UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
PAMETNO I UMJERENO
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 30 Prosinac 2007 17:23
- Hitovi: 4496
Blagdani su doba slavlja, obilja, ljubavi i topline, a hrana se oduvijek kroz povijest povezivala s time. Ipak, da bismo slavili, ne treba se prejedati, a za to je potrebno malo znanja o sastavu namirnica i načinima kombiniranja te vještine u odolijevanju praznim kalorijama. U nastavku Irena nam predstavlja nekoliko vrijednih savjeta, koji mogu vrijediti i u buduće za sva slavlja, domjenke, rođendane, za sve prigode gdje se očekuje konzumacija većih količina hrane.....
PAMETNO I UMJERENOKAKO ODOLJETI BLAGDANSKOM STOLU
Blagdani su doba slavlja, obilja, ljubavi i topline, a hrana se oduvijek kroz povijest povezivala s time. Ipak, da bismo slavili, ne treba se prejedati, a za to je potrebno malo znanja o sastavu namirnica i načinima kombiniranja te vještine u odolijevanju praznim kalorijama. U nastavku Irena nam predstavlja nekoliko vrijednih savjeta, koji mogu vrijediti i u buduće za sva slavlja, domjenke, za sve prigode gdje se očekuje konzumacija većih količina hrane nego što je u svakodnevici......
Budući da je pred nama vrijeme blagdana, što zapravo znači bogatih i kalorijama prepunih blagdanskih stolova, to je ujedno i vrijeme kad nam se neželjeni kilogrami najlakše 'primaju'.
Svake godine ponavljaju se iste situacije.
Taman se koliko-toliko uravnoteži tjelesna težina, a onda slijede blagdani, puno jake hrane i kilogrami se opet počinu nakupljati. Što dakle jesti u ovo doba a da se izbjegne klasična klopka prepunog blagdanskog stola?
Kolače koje pripremamo možemo napraviti na način da osim same energije sadrže i minerale i vitamine. Takvi kolači izrađuju se od cjelovitih žitarica, suhog voća kao zamjene za šećer, bez teških krema. Treba znati da je čak i takav kolač prava 'energetska bomba' te da se i dalje po količini konzumiranja nalazi u vrhu piramide, odnosno jede se vrlo umjereno.
Za vrijeme blagdanskih čestitanja, uz kolač često nudimo gazirano, zaslađeno piće. Umjesto takvih napitaka, svoje goste možemo ugodno iznenaditi narančadom ili limunadom ili grejpo-limunadom koje po želji možemo zasladiti žličicom meda.
Takav napitak će nas osvježiti, razbuditi i dati nam vitamin C koji nam u zimsko doba nedostaje.
Ručkovi u doba blagdana obiluju mesom, ugljikohidratima, često su prženi i zadovoljavaju energetsku vrijednost za osobu i pol. Nasuprot tome, u to doba manje se krećemo i fizički smo neaktivniji te se svaka dodatna kalorija lakše ugrađuje u naše zalihe u masno tkivo.
Dovoljno je samo nekoliko dana jesti primjerice 200 kalorija više, što je energetska vrijednost polovine klasično pripremljenog kolača, pa da na vagi primijetimo veću brojku. Za isti taj kilogram potrebno je utrošiti više od šest sati trčanja ili vožnje biciklom da bi se ponovo 'pretvorio u energiju'.
Blagdanski stol ne bi se smio sastojati gotovo isključivo od mesa
Svakako bih preporučila da se na blagdanskom jelovniku nađe što više povrća, svježeg u obliku salata ili pak kuhanog i pirjanog, a ako želimo pohati, umjesto mesa to može biti i cvjetić karfiola ili brokule. Povrće bogato vlaknima pomaže našoj probavi koja je zakrčena od gomile koncentriranih namirnica, a nužna je za održavanje zdrave tjelesne mase. Povrće također daje minerale koji održavaju kiselo-baznu ravnotežu našeg organizma, koja je pak jedenjem velike količine namirnica životinjsko porijekla narušena.
Irena Švenda, dipl.nutricionistica, Voditeljica Grupe za redukciju,
Čanica Upravnog odbora Udruge za prevenciju prekomjerne težine
Objavljeno: T-portal/četvrtak, 20.12.2007.
Dodatak:
Odsad ćete na stranicama Tportala moći čitati stručne savjete dipl. nutricinistiknje Irene Švende, koja još pred kraj studija počinje raditi savjetovanja o prehrani te sastavljati jelovnike za različita staja i bolesti. Nakon studija, s kolegicom pokreće nutricionističko savjetovalište gdje počinje s radionicama kuhanja, svojom prvom grupom za redukciju tjelesne težine i individualnim savjetovanjima. Tada svoj rad sve više oblikuje u 'primijenjenu nutriciju' gdje se kroz iskustvo prenose znanja iz područja nutricionizma.
Voditeljica je Grupe za redukciju tjelesne težine 'Upoznajmo sebe i svoje potrebe' u Udruzi za prevenciju prekomjerne težine ( www.uppt.hr) koja se bazira na promjeni životnih navika kako u prehrani, tako i u fizičkoj aktivnosti te životnog stila.
Upisala je i poslijediplomski studij iz nutricionizma na koji upravo sada stavlja velik dio svoje pažnje te trenutačno sudjeluje u projektu izrade jelovnika za škole i vrtiće.