UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

SLOŽENAC OD SLANUTKA I PATLIDŽANA

Sastojci:

200 g slanutka;

300 g patlidžana;

400 g rajčice;

2 dcl maslinovog ulja;

2 glavice luka (crvenog);

sol, kajenski papar;

Postupak:

1)      Slanutak navečer namočite u mlakoj vodi, a sutradan ga skuhajte sa malo sode bikarbone.

2)      Kad omekša, ocijedite ga i ostavite po strani.

3)      patlidžane operite, ogulite i narežite na krupnije kocke.

4)      Rajčice narežite na kriške.

5)      U zdjeli zagrijte četiri žličice ulja pa na njemu ispržite narezane patlidžane dok ne potamne. Izvadite ih žlicom i stavite u vatrostalnu posudu.

6)      Luk ogulite, narežite na ploške i njega propirjajte na ulju od patlidžana. Isprženi luk složite na patlidžane i sve skupa prelijte ostatkom ulja od prženja (koje izgleda kao lagani umak jer su i luk i patlidžan pustili vodu).

7)      Na to dodajte kuhani slanutak te osolite i popaprite. Odozgo posložite kriške rajčice, te sve zajedno zalijte s četiri žlice vode i stavite u zagrijanu pečnicu da krčka na umjerenoj temperaturi oko 45 min.

8)      Izvadite i poslužite kao varivo, s krumpirom i crnim kruhom.

Dobar tek!

Knjiga Vegetarijanska kuhinja, SNL, Zagreb 1989“ Autori: Ljubomir i  Maja Grubor)Uppt, rujan 2009./mv

RIŽOTO OD BUNDEVE

Potrebno:

500 g očišćene bundeve;

1 šalica riže;

1 litra mlijeka;

½ glavice luka;

maslac;

malo soli;

začini (peršin, kadulja, muškatni oraščić – po izboru); 

Postupak: 

1)Jestivi dio bundeve narežiute na kockice. U veću zdjelu stavite najprije na ploške narezani luk sa žlicom maslaca, istresite narezane bundeve, posolite, dodajte začine po želji i dobro izmiješajte.

2) Nalijte mlijeko i zakuhajte na laganoj vatri. Čim mlijeko zakuha, uspite rižu.

3) Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri dok riža i bundeva potpuno ne upiju mlijeko. Pripazite da e riža dovoljno skuha, da ne ostane pretvrda u odnosu na bundevu.  Ukoliko vidite da je riža tvrđa, onda ponovno ulijke još malo mlijeka i vruće vode i pustite da krčka dok riža ne omekani. Pripazite da vam ne zagori, najbolje je to kuhati u termo posudi u kojoj jelo ne zagorijeva!

4) U kuhani tižoto dodajte još kockicu –dvije maslaca i pustite da odstoji da se malo zgusne.

5) Može se jesti toplo, ili ohlađeno! 

Uppt, kolovoz 2009./m.v.Knjiga «Vegatarijanska kuhinja», SNL, Zagreb 1989.g.

 

 

PILETINA S KOPRIVOM

PILETINA S KOPRIVOM 

 

Sastojci (za 4 osobe):

600 g pilećih prsa,
200 g kopriva,
2 jaja,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1 žl krušnih mrvica  
 

Priprema

1.    Oprane koprive kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte.

2.    Koprivi dodajte jaja i mrvice, pa sve dobro izmiješajte.

3.    Piletinu uzdužno zarežite i napravite otvor za nadjevanje.

4.    Žličicom nadjenite prsa nadjevom od kopriva.

5.    Uvaljajte piletinu u brašno i pecite na ulju 10-15min.

6.    Podlijte vrhnjem, dodajte začine i nastavite pirjati 5min.Posluživanje

Pileća prsa narežite, prelijte umakom i poslužite uz pržene krokete ili rižu. 

 

 www.medikus.hr

Preuzeto za web udruge, 10. kolovoz 2009.

PILETINA SA ORIGANOM I LIMUNOM

Sastojci (za 4 osobe):-

Potrebno:

- 4 kom. pilećih prsa;
-2 žličice / 10 g osušenog origana;

-sol i svježe mljeveni papar;
-2 žlice / 30 ml maslinovog ulja;
-600 g krumpira narezanog na kriške debljine 5mm;
-1 svežanj mladog luka narezanog na komadiće;
-pola šalice / 125 ml pileće juhe;
-četvrt šalice / 75 ml soka od limuna;
-2 grančice origana, nasjeckano;

- peršin i celer, listovi, sitno nasjeckano;

- ostali začini po ukusu (može malo muškatnog oraščića ili currya);
-

Priprema: 1.Začinite piletinu sa osušenim origanom, solju i paprom.

2.Zagrijte ulje u dubokoj tavi za pečenje.

3.Dodajte piletinu, krumpir i ljutiku i naglo pržite 2-3 minute.

4.Ulijte juhu i lagano kuhajte 10-15 minuta ili dok piletina ne bude kuhana.

5.Dodajte limunov sok i svježi origano i kuhajte daljnje 3 minute. Odmah poslužite.
   

Trajanje pripreme: 30 min.

Porijeklo jela: Grčka 

 

www.gastro.hr 

Uppt/2009.  

 

RAŽNJIĆI OD TIKVICA

Objavljeno:

www.svijet-zdravlja.hr

RAZNJIĆI OD TIKVICE 

Sastojci za 2 osobe:

1 tikvica;
2 češnja bijelog luka;
200 gr mozzarella;
1 žlica soka od limuna;
2-3 žlice maslinovog ulja;
slo i biber,  začini po vlastitom izboru
 

1. Tikvicu po duzini izrezati na listove debljine 0.5cm ili jos tanje, najbolje pomoću mašine za kruh. Bijeli luk malo pritisnuti i na maslinovom ulju proprziti dodati listove tikvice pa i njih na kratko sa obje strane propržiti. Posoliti, pobiberiti i staviti na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
2.
Mozzarellu izrezati na malo deblje komadiće i naizmjenično sa narezanim tikvicama nizati na ražnjiće.
3. staviti ražnjiće u zdjelicu i preliti sa maslinovim uljem i sokom od limuna.Pokriti i marinirati desetak min.


Posluživanje

Po receptu u marinadu ide mnogo vise maslinovog ulja. Ja sam navedenu količinu prilagodila sebi 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.