UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Zdravlje
KAKO DOBA DANA UTJEČE NA ZDRAVLJE
- Detalji
- Objavljeno Petak, 20 Ožujak 2009 12:38
- Hitovi: 3778
Objavljeno: T-PORTAL/ 12.03.09./AUTOR: G.R.
JUTRO JE NAJRIZIČNIJE
Sve je u tajmingu, tvrde stručnjaci, jer doba dana itekako utječe na naše zdravlje. Sa svakim satom kolesterol, krvni tlak, tjelesna temperatura i hormoni na različitim su razinama, a svaki od tih faktora različito utječe na naše mentalno, psihičko i tjelesno stanje. Stoga nije loše znati kako zapravo funkcionira naš unutrašnji sat i što bismo trebali raditi u određeno doba dana, a što izbjegavati.
06,00 sati
Udar bilo koje vrste je vjerojatniji između šest sati i podneva, dokazali su znanstvenici sa Sveučilišta Rush u Chicagu. Taj se rizik pomiče unatrag ili unaprijed ovisno o računanju vremena, dokazali su njihovi njemački kolege, piše The Sun.
07, 00 sati
Obrambeni sustav našeg tijela najranjiviji je u prvom satu nakon što se probudimo. Engleski znanstvenici su dokazali da je razina IgA, antitijela koja se nalaze u prvom redu našeg imunološkog sistema, u tom trenutku na najnižoj razini. U isto vrijeme razina kortizola, hormona stresa koji slabi imunitet, nalazi se na vrhuncu.
Zbog svega toga znanstvenici sa Sveučilišta Brunel savjetuju ljudima da ujutro izbjegavaju tjelovježbu jer naporno vježbanje u ranim jutarnjim satima smanjuje otpornost na viruse i bakterije. Da bismo ojačali imunitet, ujutro se preporučuje pojesti zdrav doručak i piti puno tekućine. Na taj će se način hidratizirati i oporaviti jetra koja je preko noći prerađivala masnoće.
08,00 sati
To je doba kad je rizik od srčanog udara najveći. Uspoređujući rizik od srčanog udara u osam sati s ostatkom dana, šanse da se doživi srčani udar između sedam i devet sati su 70 posto veće. U to je vrijeme i krvni tlak najviši, što također povećava rizik. Znanstvenici s talijanskog sveučilišta dodatno su precizirali najrizičniji trenutak, a to je u osam sati i 24 minute.
09,00 sati
Ako pokušavate začeti dijete, najbolje je voditi ljubav u ovo doba. Istraživanja su pokazala da je broj spermija najveći ujutro. To je ujedno i najbolje doba za ponavljanje naučenog gradiva pred ispit jer nam je nakon prospavane noći kratkotrajno pamćenje na vrhuncu.
10,00 sati
Između 10 i 13 sati naš mozak ubacuje u višu brzinu i to su za njega tri najaktivnija sata u danu. Povećava se i razina adrenalina, pa je to doba idealno za obavljanje kompleksnih zadataka i donošenje važnih odluka, dok se problemi najčešće javljaju između 15 i 17 sati. 12,00 sati
Liječnici oboljelima od osreoartritisa preporučuju da oko podneva popiju lijek. Bol se najviše osjeća u poslijepodnevnim satima i navečer, pa je podne idealno vrijeme za uzimanje lijeka koji će djelovati upravo u vrijeme kad je najpotrebniji, kad je bol najjača.
13,00 sati
Norveški znanstvenici doznali su da se migrena najčešće javlja u to vrijeme. Poslijepodnevni pad proizvodnje hormona rezultira i padom razine energije i koncentracije, pa to definitivno nije doba za neke mentalne izazove.
14.00 sati
Pijenje kave se preporučuje iza 14 satiNajbolje da popijete kavu u ovo doba. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da je naša energija na najnižoj razini upravo u 14 sati i 16 minuta. Unošenje manje doze kofeina pomoći će vam da lakše prebrodite poslijepodnevnu klonulost.
15,00 sati
Dosadne zadatke koje stalno izbjegavate najbolje je obaviti iza 15 sati. Istraživanja su naime pokazala da ljudi koji rade mehaničke dosadne poslove koji zahtijevaju vrlo malo koncentracije najveću učinkovitost imaju između 15 i 17 sati. Ovo je ujedno i odlično vrijeme za seks, jer je proces ovulacije na vrhuncu oko 15 sati.
16,00 sati
Nije slučajnost što se najveći broj atletskih rekorda postavlja kasno poslijepodne. Temperatura tijela tad je na vrhuncu, što potpomaže fizičku izvedbu, a petogodišnja studija dokazala je da je pluća u isto vrijeme funkcioniraju na najvećoj razini. Zbog toga je ovo i idealno vrijeme za uzimanje lijeka protiv astme.
19,00 sati
Pijete li lijek za snižavanje razine kolesterola, ovo je najbolje vrijeme jer je proizvodnja kolesterola tad na vrhuncu. Učite li ili želite nešto zapamtiti, sad je najpogodnije doba za to, jer se najbolje pamti između 18 i 20 sati.
20,00 sati
Sa zalaskom sunca snižavaju se i razine hormona pa tijelo postaje osjetljivije na alergene i ostale iritante imunološkog sustava. U to su doba pojačani napadi astme, a najgore je razdoblje oko ponoći. Francuski znanstvenici savjetuju uzimanje lijekova protiv alergije, antihistaminika, prije odlaska u krevet kako bi se izbjegli simptomi alergije na pelud koji su najgori ujutro. U ovo doba i probavni sistem se uspavljuje, pa izbjegavajte teška i masna jela.
21,00 sat
Mame koje doje u ovo doba proizvode najhranjivije mlijeko, a to mlijeko bogato masnoćama vjerojatno je način na koji priroda pomaže djetetu, ali i mami da mirnije prespavaju noć.
Ponoć
Rizik od moždanog ili srčanog udara najmanji je oko ponoći i šest sati ujutro jer krvni tlak opada dok spavamo. Želite li začeti bebu, ovo je također dobro vrijeme za vođenje ljubavi. Istraživanja su pokazala da je libido na vrhuncu između 22 i jedan sat u noći.
Objavljeno: T-PORTAL/ 12.03.09./AUTOR: G.R.
Preuzeto za portal Udruge, 20.03.09.
E-BROJEVI – PREPORUKE UDRUGE
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 19 Ožujak 2009 21:29
- Hitovi: 4874
E-brojevi
Većina aditiva može biti štetna ukoliko se pri svakodnevnoj konzumaciji prekorači njihov "prihvatljivi dnevni unos" ili "Acceptable Daily Intake" odnosno tzv. ADI-vrijednost. No, postoji mnogo proizvoda koji su označeni E-brojevima, doslovno «šuma» brojeva i nemoguće je uvijek nositi sa sobom knjižicu ili popis i provjeravati da li se na deklaracijama nalaze i opasni (crveni) E brojevi.
Savjet Udruge je jednostavan i općenit – izbjegavajte sve proizvode koji su jarkih boja, osobito, crvena, žuta, zelena, a posebno plava. Odluka je na vama da li ćete kupiti voćni jogurt «od višnje» i «jagode» koji sadrži crvenu boju, ili ćete kupiti običan jogurt i u njega umiješati žličicu pekmeza od jagoda, višanja ili marelica.
Također što se tiče nekih proizvoda jednostavno ih izbacite iz prehrane (npr. majoneza, coca –cola) jer su štetni i iz drugih razloga (povećanje prekomjerne težine uslijed masnoća i šećera) itd. Svakako Vam preporučujemo pročitajte vodič «Crveno označeni E – brojevi mogu štetiti zdravlju».Ovdje Vam nudimo nekoliko osnovnih savjeta kako bi Vam olakšali odluku i ukratko vas upoznali o najčešćim adivitima u našoj svakodnevnoj prehrani.
Najvažnije je zapamtiti nekoliko važnih i lako upamtljivih činjenica kojih se možemo pridržavati u cilju prevencije i zaštite zdravlja.
1) OPASNE BOJE ILI tzv. AZO BOJE (štetni i zabrenjeni aditivi,pogotovo plava (E-131) i crvena ( E-123) jer izazivaju kancerogene pojave, te žuta (E-104) i zelena (E-132) – zapamtiti ta 4 broja ili samo boju!
Napomena: npr. u Švedskoj je plava već dugo zabranjena (pogotovo što se tiče prehranmbenih namirnica namijenjenih djeci, sladoledi, napitci itd. Oni su toliko rigorozni da ukoliko vide da roditelj kupuje nešto od toga, može ga se kazniti!!!)
2) SREDSTVA ZA ZGRUŠNJAVANJE (dodaci želeima i raznim kremama, pudinzima i kapučinima) – sastoje se od kurukuznog i krumpirovog škroba, što imaju visoki Glikemijski indeks (pojačavanju stvaranje masnih stanica u organizmu), te od koštane mase i sluzi životinja (vrlo često sumnjivog zdravlja i umjetno hranjenih), a što sve zajedno mijenja metaboličke procese i stvara alergije i neke bolesti.
3) EMULGATORI (dodaju se namirnicama radi povezivanja sastojaka koji nisu prirodno povezani npr. vode i ulja) – najčešće dodani majonezama, margarinima i sličnim namazima) – namirnice nezdrave radi toga jer sadrže visokozasižćene masnoće – koje inače naše tijelo ne prepoznaje tj. njihovim unosom remeti se rad cca 680 gena koji su zasluženi za metaboličke procese. Napomena: u čemu je razlika između nezdravih industrijskih margarina i domaćeg maslaca: pa upravo u tome što kad uzmete domaći maslac i stavite ga na tanjur, nakon izvjesnog vremena pojave se kapljice vode. U tome je stvar – ne sadrži emulgator i voda se prirodno odvaja)! Montignac (poznati nutricionist) je zato rekao da bolje prirodne masnoće jer za umjetne kaže „Ne diraj lava dok spava“ referirajući se na genetske promjene u organizmu!
4) KONZERVANSI (skoro se stavljaju u sve radi spriječavanja kvarenja namirnica – najčešće meso i mesne prerađevine) – sadrže benzojeve kiseline koje izazivaju alergijske reakcije!
5) KISELI DODACI (npr. limunske kiseline) – stavlja se najčešće u kiselo povrće, napitke – proablem je u tome što se ne rabi prirodna limunska ili octena kiselina, već se ona radi od genetski tretiranih sirovina i sadrži velike količine plijesne koje su kao takove štetne u našem organizmu.
6) AKRILAMIDI (sada ponovno aktualni, vezano uz prženu prehranu i prehranu tretiranu u dubokim masnoćama: čišs, smoki, pohano, prženo meso i slično) – to su loši kemijski spojevi tj. visokozasićene masnoće – koje su dokazano je, kancerogene!!!! Zato nutricionisti preporučuju korištenje ružmarina kod pečenja i prženja bilo mesa bilo povrća, jer ružmarin smanjuje i neutralizira akrilamide!!!
7) POJAČIVAČI OKUSA (stavljaju se skoro u sve, a tu dolazi i naš kapučino i slični proizvodi tj. svi oni koji imaju pojačane okuse, tj. pokušaj imitiranja prirodnih, ali su ovi puno naglašeniji, najčešće idu u kombinacijama sa navedenim bojama) – posebno je važno da su to također kemijski spojevi koje naš orgnaizam ne prepoznaje! Najčešće uzrokuju: probavne smetnje, stvaraju kamence, uništavaju B vitamin, povisuju kolesterol, javljajus e razne kožne bolesti i alergije, upale usne šupljine, a najvažnije je to da onemogućuju apsorpciju kalcija iz namirnica!
8) UMJETNI ZASLAĐIVAČI – bjažati od njih, osim ako osoba nije dijabetičar, jer onda nema izbora, to je manje zlo, nego povišen šećer.! Naime, umjetne zaslađivače (aspartame) naš organizam ne prepoznaje, te ih ne registrira kao šećer, tj. tijelo traži šećer bez obzira koliko stavili zaslađivača, već se on sintetizira u obliku potkožnih masnoća. Koliko god mi stavili aspartama, kao da ništa šećera nismo uzeli, a oni se gomilaju kao mast. Prije par godina Njemački stručnjaci i kemičari potvrdili su činjenicu da na njemačkim farmama svinjama u pehranu dodaju umjetne zaslađivače kako bi one dobile na povećanoj tjelesnoj masnoći.
Pripremila: Uppt/siječanj 2009/Mirela Vidović
ASPIRIN® SLAVI SVOJU 110 GODIŠNJICU
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 05 Ožujak 2009 21:51
- Hitovi: 5515
Aspirin® se po prvi puta pojavio 6. ožujka 1899. godine u Berlinu i od prvog je dana nizao uspjeh za uspjehom. Zahvaljujući pomnoj logistici, taj je analgetik ubrzo postao svjetski standard protiv glavobolje, bolnih udova, vrućice i raznih upala.
Prodajom koja prelazi velikih 640 milijuna eura godišnje, Bayerov adut Aspirin® jedan je od najprodavanijih analgetika na svijetu te se može naći u gotovo svim kućnim ljekarnama u više od 80 zemalja. Nigdje se u svijetu niti jedna druga supstancija ne proizvodi u tolikim količinama. Kada bi se uobičajene 500-miligramske tablete nanizale jedna uz drugu, ukupna količina acetilsalicilne kiseline koja se proizvede svake godine oblikovala bi lanac koji bi mogao 150 puta okružiti zemaljsku kuglu. U Hrvatskoj se Aspirin po prvi puta pojavio još u 19. stoljeću, a prošle godine u našoj se zemlji prodalo 1,8 milijuna kutija ovog lijeka.
Danas, poslije 110 godina, acetilsalicilna kiselina (ASK), koja je djelatni sastojak Aspirina®, najkorišteniji je analgetik u svijetu. Vrlo je malo supstancija koje se mogu nositi s tradicijom i širokim terapeutskim spektrom ovog svjetski poznatog Bayerovog proizvoda. Usprkos svojim velikim godinama, taj dobri stari medikament jedan je od najmlađih i najinovativnijih lijekova koji uopće postoje. S obzirom na središnje mjesto koje je zauzela u novijim farmaceutskim istraživanjima, ASK je predmet brojnih studija i proučavanja znanstvenika diljem svijeta. Svake se godine objavi oko 3500 znanstvenih radova o novim načinima djelovanja i indikacijama acetilsalicilne kiseline, koji često otkrivaju zapanjujuće nove spoznaje o primjenama te bijele supstancije.
Liječnici danas Aspirin® smatraju proizvodom koji nije učinkovit samo protiv glavobolje i migrene, nego se uvelike koristi i u prevenciji srčanog i moždanog udara. Aspirin® je priznat kao globalni zlatni standard u sekundarnoj prevenciji. Novija klinička ispitivanja pokazala su da se upotrebom manjih doza acetilsalicilne kiseline može spriječiti i prvi srčani udar. Taj se djelatni sastojak stoga preporučuje kao primarna prevencija u 38 zemalja. Usto, u Italiji je nedavno objavljena studija sa zaključkom da manje doze Aspirina® mogu sniziti krvni tlak. Ali ni to nije sve. Tri nedavne studije potvrđuju pozitivni učinak acetilsalicilne kiseline u liječenju raka debelog crijeva.
Temelje čudotvornog Aspirina® položio je farmakolog prof. sir John R. Vane početkom 70-ih godina 20. stoljeća. U to se vrijeme vrlo malo znalo o točnim načinima djelovanja te supstancije. Vane je 1971. godine po prvi puta uspio rasvijetliti tajnu čarobnog lijeka te je Aspirin® tako postao, kako je sam Vane jednom rekao, "lijek stoljeća". Taj je britanski znanstvenik otkrio da su analgetski, antipiretski i protuupalni učinci te supstancije posljedica sprečavanja sinteze određenih glasničkih spojeva (prostaglandina) u tijelu. Njegovo je otkriće utrlo stazu daljnjim istraživanjima svih aspekata bijele tabletice, a nekoliko godina poslije priskrbilo mu je i Nobelovu nagradu za medicinu.
Aspirin® je svoj pobjedonosni pohod svijetom započeo prije 112 godina, 10. listopada 1887., a nastao je kao posljedica osobne tragedije. Mladi je znanstvenik dr. Felix Hoffmann u jednom od Bayerovih laboratorija u njemačkom Wuppertalu po prvi puta uspio sintetizirati kemijski čist i stabilan oblik acetilsalicilne kiseline. Tako je stvoren novi svestrani analgetik te je odmah primijenjen u liječenju Hoffmannova oca koji je godinama bolovao od teškog reumatizma. Kao pomoć u borbi protiv teške bolesti liječnici su mu propisali natrijev salicilat, lijek gorkog okusa. Zahvaljujući sinovu otkriću, dobio je mogućnost otkloniti simptome lijekom koji je mnogo lakše podnosio. To je bio trenutak koji je prevagnuo. U godinama koje su uslijedile, milijuni su ljudi slijedili njegov primjer.
