UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Aktivnosti
29. kolovoza - Dan više bilja, manje soli"
- Detalji
- Kategorija: Zdravstvena kultura
- Objavljeno Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2011 11:09
- Hitovi: 4363
Potkraj kolovoza tj. 29.8.o.g. obilježava se „Dan više bilja, manje soli“.
Sol;Priključite se inicijativi za smanjenje udjela soli u hrani pod motom „Manje soli - više zdravlja“. Prekomjerna upotreba soli jedan je od glavnih uzroka povišenog krvnog tlaka. Veći dio soli koji unosimo u organizam skriven je u gotovoj ili polugotovoj hrani. Zato izbjegavajte (osobito u ljetne mjesece) suhomesnate proizvode, paštete, tvrde sireve, sirne namaze, grickalice kao što su čips, štapići,, kikiriki, pistaciji, te gotove umake, senfove, mojonezu, hamburgere, juhe iz vrečice.
Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko 5 grama (jedna čajna žličica), a maksimalni unos ograničava se na 6 grama soli dnevno.
Preporučeni dnevni unos soli:
a) za djecu do 1 godine života 1 gram;
b) za djecu od 1 do 3 godine života 2 grama;
c) za djecu od 4 do 7 godine života 3 grama;
d) za djecu od 7 do 10 godine života 5 grama;
e) za ostale dobne skupine najviše 6 grama soli na dan.
Umjesto soli koristite začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana te čitavog niza egzotičnih začina jer poboljšavaju i mijenjaju okus hrane.
Autori:
Ana Puljak, dr.med. i Marija Škes, prof.rehabilitacije, Centar za promicanje zdravlja,
Služba za javno zdravstvo zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb;
Objavljeno u časopisu Zdrav život 98,99/2011.
Vezani tekstovi:
Manje soli uz začinsko bilje;Štetna „prikrivena“ sol u hrani;
Manje štetna sol;
Uppt, 01.08.2011./m.v.