UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Dijete
Uravnotežen obrok
- Detalji
- Kategorija: Dijetni program
- Objavljeno Subota, 27 Listopad 2007 17:50
- Hitovi: 31677

( Za osobe koje žele drugačije okuse )
1.CANAPE-i (zalogajčići) od sirovog povrća s namazom od mladog sira s orasima
2.MARINIRANO POVRĆE i MARINIRANI TOFU
3.ZOB sa sjemenkama sezama i MUNGO GRAH
4.SALATA OD CIKORIJE I RADIČA sa sjemenkama sezama 5.SIROVI CELER S MLADIM SIROM I SUHIM VOĆEM
CANAPE-i od sirovog povrća
Priprema:
Povrće: mrkva, bijela repica, korabica, rotkvice, komorač, očistiti i izrezati na tanke okrugle iii četvrtaste oblike veličine jednog zalogaja. Namaz: mladi sir iii svježi tofu od ''/2 kg podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati sitno narezanIh zelenih ill crnih maslina (7 komada), I žlicu sitno izrezanih oraha. Dodati mljevenu gorčicu i1i đumbir po želji. Oba začina su odlična za želudac. Sve dobro izmiješati, ako je pregusto dodati žlicu acidofila. U drugi dio sira umiješati I do 2 manje umeboshi šljive (mogu se kupiti u prodavaonicama zdrave hrane), I žlicu naribanih badema, gorčicu iii dumbir. Sve dobro izmiješati te dodati acidofil ukoliko je smjesa pregusta. U oba namaza dodati začinske trave ili namazane canapee posuti istim. Povrće birati sezonski ili po osobnom okusu.
MARINIRANO POVRĆE I MARINIRANI TOFU
Povrće: brokulu, poriluk, tvrde dijelove cikorije, cvjetaču narezati na sitnije dijelove, te večer prije ili dva-tri sata ranije marinirati u soja umaku (shoja umak), te začiniti asafoetidom (zamjenski začin za luk; kupiti u "LEKO" prodavaonici začina). Dumbir dodati po želji. Tavu premazati ghijem i1i uljem, dodati pripremljeno povrće. Pirjati 2-3 minute. Tofu na isti način pripremiti kao povrće; mariniran tofu, narezan na tanke šnitice, peel 1-2 minute sa svake strane. Servirati s mariniranim povrćem.
ZOB SA SJEMENKAMA SEZAMA I MUNGO GRAH
(iii domaći grah) - za 4 osobe I šalicu zobi namočiti dan ranije I šalicu mungo graha također (ako je mladi grah ne namakati) I zob i mungo grah kuhati pod tlakom 6-10 minuta iii 50-tak minuta u običnom loncu. Kuhanoj zobi dodati sjemenke sezama, koje smo prethodno malo popržili i usitnili. U kuhani mungo grah možete dodati malo mladoga luka i maslinova ulja, kao za salatu.
SALATA OD RADIČA I CIKORIJE
Ova je salata izvrsna za jetru.Začiniti maslinovim uljem, jabučnim octom, te začinskom soli, na kraju dodati sjemenke sezama. Servirati uz zob i mungo grah.
DESERT: CELER S MLADIM SIROM I SUHIM VOĆEM
- za 4 osobe I srednji celer izribati na sitno, dodati istu količinu mladog sira, te 5-6 suhih smokava, 5-6 suhih marelica sitno nasjeckanih, te 2 žlice groždica. Dobro izmješati i rashladiti, te poslužiti u zdjelicama.
Dodatak: NAMAZ OD AVOKADA
Avokado je izuzetno bogat nezasićenim masnim kiselinama. Jedan zreo avokado izgnječimo, dodamo malo limuna (oko 2 žličice), te žličicu začina po želji (kelp alge u prahu, curry, češnjak, dumbir, papar, malo soil... ). Začine birajte po želji. Poslužite kao namaz na kruh ili sirovo povrće.
NAPOMENA:
Iz prethodnih recepata vidljivo je da je riječ o hrani tj. jednostavnim jelima; kako po sastavu tako i po načinu pripreme. Bjelančevine se nalaze u mladom siru ili tofuu, ugljikohidrati u zobi i mungo grahu, a vitamini, minerali i enzimi u mladom sirovom povrću i salati, te nezasičene masnoće iz visokovrijednih namirnica avokada i sezamovih sjemenki, te orašida u namazima. Riječ je o količinama nužno potrebnim za dobar osjećaj i sitost.
