UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Aktivnosti

Projekt 10 dana do zdravlja...

Više o projektu

"10 dana do zdravlja--pokrenite se na Sljemenu u ritmu zdravih koraka"

Pretpostavljamo da ste već čuli za ovaj projekt prije, ako ništa drugo povremeno se pojave reportaže o njemu na televiziji ili članci u novinama. Nije mnogo, ali i s tim malim smo sretni.

Pa da probamo objasniti što se to zapravo događa...

Prije nekoliko godina predsjednica Udruge, gđa Njunjić, je došla na ideju da bi bilo dobro organizirati sustavnu edukaciju za ljude sa problemom debljine, pogotovo za one koji već imaju nezarazne kroničnim bolesti povezane s debljinom. Takve edukacije već postoje, ali uglavnom se radi o sat-dva-tri dnevno i to je to. Ovdje je ideja bila da ljudi 'otputuju' ili se 'izoliraju' negdje gdje će im sve biti organizirano, gdje će se maknuti iz svoje okoline i moći se posvetiti sebi. Negdje gdje će tokom cijelog dana imati predavanja i radionice, zajedno sa prehranom i tjelesnom aktivnošću. Hotel Tomislavov dom na Sljemenu (oko 1000m nadmorske visine) je pokazao interes za suradnju.

Prva grupa održana je početkom 2014.g. i od tada ih je bilo 14. Kroz projekt je prošlo preko 270 ljudi, svi više-manje uspješni, barem što se Udruge tiče. Pretpostavljamo da možemo reći da su i polaznici zadovoljni, pogotovo što se dio njih vraća, šalju svoje obitelji/poznanike i konstantno izražavaju želju da se projekt provodi češće od 4 puta godišnje i/ili da traje dulje od trenutnih 9 dana.

S obzirom da cilj programa nije da polaznici imperativno mršave (to se dešava i tako zbog visine od 1000 m, specijalne prehrane i mogućnosti razmišljanja o samom sebi), možemo se pohvaliti da smo do sada na Sljemenu ostavili preko 760kg. Osoba koja je trenutni 'rekorder' skinula je nešto više od 12kg (u jednom posjetu), a nekoliko osoba (koje su nastavile primjenjivati naučeno u 3 godine skinule su 15-65 kilograma). Znamo, da uz sve ove emisije o skidanju kilograma na televiziji ili raznih obećanja nekih studija/tableta, to ne djeluje mnogo (ali je ispravno sa medicinskog stajališta), ali Udruzi niti nije cilj da polaznici u projektu mršave. Cilj projekta je da se polaznici educiraju o prehrani, zdravlju i tjelesnoj aktivnosti u skladu s njihovim godinama i zdravstvenim stanjem. Gubitak tjelesne mase (kao i svijest o pravilnoj prehrani uz smanjenje unosa  šećera i soli  doprinosi odmah i  snižavanje tlaka te lipida s kolesterolom) je samo pozitivna 'nuspojava' koja nas svejedno sve veseli.

 Vrijednost projekta pokazuje i činjenica da se odvija u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Domom zdravlja Zagreb Centar, Gradskim ljekarnama, Srčanom stanicom za rehabilitaciju, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Poliklinikom za plućne bolesti, Gradskim uredom za poduzetništvo te uz odobrenje Ministarstva zdravstva i Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH. Mnogi eminentni stručnjaci, endokrinolozi, dijabetolozi, ortopedi, kardiolozi, kineziolozi, psiholozi, fizioterapeuti, nutricionisti, ljekarnici... su sudjelovali u projektu sa svojim predavanjima i radionicama.

Osim predavanja i radionica o zdravlju i prehrani, polaznicima je organizirana i svakodnevna tjelesna aktivnost pod nadzorom fizioterapeuta. Tjelesna aktivnost je prilagođena polaznicima i strogo je kontrolirana za svakog korsnika. S obzirom da se program odvija na Sljemenu, preporučena TA je odlazak u prirodu i šetnja po okolnim planinarskim stazama, ali ako netko to nije u mogućnosti ili ne želi, uvijek na raspolaganju ima hotelski bazen i teretanu.

Jelovnik je napravljen prema naputcima nutricionista i obuhvaća sve što je potrebno organizmu da bi mogao normalno funkcionirati… Kako hrana nije začinjena na način na koji smo navikli, prvih par dana je mali šok i, da iskoristimo izraz nekih polaznika, 'malo je bljutava', ali to je napravljeno s razlogom. S ovakvom prehranom se želi potaknuti ljude da se prisjete kakvi sve okusi postoje već u samim namirnicama kad nisu preopterećene začinima, kao što je većina današnjih obroka. Osnovna ideja prehrane u programu je da ljudi nauče pravilne količine određene skupine namirnica su potrebene u obroku, te kako ih najbolje iskombinirati da prehrana bude uravnotežena. Važno je napomenuti da se servira 7 obroka dnevno, da su svi nakon dva dana prilagodbe (većini niti to nije potrebno) siti i čude se da nisu gladni. To je upravo iz razloga što pravilno jedu i to je ono što želimo postići.

Sigurno (poznavajući ljudsku prirodu) se svi  polaznici po povratku kući neće pridržavati svega što su čuli i vidjeli u programu. Ali i najmanja sitnica koju počnu primjenjivati, pa makar i samo neko kraće vrijeme, je korak prema poboljšanju i samim time je ostvareno ono što se htjelo postići s projektom. Odgovorno tvrdimo da se 70% osoba u nečem promjenilo i da su iznimno zadovoljni svojim promjenama. Susreli su se sami sa sobom i prihvatili da je sloboda izbora u njihovim glavama, a ne u navikama.

 

 

SLJEDEĆA GRUPA JE U OŽUJKU (9.-18.) 2018.g. NAZOVITE 01 4560400

 

Netko je rekao “NAVIKE SU KAO MEKI KREVET. LAKO LEGNEŠ, ALI VEOMA TEŠKO SE USTANEŠ“

Prema prof. Grudenu: „Osoba koja misli da se ne treba mijenjati je mrtva, ali to još ne zna…“

 

 

studeni 2017.,

T.T i S.N.