Salate

Miješana salata s klicama pšenice

  • Ispis

Ova salata je izvrstan prilog ručku, a također može biti samostalni obrok kao užina sa kriškom integralnog kruha – najbolje miješanog ili raženog sa sjemenkama.  Također može biti i izvrsna lagana večera kojoj smo još dodali eventualno jedan jogurt. 

Potrebno: 

150 g preničnih klica;200 g gaude;1 čaša jogurta;6 žličica slatkog vrhnja (može biti zamjena sojino, ili bez vrhnja);sok od 1 limuna;1 mala žličica senfa;biljna sol;2 žlice grožđica (a može i brusnica ili sušenih višanja);1 osrednji korijen komorača;1 stručak celera;2 kruške;

Priprema: 

Grožđice (ili brusnice ili sušene višnje) prelijte s malo vode i pustite da odstoje tj. nabubre. U međuvremenu sve sastojke narežite na kockice, a zelene dijelove biljaka ostavite za ukras. Jogurt pomiješajte sa ostalim sastojcima te na kraju umiješajte klice kako biste dobili umak. U zdjelu za salatu dodajte sve prethodno pripremljeno i prelijte gotovim umakom i lagano primiješajte.

Ostavite u hladnjaku da se ohladi cca ½ sata.

Dobar tek.

Recept prilagodila Uppt(kolovoz 2011./m.v. 

Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb