UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
10 razloga zašto jesti salate i zeleno povrće
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 20 Studeni 2011 19:44
- Hitovi: 4869
RADIONICA KUHANJA (br.6) - Datum: 24.11.2011.(četvrtak);/ TEMA RADIONICE: "SALATE“;
U prosjeku svo zeleno povrće i različite salate (endivija, rikula, potočarka, špinat, blitva) na 100 grama sadrže cca 25-40 kcal! Uz to što je bogato vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, osobito izoflavonoidima kao jakim antioksidansima (koji smanjuju višak opasnih slobodnih radikala) povrće je golem izvor energije. Povrće obiluje vitaminima i mineralima nužnima organizmu, a neke su vrste i bogat izvor kalorija.
Danas uzgoj salata poznaje različite vrste, sa niz okusa, boja i sastava. Njihovo je tradicionalno mjestu u zdjelama za salatu, no mnoge vrste se mogu i uspješno kuhati i kombinirati, te također služe i za ukras različitim jelima.
Najvažniji savjet, pogotovo za ove ljetne dane, je što manje začina (posebno soli), ulja (pa makar bilo i maslinovo ulje - sve reducirati), te osobito raznih dressinga i slično. To NIKAKO NE PREPORUČUJEMO.
Uz svježe salate možemo koristiti razno začinsko bilje (svježe) koje će nam dodatno oplemeniti okus jela, a isto tako i pridonijeti određenoj slanoći (npr. menta, kadulja, vlasac, češnjak, origano, kurkuma, curry i slično - samo pažljivo s količinama da ne preuzmu okus jelu)!
Udruga preporučuje 10 ZLATNIH RAZLOGA zašto bismo morali jesti zeleno povrće
Kao obavezan dodatak prehrani Udruga preporučuje sezonsko povrće, te sve vrste zelenih i ostalih salata, uz kombiniranje mahunarki, orašastih plodova i žitarica (kuhanih te dodavati u salate po želji i vlastitoj kreaciji)!
10 ZLATNIH RAZLOGA zašto konzumirati ZELENO i OSTALO POVRĆE :
1) prehrana bogata zelenim povrćem jača naš imunološki sustav;
2) povrće sadrži vitamine (betakaroten, vitamin C i E - antioksidansi), folne kiseline, ugljikohidrate, bjelančevine, minerale (kalij, kalcij, željezo,magnezij);
3) sve zeleno povrće ima malu kalorijsku vrijednost – u prosjeku na 100 grama povrće sadržava otprilike od 25-40 kcal;
4) uzimanjem zelenog povrća (sirovo ili kuhano, ili salate) smanjujemo potrebu za unosom ostale hrane cca do 30%, jer nam svojim balastnim tvarima (bogatstvo celuloze) daje na duže vrijeme osjećaj sitosti;
5) sokovi od povrća (tzv. smoothiji sa dodatkom limuna) izvrsno pomažu pri detoksikaciji organizma;
6) sve povrće ima diuretička svojstva (radi velikog sadržaja vode – neko povrće do 80%) te njegovim konzumiranjem preveniramo povišeni krvni tlak, smanjujemo tegobe s bubrezima i mokraćnim kanalima;
7) zeleno povrće dodatno stimulira enzime koji potiču metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina, što revitalizira naše stanice;
8) sadržava značajnu količinu tanina, te klorofila koji pomaže u zarastanju rana;
9) koncentrirani su izvori klorofila koji poboljšava izmjenu energije i tvari, te time ubrzava otpuštanje toksina, usporava bakterijski rast te jača energetsku strukturu stanica.
10) zelene salate također je dobro jesti kao prilog uz laganu večeru, jer sadrže ljekoviti sastojak tzv. „mliječni sok“ ili “laktukarij“ koji ublažava nervnu napetost i osigurava spokojan san! (što je također i preporučao Hipookrat).
Zaključak
Ljudi koji vode brigu o svom zdravlju, prvenstveno kroz prehranu, znaju da najviše ljekovitih kemikalija sadrže biljke!Bez lisnatog zelenog povrća i salata ne bi smio proći nijedan dan. Zato, želite li jesti zdravije, jedite lisnate biljke jačih boja, koje već na prvi pogled djeluju moćnije. Činjenica je da su brojna istraživanja i praktični rezultati pokazali da su salate i povrće u prehrani nužni zbog zadovoljavanja osjećaja sitosti i bogatstva okusa kao i nutrijenti iznimno potrebni našem organizmu zbog svog sadržaja i mogućnosti da ih konzumiramo svježe, a time i osiguravamo zdrav i kvalitetan život.
Dapače, planiranjem i zamjenom obroka sa salatama (ili dopunom) smanjit ćemo prekomjernu težinu!
Uppt, Up Dated 14.6.2015.
Uppt, 22.11.2011./pripremila: m.v. /s.nj.