UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
Avokado
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 19:29
- Hitovi: 8781
SLABO POZNATO KRALJEVSKO VOĆE
Avokado je voće koje tek posljednjih godina srećemo u našim trgovinama. Najpopularniji je u Meksiku i Kaliforniji, gdje se najviše uzgaja.
U kulinarskom smislu možemo ga gledati i kao voće i kao povrće, jer se od avokada spremaju juhe, sendviči, deserti i čuveni meksički specijaliteti – guacamole u svim varijantama.
Persea Americana (latinsko ime avokada) potječe iz srednjeg i južnog Meksika. Vjeruje se da se da je tamo rastao još 7.000 godina prije Krista, no prošlo je dosta dok nije postao domaća biljka: uz mumije Inka umrle oko 750. g p.n.e. pronađene su sjemenke avokada, pa se pretpostavlja da je otprilike u to doba počeo njegov uzgoj.
Asteci su avokado zvali ahuacat, a španjoslkim konkvistadorima je to ime bilo teško izgovoriti, pa je avokado nastao kao iskrivljena varijanta astečke riječi.
Azsecima je avokado prije svega bio seksualni stimulans, te je kao takav bio zabranjeno voće. Znanost nije uspjela potvrditi afrodizijačka svojstva avokada, pa je vjerojatnije da su mu takva svojstva pripisana jer njegov oblik podsjeća na žensko spolovilo.
Nutritivna vrijednost
Trideset grama avokada (ili jedna porcija, odnosno četvrtina do petina velikog avokada) sadrži:
8% (5 g) masnoća, od toga samo 1 g zasićenih masnoća ;
5-6% kalija (170 mg);
10% (3 g) dijetalnih vlakana;
1 g bjelančevina .
Uopće ne sadrži kolesterol, natrij i šećer, a izrazito je bogat vitaminima i mineralima:
sadrži po 4% vitamina C i E,
4% niacina, 8% folata,
4% pantotenske kiseline (vitamin B5),
te po 2 % fosfora, cinka, tiamina (vitamin B1), magnezija. mangana i bakra.
Avokado pripada nutricionistički najbogatijim i najkvalitetnijim namirnicama, pa je zaista šteta što se kod nas malo jede. Iako većina prehrambenih stručnjaka smatra da bi glavnina namirnica trebala biti upravo ona koja potječe iz kraja u kojemu smo rođeni i/ili u kojem živimo, nekim "stranim" namirnicama svakako treba napraviti mjesta.
U plodu avokada smjestilo se preko 25 važnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalij, vitamin E i B, folnu kiselinu i brojne važne fitokemikalije (fitonutrijenti su korisni u prevenciji kroničnih bolesti suvremenog doba). Veliki avokado sadrži oko 200-250 kalorija.
Avokado se preporučuje kao zaštita srca i krvnih žila, jer sadrži najzdravije oblike masnoća, one nezasićene.
Zato je to po mišljenju većine nutricionista najbolja zamjena za hranu koja sadrži zasićene masnoće, a to su sve one masnoće koje zovemo "zločestima" i koje povećavaju razinu kolesterola u krvi.
Preuzeto: web/T-portal/veljača 2006.
Vidi : RECEPTI/Predjela/Avokado namaz