Star 110 godina, a ipak tako mlad - Aspirin® je i dalje fenomen koji ne prestaje zadivljavati. Stručnjaci su suglasni da će taj čudotvorni lijek i dalje iznenađivati i oduševljavati znanstvenike koji se bave suvremenim farmaceutskim istraživanjima diljem svijeta. Kako bi to rekao nobelovac Vane: "Nijedan drugi lijek na svijetu nema tako zadivljujuću prošlost koja obara rekorde - to je priča koja još nema završetak." Objavljeno: portal www.vasezdravlje.comPreuzeto za web Udruge, 05.03.2009.KAKO UBLAŽITI KAŠALJ
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 05 Ožujak 2009 22:01
- Hitovi: 5572
Trputac sirup sa sorbitolom
Trputac (bokvica, žilovnjak, pasvica, čelnik) čest je stanovnik naših travnjaka. Njegova ljekovita svojstva su velika, a ima i antibiotsko djelovanje te ublažava upale. Službena medicina ga posebice preporučuje kod katara dišnih puteva, iskašljavanja, smirivanja upala ždrijela i sluznice usne šupljine. Osobito ga se preporučuje za djecu.
Sljez utječe na imunološki sutav i liječi kašalj, pa nije ni čudo što je nekada Karlo Veliki naredio da se uzgaja na svim njegovim imanjima.
Kad se još pridruže trputac, sljez i vitamin C, onda je to prava kombinacija za saniranje problema koji dovode do kašlja.
Trputac sirup - bez šećera, sa vitminom C
Pomaže protiv kašlja.Pročitaj više...
Sljez utječe na imunološki sutav i liječi kašalj, pa nije ni čudo što je nekada Karlo Veliki naredio da se uzgaja na svim njegovim imanjima.
Kad se još pridruže trputac, sljez i vitamin C, onda je to prava kombinacija za saniranje problema koji dovode do kašlja.
Objavljeno: www.aktival.hr
PREDSTAVLJENA EDUKATIVNA KNJIŽICA "ZNANJEM PROTIV RAKA DOJKE"
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 11 Veljača 2009 19:26
- Hitovi: 4641
U Hrvatskoj svakoj dvanaestoj ženi prijeti rak dojke, rečeno je na današnjem predstavljanju edukativne knjižice "Znanjem protiv raka dojke" koju je, u sklopu velike istoimene kampanje, izdala Hrvatska liga protiv raka. Knjižica je u prvom redu namijenjena ženama oboljelim od raka dojke, a riječ je o najopsežnijem edukativnom materijalu o raku dojke dosad objavljenom u Hrvatskoj, istaknuo je recenzent dr. Stjepko Pleština iz KBC-a Zagreb. U toj edukativnoj publikaciji, kako je rečeno, jednostavnim su rječnikom objašnjeni uzroci nastanka bolesti, dijagnostika i načini liječenja. Situacija u Hrvatskoj glede raka dojke je više nego alarmantna, a prema službenim statistikama Hrvatska se nalazi u samom svjetskom vrhu po broju oboljelih i umrlih od te zloćudne bolesti, rekao je autor knjižice dr. Rudolf Tomek iz Klinike za tumore. Dodao je kako je broj oboljelih od te bolesti danas 2,5 puta veći nego prije pedesetak godina. Rak dojke je, kako je rečeno, najčešći uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, a od njega godišnje oboljeva oko 2300 žena, dok ih 800 umire. Najugroženije su žene starije od 50 godina. Službene statistike pokazuju kako se u svijetu svake godine dijagnosticira više od 1,2 milijuna novih slučajeva te bolesti, dok godišnje od nje umre pola milijuna žena. Oko tri četvrtine njih su u menopauzi, no zabrinjavajuća je činjenica da se rak dojke sve češće javlja i kod mladih žena između 30 i 40 godine. Samo rano otkrivanje i ustrajno liječenje mogu povećati šanse za ozdravljenje i produljenje života bolesnica, poručeno je iz Hrvatske liga protiv raka. Dobitna kombinacija u borbi protiv raka dojke je edukacija, rana dijagnoza i primjena sistemskog liječenja, rekao je dr. Tomek. U sklopu istoimene kampanje, "Znanjem protiv raka dojke", u 12 hrvatskih gradova u tijeku su predavanja za oboljele žene i članove njihovih obitelji, a svi zainteresirano mogu dobiti besplatne primjerke te knjižice.
Objavljeno: www.plivazdravlje.hr/ 10.02.2009.
Preuzeto za web Udruge 11.veljače 2009.