UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

MASTI

Masti služe kao izvor energije i topline, a dijelimo ih na masti životinjskoga podrijetla (svinjska mast, maslac, loj, slanina, vrhnje) i biljnoga podrijetla (ulja soje, suncokreta, masline, kukuruza, palme, tikve, sezama).

Opširnije:MASTI

GLIKEMIJSKI INDEKS (GI)

Danas se preporuke za prehranu dijabetičara (ali i svih ostalih) temelje na mudrom odabiru namirnica prema osnovnim principima pravilne prehrane (uravnoteženost, raznoikost, umjerenost), vodeći računa o konzumiranju namirnica prema glikemijskom indeksu.

GLIKEMIJSKI INDEKS

Glikemijski indeks  -  je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Novost u odabiru hrane za dijabetičare donijelo je otkriće glikemijskog indeksa.

Znanstvenici P. Crapo i D.J.A. Jenkins radikalno su izmijenili pogled na ugljikohidrate započevši istraživanja o glikemijskom učinku hrane 1970-ih godina. (international GI database )

Razgradnja ugljikohidrata  Proces probave ugljikohidrata ima za rezultat razgradnju dugačkih molekula do glukoze, koja ulazi u krv. Proteini i masti imaju drugačiji metabolizam, te stoga imaju malen utjecaj na povišenje razine glukoze u krvi.

Prisustvo glukoze u krvi uzrokuje izlučivanje inzulina, hormona koji pomaže da glukoza uđe u stanice u kojima se koristi kao izvor energije. Kada su trenutačne potrebe za glukozom u stanicama zadovoljene, suvišak glukoze skladišti se u jetri i mišićima za kasniju upotrebu.

Popune li se i zalihe u jetri i mišićima, a glukoza je još uvijek prisutna u krvi, inzulin pomaže da se suvišna glukoza uskladišti kao mast.  

Glukoza predstavlja osnovnu energiju za većinu tjelesnih stanica, transportira se putem krvi, a uglavnom potječe iz ugljikohidrata koje unosimo hranom. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi, a potom slijedi naglo i izrazito sniženje razine glukoze u krvi.

Znanje o vrijednostima GI može nam pomoći u kontroli razine glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišene razine kolesterola, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip II, te debljine. Postoji poprilična količina znanstvenih radova koji ukazuju na povoljne učinke prehrane koja uzima u obzir vrijednosti GI, posebice u dijabetičara.

Hranu s visokim udjelom ugljikohidrata čine žitarice (hrana načinjena od pšenice, ječma, riže) te mahunarke (leća, grah, grašak), povrće bogato škrobom (krumpir).

Voće je bogato voćnim šećerom, te se također ubraja u hranu bogatu ugljikohidratima. Med, razni zaslađivači i šećeri koji se dodaju u hranu tijekom procesiranja važan su izvor ugljikohidrata u hrani.  

Prehrambena vlakna predstavljaju neprobavljive ugljikohidrate. Upravo zbog toga, vlakna ne povisuju razinu glukoze u krvi, iako se ubrajaju u ugljikohidrate. Kako odabrati namirnice u skladu s glikemijskim indeksom?  

HRANA BOGATA PROTEINIMA OBIČNO IMA NIZAK GI.

Riba, nemasno meso, mliječni proizvodi, mahunarke odličan su odabir hrane s niskim GI.  

Ograničite unos hrane od bijelog brašna i bijelog šećera.

Ova hrana uključuje svu procesiranu hranu koja je bogata navedenim sastojcima. Krumpir također ima visoku GI vrijednost.

Odabirite hranu bogatu prehrambenim vlaknima.

Hrana bogata prehrambenim vlaknima probavlja se dulje, te stoga uzrokuje manji porast razine glukoze u krvi. Cjelovita neprocesirana hrana, posebice žitarice, koja sadrži prirodno prisutnu količinu prehrambenihvlakana, sporije prolazi kroz probavni sustav. Osjećaj sitosti traje dulje nakon konzumacije ovakve hrane.

Hrana bogata vlaknima su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće. Citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća.

Hrana bogata proteinima obično ima nizak GI. Riba, nemasno meso, mliječni proizvodi, mahunarke odličan su odabir hrane s niskim GI.

