Juhe

JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA

  • Ispis

Čuvar zdravlja  

Ojačajte imunitet, obranite se od prehlada, virusa, bakterija, posljedica stresa. Savršena je okrjepa kako za bolesne tako i za zdrave, a možete ju čuvati cijelu zimu.
 

JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA 

Sastojci:

3 žlice čajne mješavine ili suhog ili svježeg bilja (koprive, stolisnika, dobričice, komorača)
1 l vode
1 žlica mljevenog sjemena kima ili komorača
1 čaša brašna (prosa, integralne riže ili ječma)
2 žlice domaćeg VE začina (recept niže naveden)

Upute za pripremu:


1. U vrelu vodu stavimo ljekovito bilje. Kuhami 1 minutu i ostavimo neka odstoji 30 minuta. Procijedimo i vratimo na vatru.

2. U mlinčiću za kavu samljemo 1 čašu brašna od izabrane žitarice. Razmutimo u vodi tako da bude kašasto i zakuhamo. Kuhamo 20 minuta uz miješanje, a pred kraj kuhanja dodamo začine.

3. Pospite nasjeckanim lišćem peršina, vlasca, komorača li naribanom mrkvom, peršinom ili celerom.

Priprema začina:

Nabavite razno povrće poput mrkve, peršina, celera, korabe, karfiola, kelja, prokulice, brokule, pasternjaka, poriluka, a možemo dodati i koprivu, stolisnik, dobričicu, srijemuš, list komorača i kopra.

Sve sameljemo u stroju za mljevenje. Dodamo 15 posto morske soli, sve dobro izmiješamo, ostavimo da odstoji 1 sat i stavljamo u čiste i suhe staklenke. Na vrhu prekrijemo redom soli i poklopimo. Čuvamo u smočnici.

Ovako pripremljeno može trajati i godinu dana. Poslije otvaranja čuvamo u hladnjaku. 
 

Napomena Udruge: Na stolu, uz posluženu juhu, mogu biti posudice bučinih sjemenki i orašastih plodova, koji se mogu po želji staviti u juhu i tako još obogatiti okus i učiniti ga potpunijim i zanimljivijim!

DOBAR TEK!

Objavljeno: www.net.hr/12.10.09.

Preuzeto za web Uppt, 23.10.09. 

LINK - http://www.net.hr/webkuhinja/page/2009/10/12/0380006.html