Zdravlje

LJETO I SALMONELOZE

  • Ispis

LJETO I SALMONELOZE

Što su salmoneloze?Kako prevenirati bolest?

bolesti ljudi i životinja karakterizirane jakimbolovima u trbuhu, proljevom, mučninom ipovišenom temperaturom, a pripadaju skupinibolesti uzrokovanih kontaminiranom hranom,tj. otrovanjima hranom (toksoinfekcije).

Što je uzročnik bolesti?

bakterije iz roda Salmonella, vrlo raširene uprirodi te u crijevima životinja i čovjeka

Gdje se nalaze?

u zemlji, vodi i biljkama, ali ih se može naći i umesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama,mliječnim proizvodima te proizvodima od jaja.

Tko najviše oboljeva?

stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i ljudi smanjenogimuniteta;

u Republici Hrvatskoj se godišnje registrira oko25 epidemija salmoneloze, a oboli u prosjekuoko 3500 ljudi!*(*podaci HZJZ)

Koji su načini prijenosa?

konzumiranjem nedovoljno termički obrađenehrane (meso, jaja, mlijeko i njihoveprerađevine);

rukama zaražene osobe koja rukuje hranom;

kontaminiranim priborom ili preko radnepovršine.

Koji su simptomi bolesti?

započinju nakon inkubacije od 12 do 24 sata;akutna bol u trbuhu;

povišena temperatura;

glavobolja, mučnina, proljev i ponekadpovraćanje;

traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo duže,ovisno o imunitetu osobe i tipu bakterija Salmonella.

Kako se dijagnosticira?

izolacijom uzročnika iz stolice oboljele osobe.

Kako se liječi?

mirovanjem, konzumiranjem tekućine istrogom dijetom;

u težim slučajevima potrebna jehospitalizacija.

Kako prevenirati bolest?

kulturom prehrane, osobnom higijenom;

hranu treba termički obraditi na temperaturiiznad 65° C i konzumirati u roku od najdulje2 sata nakon obrade ili je čuvati u hladnjakuna temperaturi ispod 8° C;

zaštititi hranu od kontakta s insektima;

najvažnija preventivna mjera: dobro pranjeruku i pribora za obradu namirnica, te radnepovršine na kojoj se hrana pripravlja;

jaja dobro ispeći ili skuhati;

piletinu treba dobro ispeći ili skuhati ikonzumirati odmah, ne ostavljati za večeruili za sutradan - poseban izvor bakterija jemeso uz kost;

polukrvavo, nedovoljno pečeno meso sroštilja ljeti treba izbjegavati.080

ZAPAMTITE!

Prije rukovanja s hranom obavezno periteruke, radne površine i pribor vrućom vodomi deterdžentom;

Prije termičke obrade namirnice temeljitooperite;

Namirnice koje kuhate potpuno termičkiobradite;

Izbjegavajte pripreme jela od termičkineobrađenih jaja;

Pripremljeno jelo ne smije stajati duže od2-3 sata na sobnoj temperaturi;

Odmrzavanje hrane, kao i podgrijavanje,obavite u što kraćem roku bez duljegstajanja na sobnoj temperaturi;

Sirovu hranu odlažite u zatvorene i zasebneposude te držite u hladnjaku na temperaturiispod 8° C.N

Objavljeno na web stranicama Hrvatske agencije za hranu www.hah.hr 

 Preuzeto za web udruge, kolovoz 2008./Uppt, Up Dated, lipanj 2016.