UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
Batat
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 19:32
- Napisao/la Super User
- Hitovi: 19997
BATAT
- slatki krumpir, engl. sweet potato
Batate su brašnasti gomolji nalik repi (Ipomea batatas) svojstvenog slatkastog okusa. To je višegodišnja biljka iz porodice slakova (Convolvulaceae), i zapravo nema nikakve morfološke sličnosti sa našim udomaćenim krumpirom (Solanum tuberosum L.).
U Hrvatskoj je to povrće posve nepoznato, ali ga zbog njegovih hranidbenih karakteristika treba predstaviti široj javnosti.
Plodovi batata su žute, narančaste i crvene boje, a za jelo ga je najbolje pripremiti kao i krumpir, odakle i njegov udomaćeni naziv "slatki krumpir". To gomoljasto korijenje može se kuhati, pržiti ili mljeti da se dobije brašno. Mladi listovi se pripravljaju i jedu kao špinat. Izuzetno je ukusan.
Uspijevaju u Španjolskoj i Francuskoj, a domovina im je Južna Amerika. U Andaluziji batata u potpunosti zamjenjuje krumpir. Oko 1850. godine zbog nestašice krumpira i prijetnje gladi, sadili su batatu po Njemačkoj, pa čak i oko Pariza.
Lako se kulinarski obrađuje. Od batata se priprema brašno od kojeg se mogu načiniti kruh, vino i mnoga druga jela. Po kemijskom sastavu batata je vrlo slična krumpiru; ali sadrži nešto više proteina.Batata je visokoenergetska kultura sa visokim postotkom škroba a malo šećera, kod koje se za jelo koriste sekundarna zadebljanja korijena koja se često pogrešno nazivaju gomoljima, a može se konzumirati i mlado lišće.
Osim što je iznimnog okusa, batata je veliki izvor minerala i vitamina pa tijelo opskrbljuje važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule!!!).
Antioksidansi su ujedno važni i za dobro funkcioniranje mozga (prevencija kod Alzheimerove bolesti i sl.) Najveća mu je vrijednost velika količina betakarotena (200 g batata daje istu količinu betakarotena kao i 5 kg brokule).
Količina od samo 140 g u potpunosti osigurava potrebu za vitamonom E, koji je iznimno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila.
Batat, kao energetski vrijedna namirnica je izuzetno važan i za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. Naime, zbog vrlo niskog glikemičkog indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze,jer konzumacijom batata nema štetnog stresa za organizam.
Osim toga batat je praktički bez masti, kolesterola i sadrži vrlo malo natrija (čija prevelika količina može biti uzrokom povišenog tlaka).
Batat je veliki izvor dijetalnih vlakana, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti.
Sadnice batata moguće je u ograničenim količinama kupiti na proljeće u Zavodu za povrćarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
UPPT/Pripremila Sonja Njunjić
Vidi: recepte od batata pogledajte na RECEPTI/GLAVNA JELA/
Šnicle od batata/
Špageti carbonara sa batatom/
Kobasice od batata
/Lazanje od batata i bukovača