Masti ne povisuju značajno razinu glukoze u krvi, ali ipak treba biti na oprezu! Prednost treba dati kvalitetnim masnoćama, poput ulja lanenog sjemena, maslinovog i bućinog ulja, te orašastih plodova.Glikemijski odgovor ovisi o kombinaciji hrane koja se konzumira.

Složen, raznolik obrok koji sadrži kompleksne ugljikohidrate, proteine i adekvatne vrste masnoća, te bogatstvo prehrambenih vlakana, pružit će umjeren glikemijski učinak.

Kombiniranje hrane s visokim glikemijskim indeksom i one s niskim GI uravnotežuje odgovor organizma.  

NAMIRNICE S VISOKIM GLIKEMIČKIM INDEKSOM                                    (GI) NAMIRNICE S NISKIM GLIKEMIČKIM INDEKSOM                                  (GI)
Maltoza (pivo) 110 Cjeloviti kruh ili s mekinjama 50
Glukoza 100 Cjelovita – integralna riža 50
Krumpir pečen u pećnici   95 Grašak 50
Posve bijeli kruh  95 Nezašećerene cjelovite žitarice 50
Pire krumpir  90 Zobene pahuljice 40
Med  90 Grah 40
Mrkva  85 Nezaslađeni voćni sok (prirodni) 40
Cornflakes I kokice  85 Integralna tjestenina 35 - 40
Bob  80 Raženi kruh 40
Buča, tikva  75 Kruh od 100% integralnog brašna 35
Lubenica  75 Suhi grašak 35
Šećer (saharoza)  70 Mliječni proizvodi 35
Polubijeli kruh  70 Voćni sladoled (sorbet) 35
Zaslađene rafinirane žitarice  70 Suhi grah 30
Slastice s čokoladom  70 Leća 30
Kuhani i oguljeni krumpir 70 Slanutak 30
Keksi 70 Svježe voće 30
Hibridni kukuruz 70 Voćna marmelada bez šećera 30
Bijela riža 70 Crna čokolada (minim. 70% kaka) 22
Suho voće 65 Fruktoza 20
Polubijeli kruh – druge vrste 65 Soja 15 - 18
Neoguljeni kuhani krumpir 65 Zeleno povrće 15
Banane, dinje, pekmezi 60 Rajčica, limun 15
Bijela tjestenina 55 Šampinjoni 15

Napomena:  POVRĆE BOGATO MINERALIMA (KALCIJ+MAGNEZIJ) bolje se probavlja sa limunom ili sjemenkama  - uljima: bučino, laneno, maslinovo, sezamovo (sezam sadrži Zn  ( raž, bučine sjemenke, pšenične posije) – koji dodatno aktivira enzime za metabolizam masti.

 

Sve više se pojavljuju inicijative za deklariranje GI na prehrambenim proizvodima.

Interes i znanje o glikemijskom indeksu najprisutniji su u Australiji, gdje je inicijativa za isticanje vrijednosti GI započela već 2002. Primjer Australije slijede Velika Britanija, skandinavske zemlje i Francuska, gdje se u trgovinama može naći sve veći broj namirnica s istaknutom vrijednošću GI.

Preuzeto s T-portala, 2006.

Obrađeno za UPPT, travanj 2006./m.v.

 

 

BILJNA ILI PREHRAMBENA VLAKNA

Biljna ili prehrambena vlakna su tvari koje se nalaze u povrću, voću i žitaricama, ne razgrađuju se u tankom crijevu te prolaze probavni trakt većinom neprobavljena

Opširnije:BILJNA ILI PREHRAMBENA VLAKNA

BJELANČEVINE (proteini)

Bjelančevine su prijeko potrebit građevni materijal za sve stanice u tijelu i značajne su za rad mnogih enzimskih sustava, hormona i cijelog organizma

Opširnije:BJELANČEVINE (proteini)

UŠTEDE KALORIJA

Oduzimanjem “samo” 200 kalorija dnevno iz našeg jelovnika, neovisno od kojeg obroka “ukrademo” godišnje možemo smršaviti 7 – 9 kilograma.

Opširnije:UŠTEDE KALORIJA

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.