UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

LJETO I SALMONELOZE

LJETO I SALMONELOZE

Što su salmoneloze?Kako prevenirati bolest?

bolesti ljudi i životinja karakterizirane jakimbolovima u trbuhu, proljevom, mučninom ipovišenom temperaturom, a pripadaju skupinibolesti uzrokovanih kontaminiranom hranom,tj. otrovanjima hranom (toksoinfekcije).

Što je uzročnik bolesti?

bakterije iz roda Salmonella, vrlo raširene uprirodi te u crijevima životinja i čovjeka

Gdje se nalaze?

u zemlji, vodi i biljkama, ali ih se može naći i umesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama,mliječnim proizvodima te proizvodima od jaja.

Tko najviše oboljeva?

stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i ljudi smanjenogimuniteta;

u Republici Hrvatskoj se godišnje registrira oko25 epidemija salmoneloze, a oboli u prosjekuoko 3500 ljudi!*(*podaci HZJZ)

Koji su načini prijenosa?

konzumiranjem nedovoljno termički obrađenehrane (meso, jaja, mlijeko i njihoveprerađevine);

rukama zaražene osobe koja rukuje hranom;

kontaminiranim priborom ili preko radnepovršine.

Koji su simptomi bolesti?

započinju nakon inkubacije od 12 do 24 sata;akutna bol u trbuhu;

povišena temperatura;

glavobolja, mučnina, proljev i ponekadpovraćanje;

traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo duže,ovisno o imunitetu osobe i tipu bakterija Salmonella.

Kako se dijagnosticira?

izolacijom uzročnika iz stolice oboljele osobe.

Kako se liječi?

mirovanjem, konzumiranjem tekućine istrogom dijetom;

u težim slučajevima potrebna jehospitalizacija.

Kako prevenirati bolest?

kulturom prehrane, osobnom higijenom;

hranu treba termički obraditi na temperaturiiznad 65° C i konzumirati u roku od najdulje2 sata nakon obrade ili je čuvati u hladnjakuna temperaturi ispod 8° C;

zaštititi hranu od kontakta s insektima;

najvažnija preventivna mjera: dobro pranjeruku i pribora za obradu namirnica, te radnepovršine na kojoj se hrana pripravlja;

jaja dobro ispeći ili skuhati;

piletinu treba dobro ispeći ili skuhati ikonzumirati odmah, ne ostavljati za večeruili za sutradan - poseban izvor bakterija jemeso uz kost;

polukrvavo, nedovoljno pečeno meso sroštilja ljeti treba izbjegavati.080

ZAPAMTITE!

Prije rukovanja s hranom obavezno periteruke, radne površine i pribor vrućom vodomi deterdžentom;

Prije termičke obrade namirnice temeljitooperite;

Namirnice koje kuhate potpuno termičkiobradite;

Izbjegavajte pripreme jela od termičkineobrađenih jaja;

Pripremljeno jelo ne smije stajati duže od2-3 sata na sobnoj temperaturi;

Odmrzavanje hrane, kao i podgrijavanje,obavite u što kraćem roku bez duljegstajanja na sobnoj temperaturi;

Sirovu hranu odlažite u zatvorene i zasebneposude te držite u hladnjaku na temperaturiispod 8° C.N

Objavljeno na web stranicama Hrvatske agencije za hranu www.hah.hr 

 Preuzeto za web udruge, kolovoz 2008./Uppt, Up Dated, lipanj 2016.

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.