http://www.novilist.hr/Spektar/Zdrav-zivot/cetvrtina-sladoleda-zdravstveno-.aspx
RIJEKA – Oko četvrtina sladoleda koji se mogu konzumirati na području Primorsko-goranske županije zdravstveno je neispravna. Ovakav omjer proizlazi iz nedavnih analiza Sanitarne inspekcije koja je u razdoblju od početka lipnja do polovice srpnja od 61 uzorka sladoleda njih 13 ocijenila kao zdravstveno neispravne.
U Sanitarnoj inspekciji poručuju da u neispravnim sladoledima, koji su poznati kao sam vrh ljestvice lako kvarljive hrane u ljetnim mjesecima, nisu bile prisutne patogene bakterije koje mogu izazvati teža oboljenja, već enterobakterija koja dospijeva u namirnicu uslijed nehigijenskog rukovanja ili skladištenja kolača. Inače, županijska Sanitarna inspekcija u proteklih mjesec i pol dana obavila je nadzor nad 200 objekata koji pripremaju hranu te je obavljeno uzorkovanje lako kvarljive hrane.
Osim sladoleda, uzorkovano je 26 uzoraka kremastih kolača, pri čemu su tri uzorka bila zdravstveno neispravna, također sa sekundarnim zagađenjem odnosno enterobakterijama. Sanitarna inspekcija nije imala zamjerke na pekarske proizvode u Županiji te u 32 uzorka nisu pronađena nikakva mikrobiološka zagađenja.
Slično je i s voćem i povrćem čiji su uzorci uzeti na tržnici i velikim trgovačkom centrima i pri čemu na nijednom od 21 uzorka nisu pronađeni tragovi pesticida. U Sanitarnoj inspekciji posebno upozoravaju građane na neregistrirane proizvođače hrane koji svoje proizvode poput sira ili pekarskih proizvoda prodaju uz prometnice ili na plažama. Neregistrirani proizvođači nisu odgovorni za zdravstvenu ispravnost hrane i sanitarna inspekcija teško može doskočiti takvim prekršiteljima koji svoje proizvode skladište i nude u potpuno neadekvatnim uvjetima koji ne mogu jamčiti ispravnost ponuđenih namirnica.
Objavljeno: Novi list/ B. ČALUŠIĆ
Preuzeto za Uppt, 16.08.2010.
SALMONELOZE
http://www.mojdoktor.hr/Default.aspx?page=96&article=5218&kw=salmonelozeVezani tekst: „Ljeto i salmoneloze“
http://hah.hr/pdf/salmoneloze.pdf
Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti - podatci;
http://www.hzjz.hr/epidemiologija.htm
Popis ispitnih metoda za utvrđivanje kvalitete namirnica - cjenik;
http://www.hzjz.hr/zdr_ekologija/kval.htm
Priručnici zdravlja;