Objavljeno u obiteljskom časopisu o zdravlju Zdrav život br. 80/2010.
Pišu: Vesna Buntić, aromaterapeutkinja, Sonja Ana Njunjić, savjetnica za aromaterapiju, Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Zagreb
Aromaterapija i prehrambena osviještenost
Aromaterapija je svaki postupak primjene čistih prirodnih eteričnih ulja radi poboljšanja stanja ljudskog bića na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini. Aromaterapija je područje komplementarnog iscjeljivanja, holistička preventivna terapija za koju je u posljednjih dvadeset godina u svijetu zanimanje u izrazitom usponu.
Kao metoda, temeljena na tradicionalnim medicinskim sustavima izgrađenim tijekom tisućljeća, danas je upotpunjena najmodernijim znanstvenim istraživanjima i dokazima. Uklapa se u sve širi sociološko-kulturološki pokret povratka prirodi čije osnove podrazumijevaju ekološku osviještenost.
Budući da je prehrana i nastanak prekomjerne težine povezan s mentalnim stavom, a mentalni stav uvjetuje sve organske reakcije bića, osim glatkih mišića probavnog trakta koji se pokreću bez naše volje, dakle, on je polazišna točka svih procesa.
Kad je riječ o prehrambenim navikama koje vode do prekomjerne težine ili zbog kojih nastaju bolesti, to je također vrlo složen proces. Naime, prekid prehrambenih navika označava kidanje veze s pritajenim autoritetom roditelja, što znači napuštanje njihovih navika i stjecanje novih, svojih navika. U rješenju ovog problema može pomoći objašnjenje kako se aromaterapijom i prikladnom prehranom djeluje na optimalnu težinu koja potrebna za određenu životnu dob i spol. Pravilna prehrana ne deblja niti truje organizam. Već je Paracelsus kazao: "Sve što nam je potrebno za zdravlje nalazi se u prirodi. Zadatak znanosti je pronaći te tvari."
Prehrana mora dnevno zadovoljiti energetske potrebe u odnosu na psihofizičke aktivnosti, građu tijela, spol itd. Prehrana koja se preporučuje za dijabetičare idealna je za svaku osobu koja se bori s prekomjernom težinom, i to treba primjenjivati cijeli život. Izbalansirana je i sprečava hiperglikemiju te tako odlično regulira metabolizam masti i glukoze. Dnevno treba unositi od 10 do15 posto proteina, od 55 do 60 posto ugljikohidrata i od 25 do 30 posto masti od ukupnog unosa kalorija. Sve to treba konzumirati u pet obroka. Kako bi se održavala optimalna težina, treba promijeniti i predodžbe o izgledu i funkciji našeg tijela. Cilj mora biti zdravlje i pozitivan stav prema svojim emocijama.
Aromaterapija je pomoćno sredstvo, jer ima holistički pristup osobi, i zato je možda najučinkovitiji način za dovođenje duha i tijela u ravnotežu. Prema tom pristupu ponajprije treba ojačati imunitet organizma, čime olakšavamo sebi ne samo osnaženje zdravlja nego i emocija, što često vodi u autodestruktivna ponašanja.
Hrana kao osnova za održavanja težine i reduciranja prekomjerne težine
• mahunarke: grašak, grah (čuvaju srce)
• žitarice:
a) topljive u vodi (čuvaju arterije, sporije prolaze kroz probavni trakt - zob i ječam)
b) netopljive u vodi (čuvaju probavni trakt, brzo kroz njega prolaze i vežu na sebe otrove i drugu probavljenu hranu - sve voće i povrće, pšenica, raž)
• sjemenke (orah, lješnjak, masline; umjesto ulja, bučine koštice)
• od povrća (optimalno uzimati zelje, zelenu salatu, divlju cikoriju, krumpir, manje kruha)
• bjelančevine i masti (srdelice, pastrva, skuša, losos i slično; hladno prešana biljna ulja: maslinovo, suncokretovo)
• jabuke (smiruju tek)
• zob (pomaže zdravlju živčanog sustava)
• češnjak i maslinovo ulje
• đumbir (sirov i u prahu)
• napitci od metvice i đumbira
• uzimati dnevno 325 mg magnezija, 1 g kalcija, od 2 do 3,5 g kalija (ako nam nedostaje).
Da bi se pomoglo svom emocionalnom sklopu, uz uravnotežen unos hrane treba primjenjivati i eterična ulja kako bismo smirujuće djelovali na cijeli organizam. Tako možemo kontrolirati nervozu, nesanicu, napetost i druge emocije koje dovode do prejedanja.
U tome će nam najviše pomoći ulja lavande, sandala, cedra, melise i geranija, koji se mogu unositi svim metodama primjene aromaterapije: masažom, kupkama, mirisnim lampicama...
Eterična ulja kamilice, geranija, borovice, ruže, lavande pomažu kod prevelikog unosa hrane za vrijeme PMS-a.
Za aktivaciju cirkulacije i limfe odgovorne za metaboliranje unesenih prehrambenih namirnica preporučuje se kadulja, lavanda, bergamot, kamilica, grejp i ružmarin - ulja koja najbolje djeluju kao diuretik.
Za bolje funkcioniranje bubrega, potrebno je ukinuti unos soli. Tako sprečavamo nadutost cijeloga tijela.
U poboljšanju funkcije probavnog sustava pomažu ulja s laksativnim djelovanjem, te ona koja smanjuju vjetrove, uravnotežuju rad crijeva, umanjuju izlučivanje kiseline i pospješuju izlučivanje sline, a za to preporučujemo ulja koja će poboljšati rad probavnih organa i bolju iskoristivost hranidbenih tvari: cimet, anis, papar, ružmarin, komorač, naranča, palma rosa, kamfor (masaža abdomena, suho četkanje kože te potom nanošenje eteričnih ulja masirajući trbuh, slabinski dio tijela i tabane).
Budući da je nadbubrežna žlijezda iznimno važna u ranoteži našeg ponašanja, za njezino smirenje primjenjuje se ulje timijana.
Želučanu kiselinu (koja često povećava potrebu za jelom), također unesena masažom, umanjuju ulja melise, cimeta, kadulje i papra.
Za izlučivanje sline upotrebljavamo lavandu, ružmarin i anis (iznimno se može preporučiti kap tih ulja u pola čaše vode koja se grglja te ispljune).
Također se treba pobrinuti za to da simpatikus sa parasimpatikusom uvijek mora biti u ravnoteži. Ako tako nije, organizam se iscrpljuje, deblja i razvijaju se bolesti koje se manifestiraju lupanjem i stezanjem srca, vlažnošću dlanova, glavoboljama, bolovima i grčevima u želucu i trbuhu.To su samo simptomi koje moramo prepoznati. Još uvijek zdravstveno nismo ozbiljno ugroženi, ali, prepoznavajući simptome, možemo uz određena eterična ulja i pravilnom prehranom dovesti u ravnotežu i sebe i svoj organizam.
Uppt, Pišu: Vesna Buntić, aromaterapeutkinja, Sonja Ana Njunjić, savjetnica za aromaterapiju, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Zagreb