UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Dijete
ŠTO JE DASH DIJETA?
- Detalji
- Kategorija: Dijetni program
- Objavljeno Četvrtak, 16 Travanj 2009 19:43
- Hitovi: 16225
Dijeta za hipertenziju koja se najčešće spominje u literaturi dolazi pod imenom "DASH dijeta" (Dietary Approaches to Stop Hypertension - Svladavanje hipertenzije prehranom).
DASH dijeta prvenstveno predstavlja raznoliku prehranu. Osmišljena je za osobe s hipertenzijom, međutim to je prehrana adekvatna za cijelu obitelj. Istraživanja su pokazala da DASH dijeta koja obiluje mliječnim proizvodima sa sniženim udjelom masti, voćem i povrćem, može pomoći u smanjenju rizika od hipertenzije (visokog krvnog tlaka). DASH dijeta prvenstveno predstavlja raznoliku prehranu. Osmišljena je za osobe s hipertenzijom, međutim to je prehrana adekvatna za cijelu obitelj.
Unutrašnjost piramide:
Slatkiši (5 tjedno);
Grahorice, orašasti plodovi, sjemenke (1 dnevno);
Ulja, preljevi, majoneza (2-3 dnevno);
Niskomasni mliječni proizvodi (2-3 dnevno);
Plodovi mora, perad, krto meso (0-2 dnevno);
Žitarice (cjelovite) (7-8 dnevno);
Povrće i voće (8-10 dnevno);
Napomena: odabirati namirnice s nižim udjelom soli iz svih
kategorija
Što je jedno serviranje?
Slatkiši
- 1 šalica nemasnog voćnog jogurta
- 1/2 šalice smrznutog jogurta
- 1 žlica šećera ili džema
Grahorice, orašasti plodovi, sjemenke
- 1/2 šalice kuhanog graha
- 1/2 šalice orašastih plodova
- 2 žlice suncokretovih sjemenki
Ulja, preljevi, majoneza
- 1 žličica margarina
- 1 žličica majoneze
- 1 žlica light majoneze
- 1 žlica salatnog preljeva
- 2 žlice light salatnog preljeva
Niskomasni mliječni proizvodi
- 1 šalica mlijeka ili jogurta
- 40 g sira
Plodovi mora, perad, krto meso
- 84 g ribe, peradi bez kože ili krtog mesa kuhanog ili pečenog u pećnici
Žitarice (cjelovite)
- 1 šnita kruha
- 1/2 šalice žitarica
- 1/2 šalice kuhane riže, žitarice ili tjestenine
Povrće i voće
- 1 šalica salate
- 1/2 šalice drugog povrća
- 1 voćka srednje veličine
- 1/2 šalice svježeg, konzerviranog ili smrznutog voća
- 1/2 šalice sušenog voća
- 3/4 šalice voćnog soka
Objavljeno: PLIVAZDRAVLJE
Autor: Dr.sc. Darija Vranešić i Iva Alebić, dipl.ing.,