Dijete

VIKEND DIJETE

  • Ispis

02.01.2007. | Piše: 24sata 

Vikend dijete su jednostavne jer prehranu treba kontrolirati samo dan ili dva. Ne gubi se mnogo kilograma, ali se može oblikovati tijelo . Također može pripremati naše tijelo na češće uzimanje sirovih namirnica.

VIKEND DIJETA

 

JEDNODNEVNA
Ovom minidijetom na prehranu treba pripaziti samo 24 sati (najviše 2 dana u kontinuitetu), što je, ako se redovito primjenjuje, dovoljno za gubitak do tri kilograma u mjesec dana. Možete odabrati jedan od predloženih jelovnika. Obvezno popijte barem dvije litre vode

DAN JAGODA, VOĆA I KRUMPIRA;
250 g ananasa, kg jagoda,  100 g kivija, 60 g krumpira. Krumpir se važe dok je sirov.

DAN RIŽE;
150 g riže koju treba kuhati u mnogo vode i podijeliti na tri porcije. Ujutro i navečer u rižu možete dodati malo povrća, a za ručak 200 g kuhanih rajčica.

DAN KRUMPIRA;700 g krumpira i 600 g kuhanog povrća razdijeliti na tri obroka. Krumpir može biti kuhan ili pečen u pećnici, a povrće kuhano na pari. Dopušteni začini su peršin, majčina dušica, vlasac te mažuran.  

 

DOPUNA UDRUGE: DAN POVRĆA: tijekom dana uzimati sirovo povrće na salatu (ribana mrkva, celer, tikvice, krastavci, rajčica, brokula, karfiol, lišće peršuna  i celera sjeckano i umiješano u bilo koju od salata itd.)

DVONDNEVNA

Ovom dijetom ne gubi se mnogo kilograma, ali može se oblikovati tijelo. Traje samo dva dana, a dopušteno ju je ponoviti svaka dva tjedna. Pijte mnogo vode i maksimalno reducirajte sol i šećer.
Lagana tjelovježba doprinijet će oblikovanju tijela. 

 

 

1. DAN
Doručak - Šalica šumskog voća, ploška tosta, šalica kave;
Ručak -
120 grama tune konzervirane u prirodnom soku, ploška tosta, šalica kave;
Večera -
100 g bijelog mesa sa žara, 240 g mahuna, 120 g cikle, 100 g voćnog sladoleda;

2. DAN

Doručak - Šalica šumskog voća, tvrdo kuhano jaje, kriška tost kruha, šalica kave;
Ručak -
200 g mliječne kaše, pet integralnih krekera;
Večera - 120 g mrkve, 100 g sladoleda od vanilije;
 

 

NAPOMENA UDRUGE: ovaj sistem dijetne prehrane može se  ukomponirati u bilo koju od dijeta, tako da jedan dijetni dan zamijenimo sa jednim danom povrća, riže, jagoda (ili nekog drugog voća), danom povrća i danom krumpira. 

 

VIKEND - VRIJEME KAD TAMANIMO MASNOĆE

 

Vikendi u kojima se obično gostite masnim poslasticama mogu biti opasni za zdravlje, zaključili su britanski znanstvenici nakon proučavanja prehrambenih navika u 11.000 kućanstava na oko 25.000 ljudi, provedenog za Uniliver.

 

Vikend prosječnih Britanaca počinje tostom premazanim margarinom i kapučinom, što sadrži  33,7 grama zasićenih masnoća. Preporučene dnevne količine zasićenih masnoća su 30 grama za muškarce i  20 grama za žene. Britanci ih dakle vikendom prekorače već za doručak, a u toku dana naberu ih i po  60 grama.


Prosječna  40-godišnja osoba to unese kroz hranu kao što su :

 kroasani (11,7 grama masnoće); 

tost s margarinom (11,6 grama),;

 pizza (18 grama); 

čips (15 grama);

sladoled (5,7 grama);

 torta (9,8 grama).

U čemu je problem, osim što se na taj način može udebljati?

Visoke razine zasićenih masnoća mogu povisiti razinu kolesterola u krvi i pogodovati razvoju bolesti srca i krvožilnog sustava, koje su danas među najvećim krivcima za preuranjenu smrt u razvijenim zemljama.

Ako se i vaš tipičan vikend sastoji od zasićenih masnoća u količinama iznad preporučenih granica, pripazite na svoju prehranu – najbolje već od ovog trenutka.
 

 

 

H.B.F./metro.co.uk/objavljeno,nedjelja, 29.6.2008.