UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
ČOKOLADA JE (IPAK) ZDRAVA!
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 21 Siječanj 2009 13:27
- Hitovi: 8607
ČOKOLADA JE (IPAK) ZDRAVA!
Ne možete živjeti bez čokolade? To uopće nije problem, barem bi se takav zaključak mogao iščitati iz članka objavljenog u American Journal of Clinical Nutrition. Moguće je, naime, da znanstvenici jednog dana objave kako vam je upravo čokolada potrebna da biste bili potpuno zdravi. Ta teorija svoje korijene vuče iz studije koja se bavila načinom prehrane maloga indijanskog plemena s panamskog otočja. Ta izolirana populacija gotovo da i ne zna da postoji visoki krvni tlak. Članovi plemena piju tri ili četiri puta dnevno po malo manje od tri decilitra (284 grama) kakaa. Slučajnost? Čini se da ne.
Sve čokolade nisu jednako zdrave, primjerice, mliječna čokolada gotovo nimalo ne podiže razinu antioksidansa u krvi, a u bijeloj čokoladi uopće nema ‘zdravih’ flavonoida.
Pun epicatechina, iz skupine kemijskih spojeve flavonoida koji pomažu u širenju i opuštanju krvnih žila. Potvrdi li se da je epicatechin doista zaslužan za to da ljudi iz plemena nemaju visoki krvni tlak kao ni druge bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa ili tumora, istraživači spekuliraju da bi flavonoid mogao dobiti status vitamina.
No, prije nego što počnete prikupljati zalihe čokoladica, treba ipak pričekati da se provedu još neka istraživanja. Isto panamsko pleme, osim što pije veliku količinu kakaa, također jede velike količine ribe i voća. Moguće je, naime, da njihova cjelokupna prehrana ili stil života, ili oboje zajedno, čine formulu uspješnog izbjegavanja pobolijevanja. Zasad su znanstvenici isključili jedino to da je njihovo dobro zdravlje genetski uvjetovano.
Zasad je isto tako utvrđeno da su flavonoidi dobri za srce i brojna istraživanja ukazuju upravo na takav zaključak. Međutim, čini se da u procesu proizvodnje flavonoidi jedino nisu potpuno uništeni u crnoj čokoladi. Male količine crne čokolade nisu škodljive ni osobama koje su na niskokaloričnoj ishrani.
Osim toga, riječ je o poslastici koja ima zdravstveno preporučljive sastojke. Dodatno, smatra se da dnevna doza od 31 miligrama flavonoida, kojima je kakaovac jako bogat, može osobu pomladiti za 3,2 godine. Dakle, crna, ali ne i bijela čokolada, može pridonijeti smanjenju krvnog tlaka i povećati sposobnost organizma da preradi šećer iz hrane.
Do istog je zaključka dovelo i jedno manje istraživanje provedeno na talijanskom sveučilištu L’Aquila. Znanstvenici su promatrali 15 zdravih osoba koje su dva tjedna jele po 100 grama tamne čokolade i utvrdili da im se smanjio krvni tlak te da su postali osjetljiviji na inzulin, koji je važan faktor za probavu šećera. I dok je crna čokolada imala takav učinak, za konzumiranje jednake količine bijele čokolade u istom vremenskom razdoblju utvrđeno je da nije bilo nikakvog utjecaja na visinu krvnog tlaka, kao ni na osjetljivost na inzulin.
Mogućnost da crna čokolada ima dobar utjecaj na zdravlje pokazala su i druga istraživanja. Njima se potvrdilo da ta vrsta čokolade ima veliku razinu antioksidansa flavonoida. Flavonoidi prema tim istraživanjima mogu pomoći da srce ostane zdravo, cirkulacija dobra, ali i smanjiti zgrušavanje krvi koje može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Dr. Claudio Ferri i njegovi suradnici objasnili su da flavonoidi pomažu tijelu na način da neutraliziraju potencijalno štetne tvari, slobodne radikale. Slobodni su radikali normalni nusproizvod metabolizma, ali mogu naštetiti stanicama. No, unatoč očitim dobrim učincima crne čokolade, Ferri je zamolio za oprez pri tumačenju rezultata istraživanja. Istina je, naime, da crna čokolada sadrži antioksidanse, ali i veliku količinu masnoće i kalorija.
Kako se ne bi udebljali, naglasio je Ferri, svi koji žele dodati čokoladu svojoj svakodnevnoj prehrani moraju voditi računa da iz jelovnika izbace nešto što sadrži jednaku količinu kalorija. Podsjetio je na to da 100 grama crne čokolade u prosjeku ima oko 500 kalorija.
Istraživanja su također ukazala na činjenicu da nisu sve čokolade jednako zdrave. Tako su znanstvenici u jednoj od studija naveli da mliječna čokolada gotovo nimalo ne podiže razinu antioksidansa u krvi, i to vjerojatno zato što mlijeko ometa apsorpciju antioksidansa iz čokolade. Isto tako, druga je studija pokazala da se kod starijih ljudi koji su jeli crnu čokoladu smanjio krvni tlak, dok konzumiranje bijele čokolade nije imalo takav učinak jer ta vrsta čokolade ne sadrži flavonoide.
Prema pisanju American Journal of Clinical Nutrition, Ferri i njegovi kolege zatražili su od sedam zdravih muškaraca i osam zdravih žena da dnevno jedu 100 grama crne ili 90 grama bijele čokolade tijekom 15 dana. Potom su sedam dana pauzirali i uopće nisu jeli čokoladu, pa su tijekom sljedećih 15 dana ponovno konzumirali čokoladu, ali na način da su oni koji su prije jeli crnu čokoladu prešli na bijelu i obrnuto. Ferrijev tim na taj je način došao do rezultata prema kojima su sudionici istraživanja koji su jeli crnu čokoladu imali niži krvni tlak te bili osjetljiviji na inzulin, što znači da su bili sposobniji probaviti glukozu (šećer).
“Prepoznavanje zdravih vrsta hrane i otkrivanje na koji način sastojci pojedinih namirnica utječu na normalnu fiziologiju tijela pomoći će pri poboljšanju zdravlja ljudi”, ocijenio je u popratnom uvodniku dr. Cesar G. Fraga sa sveučilišta California.
Kao i crna čokolada, i sve vrste jabuka sadrže mnoge zdrave sastojke.
Objavljeno: Jutarnji list Preuzeto za web udruge, siječanj 2009. sa stranica www.vitamini.hr