UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Dijete
VIKEND DIJETE
- Detalji
- Kategorija: Dijetni program
- Objavljeno Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2008 15:15
- Hitovi: 7167
02.01.2007. | Piše: 24sata
Vikend dijete su jednostavne jer prehranu treba kontrolirati samo dan ili dva. Ne gubi se mnogo kilograma, ali se može oblikovati tijelo . Također može pripremati naše tijelo na češće uzimanje sirovih namirnica.
VIKEND DIJETA
JEDNODNEVNA
Ovom minidijetom na prehranu treba pripaziti samo 24 sati (najviše 2 dana u kontinuitetu), što je, ako se redovito primjenjuje, dovoljno za gubitak do tri kilograma u mjesec dana. Možete odabrati jedan od predloženih jelovnika. Obvezno popijte barem dvije litre vode
DAN JAGODA, VOĆA I KRUMPIRA;250 g ananasa, kg jagoda, 100 g kivija, 60 g krumpira. Krumpir se važe dok je sirov.
DAN RIŽE;150 g riže koju treba kuhati u mnogo vode i podijeliti na tri porcije. Ujutro i navečer u rižu možete dodati malo povrća, a za ručak 200 g kuhanih rajčica.
DAN KRUMPIRA;700 g krumpira i 600 g kuhanog povrća razdijeliti na tri obroka. Krumpir može biti kuhan ili pečen u pećnici, a povrće kuhano na pari. Dopušteni začini su peršin, majčina dušica, vlasac te mažuran.
DOPUNA UDRUGE: DAN POVRĆA: tijekom dana uzimati sirovo povrće na salatu (ribana mrkva, celer, tikvice, krastavci, rajčica, brokula, karfiol, lišće peršuna i celera sjeckano i umiješano u bilo koju od salata itd.)
DVONDNEVNA
Ovom dijetom ne gubi se mnogo kilograma, ali može se oblikovati tijelo. Traje samo dva dana, a dopušteno ju je ponoviti svaka dva tjedna. Pijte mnogo vode i maksimalno reducirajte sol i šećer.Lagana tjelovježba doprinijet će oblikovanju tijela.
1. DAN
Doručak - Šalica šumskog voća, ploška tosta, šalica kave;
Ručak - 120 grama tune konzervirane u prirodnom soku, ploška tosta, šalica kave;
Večera - 100 g bijelog mesa sa žara, 240 g mahuna, 120 g cikle, 100 g voćnog sladoleda;
2. DAN
Doručak - Šalica šumskog voća, tvrdo kuhano jaje, kriška tost kruha, šalica kave;
Ručak - 200 g mliječne kaše, pet integralnih krekera;
Večera - 120 g mrkve, 100 g sladoleda od vanilije;
NAPOMENA UDRUGE: ovaj sistem dijetne prehrane može se ukomponirati u bilo koju od dijeta, tako da jedan dijetni dan zamijenimo sa jednim danom povrća, riže, jagoda (ili nekog drugog voća), danom povrća i danom krumpira.
VIKEND - VRIJEME KAD TAMANIMO MASNOĆE
Vikendi u kojima se obično gostite masnim poslasticama mogu biti opasni za zdravlje, zaključili su britanski znanstvenici nakon proučavanja prehrambenih navika u 11.000 kućanstava na oko 25.000 ljudi, provedenog za Uniliver.
Vikend prosječnih Britanaca počinje tostom premazanim margarinom i kapučinom, što sadrži 33,7 grama zasićenih masnoća. Preporučene dnevne količine zasićenih masnoća su 30 grama za muškarce i 20 grama za žene. Britanci ih dakle vikendom prekorače već za doručak, a u toku dana naberu ih i po 60 grama.
Prosječna 40-godišnja osoba to unese kroz hranu kao što su :
kroasani (11,7 grama masnoće);
tost s margarinom (11,6 grama),;
pizza (18 grama);
čips (15 grama);
sladoled (5,7 grama);
torta (9,8 grama).
U čemu je problem, osim što se na taj način može udebljati?
Visoke razine zasićenih masnoća mogu povisiti razinu kolesterola u krvi i pogodovati razvoju bolesti srca i krvožilnog sustava, koje su danas među najvećim krivcima za preuranjenu smrt u razvijenim zemljama.
Ako se i vaš tipičan vikend sastoji od zasićenih masnoća u količinama iznad preporučenih granica, pripazite na svoju prehranu – najbolje već od ovog trenutka.
H.B.F./metro.co.uk/objavljeno,nedjelja, 29.6.2008.