Dijete

MICHEL MONTIGNAC „DIJETE SU SUVIŠNE“

  • Ispis

Poznati nutricionist smatra da brojanje kalorija nije važno u prehrani, bitan je glikemički indeks. Njime se mjeri koliko čistog šećera i škrobi iz hrane apsorbira naš organizam.

Tijekom probave ugljikohidrati se pretvaraju u glukozu i raste razina šećera u krvi. Primjerice, osoba koja posti ima približno jedan gram glukoze u litri krvi.

Što imamo više glukoze u krvi, obilnije je lučenje inzulina. Upravo s povećanim inzulinom raste opasnost od debljanja, tvrdi poznati francuski nutricionist. Uz to, kod debljih osoba, inzulin se luči u većoj mjeri što dovodi do hiperinzulinizma. Reakcija je pohranjivanje masnoća u tijelu, debljanje.

Izbjegavati visoki GI

- „Tko želi smršavjeti, ne mora na dijete, već samo treba promijeniti način prehrane“,-potvrdio je Michel Montignac za prošlogodišnjeg boravka u Zagrebu.

Umjesto brojanja kalorija pozornost treba usmjeriti na glikemički indeks. Razlikuju se visoki, srednji i niski GI. Visoki GI je od 70 do 99, a imaju ga namirnice poput pečenih i prženih krumpira, lubenice, kroasana, corn flakesa, bijeloga kruha, slatkiša, bijeloga brašna, kuhane mrkve, gaziranih pića, kukuruza - uglavnom sve što je industrijski proizvedeno.

Srednji GI je od 56 do 69, a u tom rasponu su namirnice poput smeđe riže, basmati riže, pšeničnoga kruha, proizvoda od pšeničnog brašna i slično.

Niski GI je 55 i manje, a ima ga većina voća i povrća (osim krumpira i lubenice), integralni kruh, integralna tjestenina, mlijeko, riba, jaja, meso, orasi, ulje i tamna čokolada.

Montignac naglašava kako je najbolje kada bismo mogli jesti samo proizvode koji imaju nizak GI.

Sva nezdrava prehrana „nastala“ je početkom dvadesetog stoljeća. Osim toga, namirnice koje konzumiramo ne bismo trebali kuhati ili peći na visokim temperaturama. Zato Montignac preporučuje da hranu pripremamo sporo i s ljubavlju.
 

Autor: Anja Kučko/ Datum objave/28. siječanj 2009/ www.she.hr 

Preuzeto za web Udruge, ožujak 2009..