UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Glavna jela
SLOŽENAC OD SLANUTKA I PATLIDŽANA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 28 Rujan 2009 17:50
- Hitovi: 7197
Sastojci:
200 g slanutka;
300 g patlidžana;
400 g rajčice;
2 dcl maslinovog ulja;
2 glavice luka (crvenog);
sol, kajenski papar;
Postupak:
1) Slanutak navečer namočite u mlakoj vodi, a sutradan ga skuhajte sa malo sode bikarbone.
2) Kad omekša, ocijedite ga i ostavite po strani.
3) patlidžane operite, ogulite i narežite na krupnije kocke.
4) Rajčice narežite na kriške.
5) U zdjeli zagrijte četiri žličice ulja pa na njemu ispržite narezane patlidžane dok ne potamne. Izvadite ih žlicom i stavite u vatrostalnu posudu.
6) Luk ogulite, narežite na ploške i njega propirjajte na ulju od patlidžana. Isprženi luk složite na patlidžane i sve skupa prelijte ostatkom ulja od prženja (koje izgleda kao lagani umak jer su i luk i patlidžan pustili vodu).
7) Na to dodajte kuhani slanutak te osolite i popaprite. Odozgo posložite kriške rajčice, te sve zajedno zalijte s četiri žlice vode i stavite u zagrijanu pečnicu da krčka na umjerenoj temperaturi oko 45 min.
8) Izvadite i poslužite kao varivo, s krumpirom i crnim kruhom.
Dobar tek!
Knjiga „Vegetarijanska kuhinja, SNL, Zagreb 1989“ Autori: Ljubomir i Maja Grubor)Uppt, rujan 2009./mv
RIŽOTO OD BUNDEVE
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2009 19:41
- Hitovi: 6008
Potrebno:
500 g očišćene bundeve;
1 šalica riže;
1 litra mlijeka;
½ glavice luka;
maslac;
malo soli;
začini (peršin, kadulja, muškatni oraščić – po izboru);
Postupak:
1)Jestivi dio bundeve narežiute na kockice. U veću zdjelu stavite najprije na ploške narezani luk sa žlicom maslaca, istresite narezane bundeve, posolite, dodajte začine po želji i dobro izmiješajte.
2) Nalijte mlijeko i zakuhajte na laganoj vatri. Čim mlijeko zakuha, uspite rižu.
3) Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri dok riža i bundeva potpuno ne upiju mlijeko. Pripazite da e riža dovoljno skuha, da ne ostane pretvrda u odnosu na bundevu. Ukoliko vidite da je riža tvrđa, onda ponovno ulijke još malo mlijeka i vruće vode i pustite da krčka dok riža ne omekani. Pripazite da vam ne zagori, najbolje je to kuhati u termo posudi u kojoj jelo ne zagorijeva!
4) U kuhani tižoto dodajte još kockicu –dvije maslaca i pustite da odstoji da se malo zgusne.
5) Može se jesti toplo, ili ohlađeno!
Uppt, kolovoz 2009./m.v.Knjiga «Vegatarijanska kuhinja», SNL, Zagreb 1989.g.
PILETINA S KOPRIVOM
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2009 12:37
- Hitovi: 6899
PILETINA S KOPRIVOM
Sastojci (za 4 osobe):
600 g pilećih prsa,
200 g kopriva, 2 jaja,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1 žl krušnih mrvica
Priprema
1. Oprane koprive kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte.
2. Koprivi dodajte jaja i mrvice, pa sve dobro izmiješajte.
3. Piletinu uzdužno zarežite i napravite otvor za nadjevanje.
4. Žličicom nadjenite prsa nadjevom od kopriva.
5. Uvaljajte piletinu u brašno i pecite na ulju 10-15min.
6. Podlijte vrhnjem, dodajte začine i nastavite pirjati 5min.PosluživanjePileća prsa narežite, prelijte umakom i poslužite uz pržene krokete ili rižu.
Preuzeto za web udruge, 10. kolovoz 2009.
PILETINA SA ORIGANOM I LIMUNOM
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2009 08:14
- Hitovi: 6174
Sastojci (za 4 osobe):-
Potrebno:
- 4 kom. pilećih prsa;
-2 žličice / 10 g osušenog origana;
-sol i svježe mljeveni papar;
-2 žlice / 30 ml maslinovog ulja;
-600 g krumpira narezanog na kriške debljine 5mm;
-1 svežanj mladog luka narezanog na komadiće;
-pola šalice / 125 ml pileće juhe;
-četvrt šalice / 75 ml soka od limuna;
-2 grančice origana, nasjeckano;
- peršin i celer, listovi, sitno nasjeckano;
- ostali začini po ukusu (može malo muškatnog oraščića ili currya);
-
Priprema: 1.Začinite piletinu sa osušenim origanom, solju i paprom.
2.Zagrijte ulje u dubokoj tavi za pečenje.
3.Dodajte piletinu, krumpir i ljutiku i naglo pržite 2-3 minute.
4.Ulijte juhu i lagano kuhajte 10-15 minuta ili dok piletina ne bude kuhana.
5.Dodajte limunov sok i svježi origano i kuhajte daljnje 3 minute. Odmah poslužite.
Trajanje pripreme: 30 min.
Porijeklo jela: Grčka
Uppt/2009.
RAŽNJIĆI OD TIKVICA
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 28 Lipanj 2009 16:32
- Hitovi: 5073
Objavljeno:
Sastojci za 2 osobe:
1 tikvica;
2 češnja bijelog luka;
200 gr mozzarella;
1 žlica soka od limuna;
2-3 žlice maslinovog ulja;
slo i biber, začini po vlastitom izboru
1. Tikvicu po duzini izrezati na listove debljine 0.5cm ili jos tanje, najbolje pomoću mašine za kruh. Bijeli luk malo pritisnuti i na maslinovom ulju proprziti dodati listove tikvice pa i njih na kratko sa obje strane propržiti. Posoliti, pobiberiti i staviti na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
2. Mozzarellu izrezati na malo deblje komadiće i naizmjenično sa narezanim tikvicama nizati na ražnjiće.
3. staviti ražnjiće u zdjelicu i preliti sa maslinovim uljem i sokom od limuna.Pokriti i marinirati desetak min.
Posluživanje
Po receptu u marinadu ide mnogo vise maslinovog ulja. Ja sam navedenu količinu prilagodila sebi