Zdravlje

SOL I PREHRANA

  • Ispis

Objavljeno 23.04.2010.  

http://www.jutarnji.hr/tri-grama-manje-sprijecilo-bi-cak-5500-srcanih-udara--/735358/

Konzumiranje soli Tri grama manje spriječilo bi čak 5500 srčanih udara  

Jedemo triput više soli od poželjnih dnevnih količina. U svijetu količine soli u hrani smanjuju već nekoliko godina, a kod nas tek od prošle godine . 

ZAGREB - Jedno pecivo, hrenovke i sok od povrća za doručak čini se vrlo prihvatljivim obrokom i ne pretjerano kaloričnim. No, u njemu se ipak krije opasnost za zdravlje jer sol koju sadrži ta količina spomenutih namirnica dovoljna je za cijeli dan. 

Novi normativi

Na žalost, pretjerivanje sa soli u hrani sve je veći svjetski problem pa je ovih dana i američki Institut za zdravlje pozvao FDA (američka agencija za hranu i lijekove) da odredi normative za proizvođače i restorane ne bi li se postupno smanjila količina soli u hrani. Uvjereni su da će se tako smanjiti problem s visokim tlakom i drugim kardiovaskularnim bolestima, ali i smrtnost od moždanog i srčanog udara. 

I dok su Amerikanci tek krenuli s lobiranjem za smanjenje soli u hrani, poglavito onoj industrijskoj, Europljani to čine nekoliko posljednjih godina, a u Hrvatskoj je prošle godine pokrenuta nacionalna kampanja za smanjenje kuhinjske soli (CRASH), jer Hrvati troše tri puta više soli od preporučenih količina, ili gotovo šest kilograma soli po stanovniku tijekom godine.

Umjesto u prosjeku četiri do maksimalno šest grama soli dnevno, u nas se troši od 12 do 16 grama. 

Štetne posljedice

Posljedice pretjerivanja sa soli osjećaju srce, mozak, krvne žile, ali i bubrezi, a pokazalo se da utječe i na zdravlje kosti te da može potaknuti neke vrste karcinoma. Hrvatska kampanja pokušava potaknuti prehrambenu industriju da postupno smanjuje količinu soli u gotovoj hrani koju proizvodi. Razlog postupnosti smanjenja je privikavanje kupaca na novi okus. U suprotnom mnogi bi odustali od kupovine jer im “nije dovoljno slano”, ili bi dosoljavali, što bi kampanju učinilo neučinkovitom. 

Nedavno je doc. dr. Bojan Jelaković, u ime Hrvatskog društva za hipertenziju uputio dopis liječnicima obiteljske medicine u kojem se podsjeća na akciju smanjenja soli u hrani s kojom bi oni trebali upoznati svoje pacijente. “Kad bi se svakog dana smanjio unos soli za samo 3 grama, smanjio bi se broj žena s visokim tlakom za 24 posto i muškaraca za 34 posto. Također bi se smanjio broj infarkta za oko 5500, a moždanih udara za oko 3500”, kaže dr. Jelaković. Godišnja ušteda u zdravstvenoj potrošnji mogla doseći čak 35 milijuna dolara kad bi se potrošnja soli spustila na preporučene vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije do najviše 6 grama dnevno. 

Ciljane vrijednosti

Sustav postupnog smanjenja soli u gotovoj hrani Britanci su proveli u četiri godine. Slično su učinile Finska i Francuska, a rezultat je smanjenje smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila te postignuta ušteda u potrošnji lijekova. 

U četiri godine spašeno čak 19.000 života

Velika Britanija U četiri godine smanjen je unos soli sa 10 na 6 miligrama, ili za čak 45 posto. Smrtnost od moždanog udara smanjena je za 16 posto, od koronarne bolesti srca za 12 posto. Spašeno je 19.000 života.

Finska Od početka 90-ih u Finskoj se rješava problem prekomjernog soljenja gotove hrane i na taj način značajno je smanjena konzumacija soli. Prosječna vrijednost dijastoličkog tlaka smanjena je za 10 milimetara žive, a učestalost moždanih i srčanih udara u populaciji srednje dobi smanjena je za 80 posto, što je povećalo i očekivano trajanje života. 

Francuska

U posljednjih pet godina dnevne količine soli smanjene su s deset na sedam grama i s tim je rezultatima vodeća u Europi. Neslano će spriječiti rak želucapovećana učinkovitost lijekova za visoki tlaksmanjene nuspojave do koji dolazi zbog konzumiranja lijekovapostupni oporavak srčanog mišićapoboljšanje rada bubregasmanjena vjerojatnost za bubrežne kamencemanji rizik od osteoporozesmanjena opasnost za rak želuca  .

Uppt, 23.04.2010.

Vezani tekstovi 

Štetna «prikrivena» sol u hrani; 

Sol – namirnica koja se koristi od davnina;

 

 

 

Pogledajte tekstove objavljene u Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo  Vol 6, Broj 21, 7. siječnja 2010.

Zdravlje i sol
Uvodna riječ urednice teme;

Unos soli u odrasloj populaciji;
 

Povećan unos kuhinjske soli utječe na pojavu karcinoma probavnog sustava ;
 

Unos soli u seoskoj populaciji u Hrvatskoj – procjena korištenjem jednokratno skupljenog uzorka mokraće;

Unos soli, metabolički sindrom i pretilost
(Hrvatska Nacionalna Kampanja za Smanjenje Unosa Kuhinjske Soli (CRASH);

Sol u prehrani školske djece;


Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima;