ostaviti za sutra), dodati izribanu mrkvu, narezanu rotkvicu, 2 češnja bijelog luka, malo ulja i jabučnog octa. Ako se ječam ostavlja za sutra, onda se večera samo salata. Dodati još povrća, popiti jogurt uz to, te po jesti šniticu kruha.

 

 

 

Napomena: ne uzimati slatko bilo koje vrste, izmedu obroka piti čaj ili vodu; izmedu zajutraka i doručka imati jedan sat za higijenu i vježbe za struk i leda. Prvi tjedan ništa ne soliti. Zadovol jstvo je jedini vaš motiv - budite zadovoljni. Dodatna napomena: jednom dnevno uzeti lg C vitamina (oko llsati), jednom dnevno uzeti 1 magnezij (300) sat prije ruč ka Preporučuje se čaj od matičnjoka u popodnevnim satima i prije spavanja. Dnevnotrošiti 1 žlicu maslinovog ulja. Ako su u receptu sjemenke kao dodatak ne stavljoti ulje. Količine konzumiranih namirnica mogu se povećati za'/. od propisanog. ,5amokreativnost: unositi povrće koje je dostupno svježe. Začini: gorčica i dumbir, začinska sol, misoa (slatko - ništa)

 

Sonja Njunjić, tel. 4828237 - Nazovite za sve što vam nije jasno. Sretno!

 

Redukcijska dijeta1

Plan prehrane  Primjer jelovnika za 7 dana (preporuka Udruge)

                                                                                 

1.PONEDJELJAK

 

7.00

ZAJUTRAK

jabuka ili kruška ili šljive (1 šalica) ili manji grozd

8-9.00

DORUČAK

kava ili čaj

 

 

pureća šunka, nemasna (1-2 šnite) ili nemasni sir (1 šalica)

 

 

crni kruh - 1 šnita

11.00

UŽINA I

jabuka ili mala šnita kruha sa sjemenkama buče

12-14.00

RUČAK

juha od rajčice

 

 

kelj lešo ili blitva lešo

 

 

puretina (80 grama) ili plava riba lešo (npr.skuša)

15-16.00

UŽINA II

salata od svježeg povrća

18-19.30

VEČERA

crni kruh - 1 šnita

 

 

jogurt ili šalica nemasnog sira s mljevenim sjemenkama

        

2. UTORAK

 

7.00

ZAJUTRAK

Naranča ili mandarina ili grejp ili svježi voćni sok

8-9.00

DORUČAK

bioaktiv LGG ili AB kultura

 

 

pecivo sa sjemenkama

11.00

UŽINA I

kruška ili jabuka

12-14.00

RUČAK

povrtna juha

 

 

pečena puretina, nemasna (80 grama)

 

 

sezonska salata

15-16.00

UŽINA II

kompot od jabuka ili od nekog drugog voća

18-19.30

VEČERA

tunjevina iz konzerve (80 grama tune bez ulja) najbolje iz salamure

 

 

zelena salata

 

 3. SRIJEDA

 

7.00

ZAJUTRAK

Kivi ili jabuka ili šljive (1 šalica)

8-9.00

DORUČAK

mlijeko ili čaj s medom

 

 

crni kruh – 1 šnita posuta s mljevenim sezamom

 

 

2 suhe marelice

11.00

UŽINA I

1 veća mandarina ili 2 manje ili grejp

12-14.00

RUČAK

juha od povrća

 

 

rižoto sa šampinjonima

 

 

salata od cikle

15-16.00

UŽINA II

jabuka

18-19.30

VEČERA

sirovo povrće sa mladim sirom i začin komorač ili kopar

 

 

acidofil

 

 

čaj od matičnjaka ili mente

 

4. ČETVRTAK

 

7.00

ZAJUTRAK

1 veća mandarina ili 2 manje ili grejp

8-9.00

DORUČAK

ječmena + zobena kaša (4 žlice) na mlijeku razrjeđena s vodom; dodati 1 žlicu grožđica

11.00

UŽINA I

kruška ili jabuka ili manji grozd

12-14.00

RUČAK

juha od cvjetače

 

 

srdele pržene 4-6 kom. (osušene sa papirom tako da papir upije masnoću)

 

 

blitva lešo

15-16.00

UŽINA II

mala šnita kruha sa sjemenkama buče ili 2 smokve

18-19.30

VEČERA

mladi sir + izmljeveno laneno sjeme (1 žlica) + kopar

 

 

crni kruh 1 šnita

 

 

zelena salata ili neko drugo mješano povrće

 

 

čaj

 

5. PETAK

 

7.00

ZAJUTRAK

jabuka ili kruška ili šljive (1 šalica) ili manji grozd

8-9.00

DORUČAK

čaj od šipka ili kava ili mlijeko,obrano

 

 

crni kruh – 1 šnita pouta sa sjemenkama

11.00

UŽINA I

naranča

12-14.00

RUČAK

pileća juha s povrćem

 

 

miješano povrće iz juhe s malo jabučnog octa

 

 

kuhana piletina

15-16.00

UŽINA II

4 suhe marelice

18-19.30

VEČERA

bioaktiv LGG ili AB kultura

 

 

kupus salata s ribanom mrkvicom

 

 

čaj od mente

 

6. SUBOTA

 

7.00

ZAJUTRAK

voćni sok ili svježe voće po izboru

8-9.00

DORUČAK

čaj od kamilice ili šipak

 

 

svježi sir s lanenim sjemenkama

 

 

graham pecivo

11.00

UŽINA I

mandarina

12-14.00

RUČAK

grah varivo

 

 

crni kruh – 1 šnita

15-16.00

UŽINA II

jabuka

18-19.30

VEČERA

kuhano jaje

 

 

grah salata ili salata po izboru

 

 

čaj od majčine dušice

 

7. NEDJELJA

 

sami odredite vrijeme uzimanja obroka, ali zadnji neka bude do 20.00

ZAJUTRAK

voćni sok ili svježe voće po izboru

DORUČAK

žganci s jogurtom ili obranim mlijekom

UŽINA I

2 - 4 suhe voćkice

RUČAK

pureća juha

 

pečeni pureći zabatak

 

cvjetača lešo

 

mrkva lešo

 

brokula lešo

UŽINA II

pita od jabuke (1 komad)

VEČERA

čaj od šipka ili čaj po želji

 

 

 

 

Napomena:   
Bilo bi poželjno svako jutro popiti čašu vode natašte
u stajaćem položaju.

Piti što više obične vode tokom dana.                     

Svakodnevno budite tjelesni aktivni! Redovito hodajte!

 

Podsjećamo Vas, pogledajte PRIRUČNIKE Udruge!

Pripremila:

Sonja Njunjić

Updated, veljača 2011.

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.