Vidi BATAT
Sastojci za oko 600 g namaza:
100 g prosa;½ žlice margarina;
1 crveni luk, usitnjen;
400 g batata s narančastim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice;
3 režnja češnjaka, usitnjena;
½ žličice kadulje, sušene;
1 žličica slatke mljevene paprike;
⅓ žličice ljute mljevene paprike;
1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog;
1 ½ žličica soli;
Priprema:
Kuhajte proso u pola litre vode s dodatkom 1 žličice soli 15 minuta. Rastopite margarin, dodajte crveni luk i pržite ga dok ne omekša. Dodajte batat i pržite 3 minute. Dodajte češnjak i kadulju te pržite 3 minute. Dodajte mljevenu papriku, pola žličice soli i pržite dok batat ne postane mekan. Istresite u dublju posudu, dodajte proso i peršinov list te štapnim mikserom napravite žitku smjesu. (Sastojke možete propasirati i u multi praktiku.) Poslužite kao namaz, ili kao topao prilog uz meso ili preljev za tjesteninu. Stavite u plastičnu posudu koja se može hermetički zatvoriti i prelijte tankim slojem maslinovog ulja. Namaz možete držati u hladnjaku do 5 dana.
Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.