Predjela

Namaz od soje

  • Ispis

Vidi: SOJA

 

Sastojci: 

2 zdjelice kuhane soje; 2 češnja češnjaka; 1 žlica limunovog soka ili ½ žličice jabučnog octa; malo bosiljka ili komorača; malo celera; vode po potrebi; 

 

Priprema:

Sve izmiksati u mikseru.Alternative za okus su bezbrojne. Umjesto češnjaka može se dodati. 2 žlice nasjeckanog 1 luka, poriluka, začiniti mljevenom gorčicom, đumbirom.Namaz od soje možemo kombinirati sa kuhanim žitaricama, uvijek 2 šalice soje + 1 šalica žitarica (zob, ječam, heljda i slično).   

 

Naputak za pripremu sojinog zrna: 

1.     dobro se opere u nekoliko voda;

2.     namočiti 24 sata;

3.     kuhati u istoj vodi sa dodatkom soli (1 žličica);

4.     kuhati na vrlo laganoj toplini ili pod pritiskom dok ne postane mekana;

5.     (15 do 20 minuta pod pritiskom, ili na laganoj toplini sat do 1,5 sat);

6.     kuhano zrno se može odmah pripremati po određenom receptu, a isto tako možemo izmiksati u masu koju možemo čuvati nekoliko dana  u hladnjaku i prema receptima koristiti u svakodnevnoj prehrani;            

 

Savjet: Sonja Njunjić

 

 

 

 

 

 

Radionica kuhanja u organizaciji Udruge, prosinac 2005.g. – Otvoreno učilište;

Recept: Sonja Njunjić;

Voditeljica: Sonja Njunjjić, Irena Švenda;

Objavljeno u tjedniku Nacional, prilog Zdrav život“/26.12.2006.;

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.