UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Kako kuhati ukusnu hranu bez soli
- Detalji
- Objavljeno Subota, 23 Travanj 2011 16:26
- Hitovi: 4569
Objavljeno Portal Ordinacija.hr
http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/kako-kuhati-ukusnu-hranu-bez-soli/
Osim što biste trebali manje puta protresti solenku kada pripremate obrok, trebali biste paziti na unos soli putem gotovih jela koje kupujete usput, upozoravaju stručnjaci. Ako smanjite unos soli, možete smanjiti rizik srčanih bolesti za petinu!Previše soli koju unosimo povezano je sa širokom lepezom bolesti, kao što su pretilost, dijabetes ili krvožilna oboljenja.
Ako se bojite kako vaši recepti neće biti isti bez okusa soli, ne morate se plašiti promjena. Postoje mnogi načini kako poboljšati okus jela bez soljenja! Preporuke donosi organizacija Dijabetes America.
Meso: dodajte lovorov list, celer, kajensku papriku, cury, češnjak, papar, mažuran, muškatni oraščić, origano, papriku, kadulju, majčinu dušicu ili ocat.
Govedina: dodajte piment, kopar, usitnjeni čili i češnjak.
Perad: dodajte brusnice, sjeme celera, listove celera, kopar, đumbir, origano, peršin, kurkumu, sjemenke sezama.
Janjetina: dodajte sjemenke celera, listove celera, curry, metvicu, ružmarin, cimet ili kadulju.
Svinjetina: dodajte cimet, korijandar, češnjak, luk, kadulju, majčinu dušicu i đumbir.
Teletina: dodajte lovorov list, đumbir, curry, majčinu dušicu, mažuran i origano.
Riba: dodajte kopar, papriku, lovorov list, kajensku papriku, komorač, đumbir, suhi senf, ulje limuna i kurkumu.
Jaja: dodajte kopar, bosiljak, muškatni oraščić, mažuran, suhi senf, luk, papriku, peršin, majčinu dušicu ili kurkumu.
Šparoge: dodajte kim, ocat i limunov sok.
Zelje: dodajte kim, ocat ili kardamon.
Kukuruz: dodajte zelenu papriku, rajčice ili korijandar.Grašak: dodajte mažuran, majčinu dušicu, luk, bosiljak, zelenu papriku ili peršin.
Krumpir: dodajte kopar, kim, zelenu papriku, luk, peršin ili majčinu dušicu.
Buča: dodajte cimet, muškatni oraščić ili luk.
Rajčice: dodajte bosiljak, kopar, cimet, mažuran, origano, luk, kadulju, majčinu dušicu ili ocat.
Riža: dodajte zelenu papriku, luk ili kurkumu.
Kruh: dodajte kim, celer, bosiljak, kopar, češnjak, komorač, metvicu, majčinu dušicu, ocat, peršin, sjemenke sezama.
Voće: dodajte cimet, ekstrakt badema, đumbir, sjemenke maka, muškatni oraščić, mažuran ili klinčić.
www.ordinacija.hr/09.02.20110./ K. Horvat
Preporuka Udruge: što se začina tiče dobro se voditi onom izrekom «manje je više», tj. treba pažljivo odmjeriti količinu i okus začina koje dodajemo jelu kako nebismo promijenili osnovni okus hrane. Što se ribe tiče, ribari kažu da je riba najbolja «sa dodatkom mrvice soli i da pliva u maslinovom ulju i crnom vinu», kako sam neki dan čula jednog strog barbu na Plavom 9 i vjerujem da je tako!!!
Vezani tekstovi – preporuka:
Zdravlje i sol (zbirka tekstova);
Štetna i prikrivena sol u hrani;
Uppt, 23.04.2011.