Dijete

VODITE RAČUNA O TJELESNOJ TEŽINI

  • Ispis

STUPNJEVANJE TJELESNE TEŽINE 

Uobičajena metoda za ocjenu prehrambenog stanja odraslih osoba je izračunavanje indeksa tjelesne mase (ITM). Indeks tjelesne mase računa se tako da se težina u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima.

Formula je: ITM = težina u kg/visina u m2

Kriteriji Svjetske zdravstvene organizacije za ocjenu prehrambenog stanja prema vrijednosti ITM odraslih osoba (osim trudnica):

Ø         ispod 18,5 = pothranjenost;                         

 Ø         18,5 - 24,9 = poželjna težina;

Ø         25,0 - 29,9 = povećana težina;                         

Ø         30,0 - 34,9 = I. stupanj pretilosti;

Ø         35,0 - 39,9 = II. stupanj pretilosti;                    

 Ø         iznad 40 = III. stupanj pretilosti; 

 

Provjerite težinu kroz akcije "Savjetovalište" i "Zdravo srce"! 

Uppt, 27.ožujak 2009.