UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Glavna jela
„ZAPEČENE TIKVICE A LA BRUXELLES“
- Detalji
- Objavljeno Petak, 06 Kolovoz 2010 11:37
- Napisao/la Mirela Vidovic
- Hitovi: 7024
Recept za 8 osoba
Potrebno:
5 velikih tikvice (neka budu deblje);
meso ili piletina ili puretina ili srdelice iz konzerve (slobodan izbor količina);
1 glavica crvenog luka;
malo špeka ili neke salame, kobasice ili 5 dkg pršuta;
paradajz iz tube ili slično (može i kečap);
1 vrhnje;
2 jaja:
sir običan (gauda ili neki sličan) cca 10-tak dkg može i manje;
2 žlice parmezana;začini po želji:sol, biber, vlasac, mažuran, bosiljak;
Postupak:
1) tikvice oprati i najprije prepoloviti na polovine, a svaku polovicu još prerezati po dužini (1 tikvica 4 "lađice");
2) izdubljen dio tikvica i crveni luk sitno nasjeckati i staviti pirjati.
3) kad sve omekani dodati mljeveno meso (ili sitno nasjeckanu piletinu ili puretinu);
4) na laganoj vatri miješati i pred kraj dodati paradajz i sve zajedno još malo propirjati - neka se sve malo zapeče...
5) u međuvremenu u protvan posložiti "lađice" koje malo posoliti i začiniti prema želji te u svaku „lađicu“ staviti komadić tvrdog sira narezanog na ploškice i sve ostale sastojke;
6) kad smo ih napunili na kraju svaku lađicu posipati sitno nasjeckanom salamom ili kobasicom ili sitno nasjeckanim pršutom ili šunkom;
7) od vrhnja i 2 jaja napraviti mješavinu u koju dodamo 2 žlice parmezana;
8) sve polijemo po tikvicama is tavimo u pečnicu na 150 stupnjeva, a pred kraj povisimo temperaturu na 200 i zapečemo samo s gornje strane da dobiju smeđkastu „zapečenu“ boju!
Mogu se jesti i vruće i hladne, a također i drugi iz mikrovalne ili ugrijane u pečnici.
Napomena kuharicama: sve se to može napraviti isto i bez mesa samo se "dinsta" više vrsta povrća koje se sitno nasjecka (celer, mrkva, korabice, karfiol, poriluk, paprika, komorač, zelje itd.) te se mogu dodati šampinjoni!! Jedino onda "pojačati" s malo više sira!!!!
Naravno, bijelo vino je dobrodošlo!!!
Uz ovo jelo zgodno i dekorativno je servirati bilo koju salatu (najbolje miješanu) koja je malo kiselija (obavezno staviti aceto balsamico) i salatom puniti "lađice" od svježih (po ogućnosti onih „mesnatih“) paprika i to ukoliko se mogu naći u raznim bojama zelena, žuta i crvena, te sve ukrasiti sa komadićima mozarelle!!!
Pogledajte na slici kako je to izgledalo u pripremi Vaše web urednice. Na početku stola je posuda za zapečenim tikvicama a u sredini servirana salata.
Nisam znala da sam tak' dobra kuharica dok nisam došla u Bruxelles i tu se za moje curke potrudila da imaju na stolu „domaći štimung“ Zbilja je bilo super. Pozdrav i dobar tek svima.
Mirela
Vidi vezane recepte:
Svježe paprike punjene sirom i orasima