UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Predjela
PUDING OD BUNDEVE
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 02 Rujan 2009 07:36
- Hitovi: 5364
Potrebno:
1 kg očišćene bundeve;
60 g maslaca;
10 g ribanog sira;
bašemal umak;
50 g brašna;
mala glavica crvenog luka;
1 dcl mlijeka (može i sojino)
Postupak:
1)Bundevu očistite, narežite na kockice i kuhajte u lagano posoljenoj vodi cca 10-tak minuta. Ocijedite je i protisnite ili izmiješajte sa „štapom“.
2) U posebnoj zdjeli propirjajte na maslacu sjeckani luk i kad zažuti u to dodajte pripremljenu bundevu. Kašu pirjajte sljedećih 10 minuta stalno miješajući da ne zagori.
3) U međuvremenu pripremite bešamel-umak: brašno umiješajte u hladno mlijeko, dodajte maslac i sok i kuhajte na umjerenoj vatri par minuta. kad se bešamel zgusne istresite ga u kašu od bundeve, dodajte ribani sir, istučena jaja i masu čvrsto izmiješajte (najbolje mikserom).
4) Istresite je u podmazan i pobrašnjen kalup za puding, te kuhajte na pari cca 1 sat.
5) Ponudite kao samostalno jelo (može i hladno i toplo) ili kao prilog drugim jelima.
Knjiga «Vegatarijanska kuhinja», SNL, Zagreb 1989.g.
Prijedlog Udruge: također se može napraviti ukusan „Slatki puding od buče“ uz isti postupak samo se umjesto luka u smjesu dodajte malo šećera (ili meda, ili voćnog sirupa), a umjesto bešamela na kraju kuhanja dodajte želatinu da se smjesa zgusne. Na kraju ukrasite sjeckanim listićima mente, te dodajte cimet ili vaniliju po izboru! (prijedlog Udruge)