UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Recepti
Salate, Radionica br. 6
- Detalji
- Kategorija: Radionice kuhanja
- Objavljeno Nedjelja, 20 Studeni 2011 19:51
- Hitovi: 5212
RADIONICA KUHANJA (br.6)
Datum: 24.11.2011.(četvrtak);
Voditelj radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić;
Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;
Izrada bookleta Radionice: Mirela Vidović
Salate kao prilozi, ali i kao zasebni obroci!
Nekada je proljeće nagovještalo dolazak lisnatog povrća, no danas su tijekom godine dostupne različite vrste, iz različitog uzgoja, što obogaćuje naše tržnice! Stoga je svako godišnje doba, a pogotovo zimsko, idealno je kako bismo naš organizam pripremili za povećane aktivnosti i napore, te ga održavali u dobroj formi, opskrbljujući ga vrijednim nutrijentima, a da pri tome ne narušimo našu tjelesnu težinu, ili da bismo održavali poželjnu.
To se prije svega odnosi na sve one koji svoju prehranu reduciraju bilo u smislu bilo u smislu ukupne količine unesene energije, primjenjujući neke od programa smanjenja tjelesne težine. U prosjeku svo zeleno povrće i različite salate (endivija, rikula, potočarka, špinat, blitva) u prosjeku na 100 grama sadrže cca 25-40 kcal!
PRIPREME ZA RADIONICU
Udruga je kroz tematsku radionicu polaznicima pripremala salate koje se dobiju kombiniranjem namirnica različitih prehrambenih vrijednosti, ovisno o sastojcima, a koje se mogu pripremati kao salate zasebno ili mogu biti prilozi uz različita jela.
Na taj način kroz radionicu, kulinarski smo se odmakli od tradicije, te polaznicima ponudili nove okuse i načine priprema namirnica iz svakodnevne prehrane.
Danas nije neobično, već je postalo pravilo, da se salate rade u kombinaciji sa zelenim i korjenastim povrćem, mahunarkama, raznim žitaricama i sjemenkama u kombinaciji sa posnim sirom, a sve u smislu zdrave i preporučene prehrane.
Zelene salate (vidi u namirnice Salate), korištene su kao dodatak salatama koje je radionica ponudila polazniciZa ovu radionicu odabrali smo nekoliko raznovrsnih recepata za pripremanje salata, s različitim mogućnostima kombinacija i varijacijama.
Važne napomene:
U svijetu začina važno je napomenuti da salate uvijek treba začiniti i smiješati u posljednji čas, tj. neposredno prije iznošenja na stol, radi toga da ne povene, već ostane svježa i čvrsta.
Kako su zelene salate bogate vitaminima A i C, listove je najbolje upotrijebiti odmah nakon ubiranja jer se njihov okus i hranjiva vrijednost brzo izgube. Ukoliko želite spremiti višak salate i na par dana, najbolje je salatu temeljno očistiti i osušiti, te čuvati na hladnom i zračnom mjestu. Izbjegavati plastične vrečice jer one navlače vlagu i potiču truljenje!
RECEPTI RADIONICE:
Salata od purećih prsa sa radičem;
Salata od mozzarelle i rikule;
Salata od zelene leće i kineskog kupusa;
Salata od kiselog kupusa sa orasima;
ZAKLJUČAK
Ljudi koji vode brigu o svom zdravlju, prvenstveno kroz prehranu, znaju da najviše ljekovitih kemikalija sadrže biljke!Bez lisnatog zelenog povrća i salata ne bi smio proći nijedan dan. Zato, želite li jesti zdravije, jedite lisnate biljke jačih boja, koje već na prvi pogled djeluju moćnije.
Činjenica je da su brojna istraživanja i praktični rezultati pokazali da su salate i povrće u prehrani nužni zbog zadovoljavanja osjećaja sitosti i bogatstva okusa kao i nutrijenti iznimno potrebni našem organizmu zbog svog sadržaja i mogućnosti da ih konzumiramo svježe, a time i osiguravamo zdrav i kvalitetan život. Dapače, planiranjem i zamjenom obroka sa salatama (ili dopunom) smanjit ćemo prekomjernu težinu!
Uppt, 22.11.2011.