STUPNJEVANJE TJELESNE TEŽINE
Uobičajena metoda za ocjenu prehrambenog stanja odraslih osoba je izračunavanje indeksa tjelesne mase (ITM). Indeks tjelesne mase računa se tako da se težina u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima.
Formula je: ITM = težina u kg/visina u m2
Kriteriji Svjetske zdravstvene organizacije za ocjenu prehrambenog stanja prema vrijednosti ITM odraslih osoba (osim trudnica):
Ø ispod 18,5 = pothranjenost;
Ø 18,5 - 24,9 = poželjna težina;
Ø 25,0 - 29,9 = povećana težina;
Ø 30,0 - 34,9 = I. stupanj pretilosti;
Ø 35,0 - 39,9 = II. stupanj pretilosti;
Ø iznad 40 = III. stupanj pretilosti;
Provjerite težinu kroz akcije "Savjetovalište" i "Zdravo srce"!
Uppt, 27.ožujak 2009.