UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
ANANAS
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 19:25
- Hitovi: 18339
ANANAS
Na otocima Guadeloupe 1493. Kolumbo je prvi put primijetio tu voćku neobična izgleda.
Samo voće bogato je: C vitaminom, vlaknima, manganom, te sadrži sastojak zvan bromelin, enzim sličan pepsinu koji se nalazi u našem želucu i primarno služi za probavu bjelančevina.
Osim vitamina C, ananas obiluje vlaknastim tvarima i mineralom manganom koji je neophodan za čvrste kosti.
Nutricionisti vjeruju da sastojak ananasa bromelain potiče probavu. Bromelain je proteolitički enzim što znači da može cijepati odnosno razgraditi bjelančevine. Ako ananas jedete odmah poslije obroka, pomoći će želucu da razgradi bjelančevine na aminokiseline.
Želite li prirodniji pristup ublažavanju tegoba, također isprobajte ovo vrijedno voće. Bromelain ima i jako protuupalno djelovanje.
Odličan je za ublažavanje artritičnih bolova. Naime, ananas potiče splašnjavanje oteklina i boli u artritičnim zglobovima, čime se postiže bolja pokretljivost tijela.
Bromelain se dobiva iz stapke ananasa, a djelovanje mu je usmjereno ka ograničavanju lučenja tvari koje uzrokuju bok i oticanje. Taj enzim pomaže pri razgradnji fibrina, bjelančevine povezane sa zadržavanjem tekućine u tijelu.
Bromelain je manje poznato sredstvo protiv hunjavice i bronhitisa jer smanjuje gustoću sluzi u dušnicama. Pritom podržava i potiče djelovanje antibiotika. Neka istraživanja ukazuju na to da bi se u nekim upalama bromelain čak mogao koristiti umjesto antibiotika.
Svježe je najbolje
Najbolje je ipak pojesti ananas još dok uje svjež, jer tada ima najviše ljekovitih svojstava. Nažalost, najveći dio bromelaina izgubi se tijekom kuhanja ananasa za konzerviranje. Svježi će ananas biti okrugli plod sa zelenim lišćem. Je li dovoljno zreo najbolje ćete otkriti njuhom, pa dopustite nosu da vas vodi pri odabiru. Fini, slatkasti miris znak je kvalitete. Ne kupujte ananas koji ima loš miris, tamne mrlje ili meka područja na površini kore
Izvor: Women's Health, srpanj 2004.
Prilagodila: Carmen Rivier-Zurak, dr. med.,Preuzeto: Oktal Pharma/
Objavljeno: Vaše zdravlje br. 37 (8/04)