Prehrana

Jela iz woka - općenito

  • Ispis

Wok - brzo, svježe i zdravo

Wok je u posljednje vrijeme postao iznimno popularan, jer se hrana u  priprema kratko, a vrlo ukusna jela jedu se dok su još topla i zadovoljavaju potrebu za okusima i mirisima koji krase domaću hranu.


Wok je tradicionalna kineska posuda stara više od 3000 godina. Danas se koristi u gotovo posve neizmijenjenom obliku.  Posebnost woka je što, za razliku od uobičajenih posuda koje koristimo u domaćinstvu, u njemu možemo raditi mnogo stvari. Jednako je koristan i kod kuhanja i kod prženja, pirjanja, poširanja, pečenja i ostalih načina obrade hrane, a ono što je možda najbolje kod kuhanja u woku je brzina pripreme. Namirnice koje se pripremaju u woku imaju karakterističan sočan i hrskav okus što je glavno obilježje kineskih jela. Dakle od predjela do deserta- sve možete pripremiti u samo jednom woku, a tako pripremljeno jelo zadržat će izvoran okus i miris.


Zbog specifičnog načina pripreme i obrade, namirnice pripremljene u woku maksimalno zadržavaju prehrambene vrijednosti. A zbog širokog spektra načina pripreme, ova je posuda i jako ekonomična: u njoj možemo kuhati juhu, pirjati jelo, pripremiti salatu te napraviti desert. Zbog zaobljenih stijenki, wok ima veću površinu za kuhanje, a namirnice koje se koriste stalno se miješaju i pritom stalno vraćaju u sredinu. Upravo zato proces kuhanja traje kraće.    

Koji wok je najbolji? 

Oblik woka vrlo je prepoznatljiv i specifičan. Današnji oblik woka gotovo je neizmijenjen oblik izvornog woka koji je nastao prije više od 3000 godina.  Wok je širok i ima zaobljeno dno. Ranije se koristio sasvim zaobljenog dna koji je savršeno odgovarao ognjištima na otvorenom, a danas je zbog praktičnosti dno ravno, kako bi mogao stajati na štednjaku.  

Materijali od kojih se izrađuje wok mogu biti aluminij, emajl, teflon, rostfraj i ostali, ali onaj originalni napravljen je od lijevanog željeza (gus). Emajlirani su nešto lakši za održavanje i lakše su težine, pa samim time su i lakši za rukovanje, ali profesionalni kuhari uporno hvale onaj guseni koji je težak. Kada kupujete wok imajte u vidu da je to posuda čiji je rok trajanja vrlo dug, što znači da ćete ga slobodno moći prenijeti i svojoj kčeri u nasljedstvo. Postoje različite veličine woka, a vi odaberite onaj koji vama najviše odgovara. Moguće je da do kupca dođe i neobrađeni wok, ravno iz Kine. To je odlično, ali zahtjeva i dodatnu pripremu. Tada je potreban postupak koji se naziva kaljenje, a radi se tako da se wok postavi na plinski plamenik i pusti sve dok ne dođe do usijanja. Kada dođe do usijanja treba ga isti tren uroniti u hladnu vodu. Na taj način wok postaje čvršći i trajniji, no najčešće ovaj postupak ipak nije potreban jer se wok prodaje u već gotovom obliku.

Prednosti woka

Kratko pirjanje;

Toplina se ravnomjerno prenosi na sve dijelove posude za pirjanje (woka);

Sačuva se nutritivna vrijednost namirnica;

Očuvan izvorni okus hrane;

Multifunkcionalna posuda za pripremu hane: kuhanje, pirjanje, prženje;

Načini pirjanja:


Pirjanje bez luka;
Pirjanje bez puno začina;Podlijevanje vodom, a ne uljem;

Održavanje

Nekoliko puta godišnje trebate posvetiti posebnu brigu svom woku na način da nauljite wok iznutra i izvana te ga takvog zagrijavajte na najvećoj temperaturi, neovisno o izvoru topline. Kada se wok ohladi ponovite postupak i tako nekoliko puta zagrijavajte wok i pustite da se ohladi, ali ga ne zaboravite cijelog nauljiti. Ovakva priprema woka omogućava da se na njemu stvori fini sloj koji će sprječavati lijepljenje hrane i omogućavati lakše čišćenje. S vremenom će wok dobivati sve tamniju boju - to je dobro jer što je tamniji - to će hrana pripremljena u njemu biti bolja. Što se svakodnevnog održavanja tiče - wok se čisti vrlo jednostavno, baš kao i svako drugo posuđe.
   

 

 

 

RECEPTI 

(Sve recepte potražite u rubrici RECEPTI/Glavna jela - Jela iz woka);

 

 

 

 

RECEPTI RADIONICE 

1.    Hladnjak u woku;

2.    Ti ukusni štapići – Štapići povrća u woku;

3.    Cvjetača sa slanutkom u umaku od rajčice;

4.    Tofu sa kiselim zeljem;

5.    Gljive sa porilukom;

6.    Meksički wok - Tortilje punjene povrćem iz woka;

7.    Oslić sa koromačem;

8.    Piletina ala Sečuan;

9.    Kuskus sa pastrnakom i grožđicama;

10.  Tjestenina i povrće u woku na mediteranski;

11.  Juha iz woka: bistra juha od povrća;

12.  Povrće i suhe smokve u woku;   

 

Uppt, listopad 2011./m.v.