Šećer, lako probavijiv dobivamo iz suhoga voća (desert od celera - izuzetno alkalnog sastava). Takovo pripremljeni desert snaži naše zdravlje i zadovoljava potrebu za slatkim. Svako od 5 predloženih jela mogu biti i samostalni obrok s tim da: uz br. 2 servirate salatu od radiča i cikorije, a uz br. 3 servirate br. 1. Uz br. 5 možete piti čaj: zeleni čaj, matičnjak i1i mentu.
Namaz od avokada servirajte uz br. 1.
Svih 5 prijedloga - odlično za goste da ih ugostite drugačije "sa puno mašte".
Uppt, dopuna veljača 2011.
Redukcijska dijeta2
- Detalji
- Kategorija: Dijetni program
- Objavljeno Subota, 27 Listopad 2007 17:48
- Hitovi: 11836
Prehrana za 15 dana
- Detalji
- Kategorija: Dijetni program
- Objavljeno Subota, 27 Listopad 2007 17:46
- Hitovi: 44726
Prehrana za 15 dana
(izbor jelovnika jedne od članice Grupe za redukciju)
Prvi dan
Buđenje : 5 minuta protezanja i ležeći voziti bicikl
Zajutrak: čaša vode ili čaja šalica voća u količini jedne manje jabuke ili jedne jabuke ili breskve ili 3 marelice
Doručak: (1 sat kasnije); 2 Žlice zobenih + ječmenih pahuljica ili miješanih pahuljica; dodati 1 žlicu mljevenih lanenih sjemenki i vodu do postane kaša. Dodati malo jogurta,žlicu grožđica i dvije sušene marelice ili dvije sušene smokve ili šljive (usitnjene).
*prije ručka pojesti 1 povrće (po želji) veličine jedne korabice*
Ručak: šalica (2dl) žitarica kuhanih u vodi (prednost: ječam, zob, proso) sa žličicom sjemenki sezama ili suncokreta ili buća Užina: jabuka+ 100g tofua ili kravljeg sira
Večera: 50g tofua (kravlji sir) zdjela (2 šalice) salate po izboru, začiniti sa 2 kapi maslinovog ulja Piti dnevno 1 i pol litru vode.
Drugi dan
Buđenje: kao i 1. dan Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan Doručak: čaj ili kava bez šećera, 1 male šnita kruha (bez namaza) Ručak: sezonsko povrće, 1 šalica (2dl), oparena (vodu od povrća popiti). Naribati šalicu svježe mrkve sa 2 kapi maslinovog ulja
Užina: pola banane, tekućina: kava ili čaj
Večera: 1dl izgnječenog mladog sire ili tofua mazati na šnite korabice ili repe ili crne repe
Treći dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: kao i 1. don
Ručak: 1 manji krumpir, 2-3 kom. korjenastog povrća i cvjetić brokule (kratko skuhati u polo litre vode); no tanjuru dodati malu žlicu sezamovih sjemenki piti vodu od kuhan ja tijekom i poslije jela
Užina: voće (1 komad po želji, najbolje jabuka ili sezoonsko)
Večera: pola šalice tofua ili mladog sire (1dl), dvije šalice sezonske salate, ako je zelje i mrkvica
onda 1 šalica začinjena s 2 kapi ulja
Četvrti dan
Budenje: kao i 1. dan
Zajutrak: voda i voće
Doručak: čaj i graham pecivo ili ista količina kruha; 1 žlica grožđica korjenja: peršin, mrkva, celer. s povrćem dokuhati. Treba biti količina de bude i za večeru. Začiniti prije jela s 2 kapi ulja ili izabranim sjemenkama (malo mljevenima)
Užina: pola šalice jogurta ili mladog sira iii tofua; 1 jabuka Večera: 1 šalica od ručka; 1 šalica lisnate salate.
