UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Deserti
Blagdanski recepti: biskvit, keksi, štapići
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Siječanj 2009 21:34
- Hitovi: 9434
Blagdanski recepti
Blagdani su pred vratima pa nije naodmet podsjetiti se kako pripremiti tradicionalna blagdanska jela na drugačiji način.
Blaganski kolačiči bez pečenja
LAGANI BISKVIT
PRIPREMITE (za 8 komada):
4 jaja, žlicu ruma, 6 dag škrobnog brašna (tri vrhom pune žlice), 6 dag oštrog brašna (tri vrhom pune žlice), 1/2 vrećice praška za pecivo, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati).
PRIPREMA: Žumanjke i sladilo miješajte dok smjesa ne postane pjenasta. Od bjelanjka istucite čvrst snijeg. U brašno uspite 1/2 vrećice praška za pecivo. Žumanjcima dodajte žlicu ruma, dvije žlice vode, snijeg i brašno. Masu izlijte u nauljen lim za pečenje i pecite prvih 10 minuta na temperaturi 150*C, a zatim 15 minuta na temperaturi 200*C. Ohladiti i izrežite na 8 komada.
SLANI KEKSI
PRIPREMITE (za 80 komada):
14 dag margarina, 15 dag sira grojera (ili ementalera), 1 dl kiselog vrhnja (do 12% mliječne masnoće), 1/2 kavene žlice soli, čajnu žlicu crvene slatke paprike, 1/2 vrećice praška za pecivo, 2 žumanjka, 25 dag oštrog brašna.
Za ukrašavanje: mak, sezam ili kumin.
PRIPREMA:Margarin pomiješajte s naribanim sirom, vrhnjem, soli, paprikom i jednim žumanjkom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite u dva do tri dijela, zamotajte ga u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata.
Dio po dio izvaljajte tijesto na debljinu pola centimetra i izrežite različite oblike. Jedan žumanjak razmutite sa žlicom vode i namažite kistom izrezane oblike. Još vlažne, po želji, pospite makom, sezamom ili kuminom. Pecite u pećnici deset do petnaest minuta na temperaturi 180°C dok lagano ne porumene. Količina tijesta je dostatna za 80 komada.
SLANI ŠTAPIĆI
PRIPREMITE (za 40 komada):
20 dag brašna, 14 dag margarina, 1 jaje, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1/2 praška za pecivo, sol i kumin.
PRIPREMA: Umijesite jednolično tijesto od margarina, žumanjka, mlijeka i brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra, izrežite 40 prutića i premažite ih mješavinom bjelanjka i soli. Još vlažne prutiće pospite, ako želite, kuminom. Pecite u pećnici petnaest minuta na temperaturi 180*C. Količina tijesta je dostatna za 40 komada.
ORAHNJAČA
PRIPREMITE (za 22 komada):
Tijesto: 22 dag brašna, 40 g margarina, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1 žumanjak, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti - koje se može kuhati, 2 dag kvasca, kavenu razom punu žlicu šećera, na vrhu noža soli i veliku žlicu ruma. Nadjev: 20 dag samljevenih oraha, 1,5 dag citronata, 2 žlice ruma, 1 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 15 ml tekućeg sladila koje se može kuhati, cimet i nastruganu koricu jednog limuna.
Tijesto: U brašnu načinite udubinu i u nju stavite kvasac i šećer i ulijte toplo mlijeko. Ostaviti desetak minuta. Dodajte rastopljen margarin, preostalo toplo mlijeko, rum, tekuće sladilo i žumanjak. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se, pokriveno krpom, diže u toploj pećnici jedan sat.
Nadjev: Orahe očistite i sameljite u stroju za mljevenje oraha i dodajte vruće mlijeko, tekuće sladilo, rum, cimet i naribanu koricu limuna. Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, nanesite nadjev, savijte (oblikujte) štrucu i ostaviti da se diže u pećnici još 30 minuta.
Pecite u pećnici 45 do 50 minuta na temperaturi 190 C. Kad se ohladi, izrežite na 22 komada.
MAKOVNJAČA
PRIPREMITE (za 22 komada):
Tijesto: 22 dag brašna, 40 g margarina, 1,2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1 žumanjak, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati), 3 dag kvasca, razom punu čajnu žlicu šećera, na vrhu noža soli. Nadjev: 22 dag mljevenog maka, 2 žlice ruma, 25 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati), 1 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), koricu jednog limuna, cimet, dvadeset grožđica.
PRIPREMA: U brašnu načinite udubinu u koju stavite kvasac, šećer i malo toplog mlijeka i ostavite desetak minuta. Dodajte rastopljeni margarin, toplo mlijeko, tekuće sladilo i žumanjak. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se diže, pokriveno krpom, u toploj pećnici jedan sat. Nadjev: Mljevenom maku dodajte vruće mlijeko, tekuće sladilo, rum, cimet, naribanu koricu limuna i dvadesetak sušenih grožđica. Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, nanesite nadjev, savijte (oblikujte) štrucu te ostavite da se diže u pećnici još 30 minuta. Pecite u pećnici 45 do 50 minuta na temperaturi 190' C. Kad se ohladi, izrežite na 22 komada.
HUSARSKI KOLAČIĆI
PRIPREMITE (za 30 komada): 30 dag brašna, 15 dag praškastog sladila (s energetskom vrijednošću, koje se može kuhati),20 dag margarina, 3 žumanjka, 10 dag mljevenih oraha. Za ukras: 5 dag pekmeza od marelica s dijetnim sladilom.
PRIPREMA: Od brašna, margarina, žumanjaka i sladila umijesite tijesto i na kraju dodajte mljevene orahe. Tijesto pustite odstajati u hladnjaku sat i pol. Nakon toga tijesto razvaljajte u kobasicu debljine 3 centimetra. Režite kolutiće debljine jedan i pol centimetar. Svaki kolutić rukama oblikujte u okruglo-plosnati oblik, a prstom na gornjoj strani napravite malu udubinu.
Kolačiće poslažite na lim za pečenje i pecite petnaestak minuta na temperaturi 180*C.
Kad se ohlade, u svaku udubinu stavite malom žličicom pekmez od marelica. Dostatno za 30 komada.
PAPRENJACI
PRIPREMITE (za 40 komada): 40 dag brašna, 14 dag oraha, 14 dag margarina, 14 dag praškastog sladila s energetskom vrijednošću, koje se može kuhati, 1 jaje, 3 žumanjka, 2 velike žlice ruma, 1 čajnu razom punu žlicu svježe mljevenog papra.
PRIPREMA: Sve sastojke dobro umijesite u jednoliko tijesto i ostavite stajati pola sata u hladnjaku. Različitim oblicima s ornamentima oblikujte tijesto kolačiće i poslažite ih na malo nauljen lim za pečenje. Pecite u pećnici pola sata na temperaturi 180*C.
Paprenjaci moraju odležati najmanje 10 dana dok tijesto "ne otpusti", tek tada su dobri za jelo. Dostatno za 40 komada.
Energetska vrijednost po osobi (1 komad): 600 kJ (143 kcal)
1 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
1 1/2 jedinica iz skupine MASNOĆE I ZAMJENE
(NAPOMENA: može se također dodati đumbir u prahu, malo mljevenog muškatnog oraščića i cimeta, te mljevenog klinčića! Jako dobra i mirisna aroma.
Uppt, dopuna 2010.
Portal www.plivazdravlje.hr/