Dijete

ŠTO JE DASH DIJETA?

  • Ispis

Dijeta za hipertenziju koja se najčešće spominje u literaturi dolazi pod imenom "DASH dijeta" (Dietary Approaches to Stop Hypertension - Svladavanje hipertenzije prehranom).  

DASH dijeta prvenstveno predstavlja raznoliku prehranu. Osmišljena je za osobe s hipertenzijom, međutim to je prehrana adekvatna za cijelu obitelj. Istraživanja su pokazala da DASH dijeta koja obiluje mliječnim proizvodima sa sniženim udjelom masti, voćem i povrćem, može pomoći u smanjenju rizika od hipertenzije (visokog krvnog tlaka). DASH dijeta prvenstveno predstavlja raznoliku prehranu. Osmišljena je za osobe s hipertenzijom, međutim to je prehrana adekvatna za cijelu obitelj.

Unutrašnjost piramide:

Slatkiši (5 tjedno);
Grahorice, orašasti plodovi, sjemenke (1 dnevno);
Ulja, preljevi, majoneza (2-3 dnevno);
Niskomasni mliječni proizvodi (2-3 dnevno);
Plodovi mora, perad, krto meso (0-2 dnevno);
Žitarice (cjelovite) (7-8 dnevno);
Povrće i voće (8-10 dnevno);
 

Napomena: odabirati namirnice s nižim udjelom soli iz svih
kategorija
 
   

Što je jedno serviranje?

Slatkiši

- 1 šalica nemasnog voćnog jogurta
- 1/2 šalice smrznutog jogurta
- 1 žlica šećera ili džema

Grahorice, orašasti plodovi, sjemenke
- 1/2 šalice kuhanog graha
- 1/2 šalice orašastih plodova
- 2 žlice suncokretovih sjemenki

Ulja, preljevi, majoneza
- 1 žličica margarina
- 1 žličica majoneze
- 1 žlica light majoneze
- 1 žlica salatnog preljeva
- 2 žlice light salatnog preljeva

Niskomasni mliječni proizvodi
- 1 šalica mlijeka ili jogurta
- 40 g sira

Plodovi mora, perad, krto meso
- 84 g ribe, peradi bez kože ili krtog mesa kuhanog ili pečenog u pećnici

Žitarice (cjelovite)
- 1 šnita kruha
- 1/2 šalice žitarica
- 1/2 šalice kuhane riže, žitarice ili tjestenine

Povrće i voće
- 1 šalica salate
- 1/2 šalice drugog povrća
- 1 voćka srednje veličine
- 1/2 šalice svježeg, konzerviranog ili smrznutog voća
- 1/2 šalice sušenog voća
- 3/4 šalice voćnog soka

Objavljeno: PLIVAZDRAVLJE

Autor: Dr.sc. Darija Vranešić i Iva Alebić, dipl.ing.,