Peti dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: kao i 1. dan
Ručak: 1 šalica integralne rife so izabranim sjemenkama; narezena 2-3 sirova veća šampinjona, oprana i pomješana so malo radiča iii salate
Užina: voće, čaj iii voda
Večera: 2 šalice salate i šnita kruha namazana so malo senfa i šniticom tofua
Šesti dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i vote kao 1. dan
Doručak: čaj ili kava ili šalica sojinog mlijeka
Ručak: skuhati molo povrća jušno (peršin, mrkva, brokula, cvjetača) so 2 !lice prosa 2d1 pojesti za ručak, začiniti so 1 žličicom bučinih sjemenki; skuhati količinu do ostane 1 šalica gušćeg za večeru
Užina: polo banane, 1 mala jabuka, čaj ili voda
Večera: gusto od ručka, začiniti so 2-3 kapi ulja i 50g tofua, I šalica lisnatih salata
Sedmi dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: kao i 1. clan
Ručak: samo sirova salata, 3 šalice (velika zdjela), u nju dodati 2 šampinjona, oprona i narezana
Užina: 1 manja banana
Večera: 50g tofua i 1 šalica salate ad kupusa i mrkvice
Osmi dan
Buđenje:
kao i 1. don
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. don
Doručak: čaj (matičnjak ili šipak), šnitica kruha posuta sezomovim sjemenkama
Ručak: 2 mrkvice, polo maloc luka, 2dl vode, 2 dl sojinog mlijeka iii običnog. Kuhati 3 minute pa izmiksati ili viljuškom izgnječiti pa dodati 2-3 kapi ulja. Treba sve pojesti, te uz to 1 naribanu sirovu mrkvu s kapi ulja
Užina: polo banane ili drugo voće
Večera: oko 200g celera naribati i pomiješati so 2 velike !lice mladog sira ili usitnjenog tofua, dodati malo mrvljene gorčice ili dumbira, čaj od matičnjaka
Deveti dan
Bodenje: koo i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i vote kao 1. dan
Doručak: 2 lice zobi i ječma, mole pahuljica i i žličica groždica, prelito sa 2dl mlake vode (do postane kaša)
Ručak: 50g tofua i 1 šalica naribanog zelja (bijelog ili crvenog) i jedna mrkva, začinjeno so 2-3 kapi ul ja
Užina: čaj ili kava so polo šnite kruha ili polo grahoma, 2 suhe smokve Večera: 2 šalice lisnate mi ješane salate (radič, zelena salata) so polo lice sjemenki od suncokreta (usitnjeno), čaj od matičnjaka
Deseti dan
Bodenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: 2 tanka integralna dvopeka iii 1 šnitica kruha, raženog ili sličnog, kava ili čaj, dodati polo šalice sojinog ill običnog mlijeka
Ručak: 2 žiice prosa, 2 monje mrkve, peršin, šnita celera, cvjetić cvjetače iii brokule; proso prepržiti no podmazanoj tavici (so maslom ili 2 kapi ulja), dodati povrće koje se kuha 5 minuta, izdrobiti ill izmiksati i dodati polo litre vode; sve poiako pojesti
Užina: čaj iii kava
Večera: 50g tofua i velika šalica rotkvica ili šnite korabice, čaj ad matičnjaka (Za sutra namočiti 5 žlica usitnjene zobi. No zob staviti 4 prota vode)
Jedanaesti dan
Bodenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša zobene vode i vote
Doručak: čaj i 3 marelice, 2 šl jive, dvije smokve (sušeno voće)
Ručak: namočenu zob začiniti so polo žličice usitnjenih lanenih sjemenki i polo !lice izribanih badema, malo usitnjene gore ice ili dumbira. U količinu koja se jede narezati mladog luka. Piti čaj od šipka ili vodu. No hrane bez luka ostaviti za večeru. Užina: samo čaj
Večera: preostalu zob so sirovim povrćem po želji. Piti puno čaja: zeleni ili matičnjak
Dvanaesti dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. dan
Doručak: kava ili čaj, količino kruha u obliku grahama so malo bučinih sjemenki
Ručak: 1 šolica integralne rile so polo !lice sezamovih sjemenki. Bistro juhica (3dl vode); prokuhati so žličicom misoa, noribana 2 cvijeta brokule, listići peršina i celera. bodati 2 kapi ul ja. Užina: 1 jabuka, šnitica pince
Večera: 200g sirovog karfiola izribati, 2 oraha narezati sitno, 2 lice mladog sira ili jedan jogurt ili 50 g tofua. Sve izmješati i dodati malo jabučnog octa. Čaj ad matičnjoka.
