UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
Pšenica
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2011 13:25
- Hitovi: 9011
(Lat. Triticum vulgare)
Ostali nazivi: šenica, pšeno, meka pšenica, obična pšenica, eng. wheat
Pšenica – najrasprostranjenija žitarica – «hraniteljica». «Dok je pšenice i žetve – nema gladi»!
Postoje različite vrste pšenica, ovisno o broju kromosoma unutar njihovih stanica. Nakon riže, pšenica je najšire upotrebljavana žitarica na svijetu. No, stručnjaci kažu da je pšenica jedina žitarica koja se uz mlijeko može smatrati potpunom namirnicom u čovjekovoj prehrani.
Pšenično zrno sastoji se od tri glavna dijela, a najvažniji unutarnji dio , koji određuje nutritivni sastav žitarice, sadržava najviše bjelančevina i ugljikohidrata.
Na ugljikohidrate otpada ¼ ukupne težine zrna, od čega je najviše škroba (9/10). Zapravo kod svih žitarica, svaki dio pšeničnog zrna ima svoje vlastite kvalitete i svojstva koja žitarice razlikuje jedna od druge. Cijelo zrno pšenice sadržava: primarne bjelančevine (10,2%), ugljikohidrate (70,7%), masti (2%), te esencijalne minerale (P, Mg, Ca, Fe) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama. Također sadrži fosfor (čak 50%).
Zanimljivost: pšenica je jedina žitarica u kojoj ima karotena (provitamin A).
Pšenično zrno se sastoji od škrobnih zrnaca i bjelančevina, i upravo sastav tih bjelančevina je najvažniji kod određivanja pekarske kvalitete pšeničnog brašna. Iz svega ovoga vidi se kako integralno zrno pšenice ima izuzetnu prehrambenu vrijednost, no nažalost, danas je gastronomski atraktivan potpuno osiromašen pšenični proizvod -bijelo brašno (Tip – 850), u kojemu su usitnjeni i izbijeljeni najmanje vrijedni dijelovi zrna, a odstranjeno je najvažnije (ovojnica, mekinje i klica).
Zato su preporuke liječnika i nutricionista, da se pšenica najbolje iskorištava i najzdravija je iskorištavanjem cijelog zrna, jer se odajanjem pojedinih njegovih dijelova dobivaju proizvodi različitog biokemijskog i vitaminskog sastava. Naime, odstranjivanjem omotača, mekinja i klica, te njenim usitnjavanjem i izbjeljivanjem, dobit ćemo gastronomsko i nutritivno ništavnu namirnicu. Također ljuštenjem zrna gube se dragocjena biljna vlakna!
Naime prof. Willfort ističe da je prije svega pšenični škrob koji se u pšeničnom zrnu nalazi u biološki najpovoljnijem poznatom obliku, koji je netopiv u hladnoj vodi, ali kuhanjem burbi i stvara ljepljivu kašu koja je najbolje sredstvo prilikom probavnih tegoba, osobito kod djece.
Također pšenične klice npr. sadrže najvrijednije biološke tvari u takvom omjeru kakv u prirodi još nije pronađen. Uzimanjem pšeničnih klica može se riješiti niz zdravstvenih tegoba od želučanih problema, srčanih smetnji, nečistoće kože, osipe, llišajevi, pa sve do liječenja iscrpljenosti i ateroskleroze.
Preporuke su da se nastoji koristiti cijelovito zrno kao u prehrani tako i prilikom proizvodnje krušarica, a najbolji nutritivni sastav postiže se kombiniranjem različitih vrsta žitarica.
Pir (spelta, krupnik):
a) Vrsta pšenice, stara sorta, ponovno se vraća u prehranu. Porijeklom je iz južne Azije, a prenijeta na Bliski Istok prije cca 9000 godina.
b) Vrlo dobar nadomjestak za pšenicu i pšenične proizvoda u slučaju osjetljivosti (alergije), jer sadrži puno manje glutena nego ostale žitarice. Sadrži esencijalne aminokiseline tj. u idealnom omjeru sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu koja je sadržana u debeloj opni. Međutim celuloza se vrlo brzo otapa u vodi i brzo se resorbira u organizam. Sadržio veću količinu B1 i B2 i nijacina od obične pšenice, te također sadrži visoku razinu selena koji je zaslužan za liječenje i jačanje organizma od kancerogenih bolesti.
c) Radi svog sastava lakša je za probavu, a ima i sva bogatstva vitamina B-kompleksa – za jačanje imuniteta i živčanog sustava, kao i druge žitarice iste sorte. Također važno napomenuti da sadrži (stvara) dopamin, čiji nedostatak može utjecati i na razvoj parkinsove bolesti, te također 2 hormona noradrenalin i adrenalin koji su odgovorni za regulaciju razine šećera u krvi. Također preporučuje se za podizanje imuniteta, te daje snagu i osigurava maksimalno hranjenje svih stanica.
Dinkel (Lat. Triticum spelta, engl. spelt);
Kamut (Lat. Triticum turanicum, engl. kamut);
Recept: Miješana salata s klicama pšenice;
Uppt, kolovoz 2011./Mirela Vidović
Izvor podtaka: Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb
Uppt, dopuna, srpanj 2014./Mirela Vidović