Autor: Kristina Aralica
Ustanova: Droga Kolinska d.o.o.
Povijest prirodne mineralne vode Donat Mg povezana je s lječilištem Rogaška Slatina, njezinim zaštitnim znakom i tradicijom zdavlja koja broji oko 400 godina.
Donat Mg ugledao je svjetlo dana još davne 1908. Godine i ove godine taj biser prirode slavi svoju 100-tu godišnjicu.
Donag Mg nastaje otapanjem stijena bogatih magnezijem, kalcijem, sulfatima, hidrogenkarbonatima i nizom elemenata koji su neophodni za pravilan rad organizma.
Veliki dio svoje ljekovitosti Donat Mg duguje magneziju koji je neizostavni sustavni dio svih živih bića i nužno je potreban u borbi protiv bolesti koje nastaju kao posljedica modernog načina života. Zbog svojih kemisjkih i fizikalnih osobina i posebnog sastava odličan je suputnik i pomoćnik pri različitim zdravstvenim problemima: snižava rehinu povišenog kolesterola, neutralizira želučanu kiselinu, sudjeluje u metabolizmu masti i ugljikohidrata, blagotvorno potiče meetabolizam i osigurava pravilan rad probavnog sustava, štiti srce i krvne žile, a ima i umirujuće djelovanje. Osim toga, Donat Mg zbog sivokog sadržaja magnezija i malo kuhinjske soli, osigurava dostatne količine magnezija pri povećanim potrebama za tim mineralom (antistresni mineral). Stoga se preporučuje oboljelima od šećerne bolesti, osobama koje podliježu redukcijskim prehranama, pri pojačanoj tjelesnoj aktivnosti kao i za vrijeme trudnoće i dojenja.
Donag Mg je jedinstven proizivod na tržištu prirodnih mineralnih voda, sa širokim spektrom indikacija i preporučljivo ga je svakodnevno piti. Blagotvorno stimulira metabolizam i posve zdravih ljudi – za bolji osjećaj. Također napominjemo da, s sobzirom da neki ljudi ne podnose gazirana pića, Donat Mg možete ostaviti otvoren da ishlapi CO2 i takvog ga piti, jer neće izgubiti na svojim ljekovitim svojstvima.
Sažetak:
Izvor: Knjiga sažetaka , III. Hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem, Opatija, 4. – 6. travnja 2008.g.
Izbor tekstova: Sonja Njunjić, Mirela Vidović
Pripremljeno za Web Udruge, travanj- svibanj, 2008.g.