Zdravlje

Vodič kroz probiotike

  • Ispis

ZAGREB - Na policama supermarketa u razvijenim su se zemljama pojavili 1990. godine, a kod nas osam godina kasnije. Probiotici ili “dobre bakterije” u proteklih su 20 godina osvojili svijet pa se tako njihovo tržište sada procjenjuje na 17 milijardi dolara godišnje.

Plakat - Vodič kroz probiotike

 

- Probiotici su živi mikroorganizmi dodani hrani s ciljem poboljšanja ravnoteže crijevne mikroflore koja je zbog nekog razloga poremećena. Kao funkcionalni dodaci hrani, probiotici se uglavnom konzumiraju preko fermentiranih mliječnih proizvoda jer je taj oblik najprihvatljiviji za potrošača - rekla je dr. Jagoda Šušković, redovita profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF), koja se dvadesetak godina bavi istraživanjem probiotika. 

 - Samo spominjanje riječi bakterija kod mnogih ljudi potiče negativnu reakciju, što je pogrešno jer nisu sve bakterije štetne. Probiotici potječu uglavnom iz dviju skupina bakterija, a to su bakterije mliječne kiseline i bifidobakterije, koje inače čine normalnu, uobičajenu intestinalnu mikrofloru ljudi - objasnila je prof. Šušković.  Prema načinu primjene probiotici se mogu podijeliti na bioterapeutike i funkcionalne dodatke hrani. Probiotici kao funkcionalni dodaci pozitivno utječu na ravnotežu crijevne flore. Stoga često iste probiotičke kulture prehrambena industrija naziva funkcionalnim dodacima hrani, a farmaceutske tvrtke nutraceuticima - pojasnila je ova vrsna stručnjakinja. 

 Unosimo li tijekom duljeg vremenskog razdoblja dovoljno visok broj tih živih “dobrih” bakterija putem fermentiranog mliječnog proizvoda ili probiotičkog pripravka, možemo očekivati povoljne učinke na naše zdravlje.

Iako imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje, probiotici ipak ne mogu zamijeniti antibiotike i različite druge lijekove.  (Tanja Rudež)   

Uppt, preuzeto putem maila, svibanj, 2011.