Trinaesti dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. don (polo banane)
Doručak: (namočiti šalicu leće za ručak); zob i ječmene pahuljice preliti mlokom vodom; dodati polo žličice groždica i polo žličice usitnjenih lanenih sjemenki i polo žličice bučinih sjemenki Ručak: leća i voda ad namakonja,1 žlica misoa, skuhati so kori jenom peršina. U tanjur dodati listiće celera i peršina, 2-3 kapi ulja. Izribati 1 mrkvu i zelje za 2-3 šalice. No pojesti uz ručak. Užina: polo banane
Večera: ostatak ad salate, 509 tofua ili mladog sira, čaj od matičnjako
Četrnaesti dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. don (jabuka) kava ili čaj, malo sojinog ili običnog mli jeka,1 šnita kruha so sjemenkama od sezama
Ručak: malo mrkve, celera, peršina,1 poriluk (monji),1 manji krumpir prerezan no četvrtine. Ne sitniti povrće. Korjenasto prokuhati 2-3 minute, dodati lisnato, karflol i brokulu i 1-2 žličice misoa i prokuhati još 2-3 minute. Neka bude vode više ad polo lite. Povrće odvojiti od juhe. U tanjur staviti 2 šeflje juhe i dodati I žlicu zobenih pahulja. U dio povrća koji se jede treba dodati svježi peršin i celer s 2-3 kapi ulja.
Užina: izribana svježa mrkva i malo celera so 2-3 kapi ulja i jabučni ocat Večera: ostatak hladnog kuhanog povrća so bučinim košticama i 50g tofuo. Čaj po želji.
Petnaesti dan
Buđenje: kao i 1. dan
Zajutrak: čaša vode i voće kao 1. don (jabuka)
Doručak: čaj, 2 smokve, 3 marelice
Ručak: skuhati šalicu ječmo so trostrukom količinom vode,1 žlica misoo. U tonjur staviti koliko se želi pojesti i polo lice bučinih sjemenki i mladi luk narezati
Užina: jabuka i 509 tofua
Večera: preostaui ječam (ili go ostaviti za sutra), dodati izribanu mrkvu, narezanu rotkvicu, 2 češnja bijelog luka, malo ulja i jabučnog octa. Ako se ječam ostavlja za sutra, onda se večera samo salata. Dodati još povrća, popiti jogurt uz to, te po jesti šniticu kruha.
Napomena: ne uzimati slatko bilo koje vrste, izmedu obroka piti čaj ili vodu; izmedu zajutraka i doručka imati jedan sat za higijenu i vježbe za struk i leda. Prvi tjedan ništa ne soliti. Zadovol jstvo je jedini vaš motiv - budite zadovoljni. Dodatna napomena: jednom dnevno uzeti lg C vitamina (oko llsati), jednom dnevno uzeti 1 magnezij (300) sat prije ruč ka Preporučuje se čaj od matičnjoka u popodnevnim satima i prije spavanja. Dnevnotrošiti 1 žlicu maslinovog ulja. Ako su u receptu sjemenke kao dodatak ne stavljoti ulje. Količine konzumiranih namirnica mogu se povećati za'/. od propisanog. ,5amokreativnost: unositi povrće koje je dostupno svježe. Začini: gorčica i dumbir, začinska sol, misoa (slatko - ništa)
Sonja Njunjić, tel. 4828237 - Nazovite za sve što vam nije jasno. Sretno!
Redukcijska dijeta1
- Detalji
- Kategorija: Dijetni program
- Objavljeno Subota, 27 Listopad 2007 17:48
- Hitovi: 56933
1.PONEDJELJAK
7.00 | ZAJUTRAK | jabuka ili kruška ili šljive (1 šalica) ili manji grozd |
8-9.00 | DORUČAK | kava ili čaj |
|
| pureća šunka, nemasna (1-2 šnite) ili nemasni sir (1 šalica) |
|
| crni kruh - 1 šnita |
11.00 | UŽINA I | jabuka ili mala šnita kruha sa sjemenkama buče |
12-14.00 | RUČAK | juha od rajčice |
|
| kelj lešo ili blitva lešo |
|
| puretina (80 grama) ili plava riba lešo (npr.skuša) |
15-16.00 | UŽINA II | salata od svježeg povrća |
18-19.30 | VEČERA | crni kruh - 1 šnita |
|
| jogurt ili šalica nemasnog sira s mljevenim sjemenkama |
2. UTORAK
7.00 | ZAJUTRAK | Naranča ili mandarina ili grejp ili svježi voćni sok |
8-9.00 | DORUČAK | bioaktiv LGG ili AB kultura |
|
| pecivo sa sjemenkama |
11.00 | UŽINA I | kruška ili jabuka |
12-14.00 | RUČAK | povrtna juha |
|
| pečena puretina, nemasna (80 grama) |
|
| sezonska salata |
15-16.00 | UŽINA II | kompot od jabuka ili od nekog drugog voća |
18-19.30 | VEČERA | tunjevina iz konzerve (80 grama tune bez ulja) najbolje iz salamure |
|
| zelena salata |
3. SRIJEDA
7.00 | ZAJUTRAK | Kivi ili jabuka ili šljive (1 šalica) |
8-9.00 | DORUČAK | mlijeko ili čaj s medom |
|
| crni kruh – 1 šnita posuta s mljevenim sezamom |
|
| 2 suhe marelice |
11.00 | UŽINA I | 1 veća mandarina ili 2 manje ili grejp |
12-14.00 | RUČAK | juha od povrća |
|
| rižoto sa šampinjonima |
|
| salata od cikle |
15-16.00 | UŽINA II | jabuka |
18-19.30 | VEČERA | sirovo povrće sa mladim sirom i začin komorač ili kopar |
|
| acidofil |
|
| čaj od matičnjaka ili mente |
4. ČETVRTAK
7.00 | ZAJUTRAK | 1 veća mandarina ili 2 manje ili grejp |
8-9.00 | DORUČAK | ječmena + zobena kaša (4 žlice) na mlijeku razrjeđena s vodom; dodati 1 žlicu grožđica |
11.00 | UŽINA I | kruška ili jabuka ili manji grozd |
12-14.00 | RUČAK | juha od cvjetače |
|
| srdele pržene 4-6 kom. (osušene sa papirom tako da papir upije masnoću) |
|
| blitva lešo |
15-16.00 | UŽINA II | mala šnita kruha sa sjemenkama buče ili 2 smokve |
18-19.30 | VEČERA | mladi sir + izmljeveno laneno sjeme (1 žlica) + kopar |
|
| crni kruh 1 šnita |
|
| zelena salata ili neko drugo mješano povrće |
|
| čaj |
5. PETAK
7.00 | ZAJUTRAK | jabuka ili kruška ili šljive (1 šalica) ili manji grozd |
8-9.00 | DORUČAK | čaj od šipka ili kava ili mlijeko,obrano |
|
| crni kruh – 1 šnita pouta sa sjemenkama |
11.00 | UŽINA I | naranča |
12-14.00 | RUČAK | pileća juha s povrćem |
|
| miješano povrće iz juhe s malo jabučnog octa |
|
| kuhana piletina |
15-16.00 | UŽINA II | 4 suhe marelice |
18-19.30 | VEČERA | bioaktiv LGG ili AB kultura |
|
| kupus salata s ribanom mrkvicom |
|
| čaj od mente |
6. SUBOTA
7.00 | ZAJUTRAK | voćni sok ili svježe voće po izboru |
8-9.00 | DORUČAK | čaj od kamilice ili šipak |
|
| svježi sir s lanenim sjemenkama |
|
| graham pecivo |
11.00 | UŽINA I | mandarina |
12-14.00 | RUČAK | grah varivo |
|
| crni kruh – 1 šnita |
15-16.00 | UŽINA II | jabuka |
18-19.30 | VEČERA | kuhano jaje |
|
| grah salata ili salata po izboru |
|
| čaj od majčine dušice |
7. NEDJELJA
sami odredite vrijeme uzimanja obroka, ali zadnji neka bude do 20.00 | ZAJUTRAK | voćni sok ili svježe voće po izboru |
DORUČAK | žganci s jogurtom ili obranim mlijekom | |
UŽINA I | 2 - 4 suhe voćkice | |
RUČAK | pureća juha | |
| pečeni pureći zabatak | |
| cvjetača lešo | |
| mrkva lešo | |
| brokula lešo | |
UŽINA II | pita od jabuke (1 komad) | |
VEČERA | čaj od šipka ili čaj po želji |
Napomena:
Bilo bi poželjno svako jutro popiti čašu vode natašte
u stajaćem položaju.
Piti što više obične vode tokom dana.
Svakodnevno budite tjelesni aktivni! Redovito hodajte!
Podsjećamo Vas, pogledajte PRIRUČNIKE Udruge!
Pripremila:
Sonja Njunjić
Updated, veljača 2011.