UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

Špageti sa kestenjem!

Sastojci: 

500 g špageta;

250 g kuhanih i očišćenih kestena;

30 g margarina;

30 g maslaca;

parmezan;

½ litre juhe od povrća

1 žličica brašna;

1 žlica pirea od rajčica;

½ čaše crnog (ili bijelog) vina;sol, papar, limunov sok, bosiljak; 

Postupak: 

1)      Špagete kuhajte u osoljenoj vodi, ocijedite ih i istresite na tavu s vrućim maslacem. Promiješajte, pospite ribanim parmezanom, poklopite i ostavite na toplom.

2)      U posebnoj zdjeli rastopite margarin (ili umjesto toga dodajte žlicu maslinovog ulja), i na njemu prepržite brašno i dodajte pire od rajčica. Umak začinite sa½ čaše vina, limunovim sokom te popaprite po ukusu uz dodatak par listića sjeckanog bosiljka.

3)      Kad umak malo prokrčka, dodajte pire od kestenja. Pustite da još neko vrijeme lagano krčka, a onda to prelijte po špagetima.

4)      Ukrasite s nekoliko komada cijelih kestena.

Knjiga „Vegetarijanska kuhinja“ - SNL, 1989 (Autori: Ljubomir i Maja Grubor)

PUDING OD BUNDEVE

Potrebno: 

1 kg očišćene bundeve;

60 g maslaca;

10 g ribanog sira;

bašemal umak;

50 g brašna;

mala glavica crvenog luka;

1 dcl mlijeka (može i sojino)

Postupak:

1)Bundevu očistite, narežite na kockice i kuhajte u lagano posoljenoj vodi cca 10-tak minuta. Ocijedite je i protisnite ili izmiješajte sa „štapom“.

2) U posebnoj zdjeli propirjajte na maslacu sjeckani luk i kad zažuti u to dodajte pripremljenu bundevu. Kašu pirjajte sljedećih 10 minuta stalno miješajući da ne zagori.

3) U međuvremenu pripremite bešamel-umak: brašno umiješajte u hladno mlijeko, dodajte maslac i sok i kuhajte na umjerenoj vatri par minuta. kad se bešamel zgusne istresite ga u kašu od bundeve, dodajte ribani sir, istučena jaja i masu čvrsto izmiješajte (najbolje mikserom).

4) Istresite je u podmazan i pobrašnjen kalup za puding, te kuhajte na pari cca 1 sat.

5) Ponudite kao samostalno jelo (može i hladno i toplo) ili kao prilog drugim jelima. 

Knjiga «Vegatarijanska kuhinja», SNL, Zagreb 1989.g.   

 

Prijedlog Udruge: također se može napraviti ukusan „Slatki puding od buče“ uz isti postupak samo se umjesto luka u smjesu dodajte malo šećera (ili meda, ili voćnog sirupa), a umjesto bešamela na kraju kuhanja dodajte želatinu da se smjesa zgusne. Na kraju ukrasite sjeckanim listićima mente, te dodajte cimet ili vaniliju po izboru! (prijedlog Udruge)

Zapečeni omlet s tikvicama, porilukom i fetom

ZAPEČENI OMLET SA TIKVICAMA, PORILUKOM I FETOM

Vrijeme pripreme: 80 min
Broj kalorija:
240 cal

Masnoće:
9 g
Ugljikohidrati:
25 g
Bjelančevine:
16 g

Sastojci za 4 osobe

150 ml vode
50 g riže
ulje
3 poriluka, sitno narezana
2 tikvice, sitno narezane
metvica
kopar
sol i papar
5 jaja, malo zamućenih
50 g mrvljene fete

Priprema jela

1. Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju te je prebacite u veću posudu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

2. U tavi zagrijte ulje te pržite poriluk dok ne omekša. Izvadite ga iz tave te prebacite u posudu sa rižom. U tavu dodajte tikvice te ih pržite dok ne omekšaju. Također prebacite u posudu sa rižom.

3. U posudu sa rižom dodajte jaja, metvicu, kopar te sol i papar. Sve dobro promiješajte i prebacite u vatrostalnu posudu za pećnicu.4. Posipajte sve sa fetom i pecite 25-30 minuta.

 

www.žena.hr/recepti

PALAČINKE S BOSILJKOM PUNJENE RAJČICAMA

Objavljeno: T-portal/06.03.09.Lagan i prije svega zdrav obrok za sve one koji u kuhinji ne vole provoditi previše vremena, no svejedno se vole zdravo hraniti Sastojci za četiri osobe:

4 žlice maslaca;
3 jaja
250 ml mlijeka;
100 g brašna;
sol;
1 svežanj bosiljka;
400 g koktel-rajčica;
4 žlice maslinova ulja;
papar;
100 g parmezana;
masnoća za pečenje;


Vrijeme pripreme:
oko 35 minuta
Kalorijska vrijednost obroka:
oko 450 kcal

Priprema:

Maslac rastopite. Jaja, mlijeko, brašno i pola žličice soli dobro izmiješajte pjenjačom. Tekući maslac dodajte polako uz miješanje. Bosiljak operite, osušite i natrgajte listove. Pola listova dodajte u tijesto i usitnite u kašu.

U teflonskoj tavi zagrijte malo masnoće, dodajte malo smjese za tijesto i tanko je razlijte. Palačinku pecite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Pritom je jedanput okrenite. S preostalima ponovite isti postupak. Gotove palačinke pokrijte i držite na toplom u pećnici koja je zagrijana na 80 °C (s ventilatorom 50 °C).

Koktel-rajčice operite, prepolovite i popržite na maslinovu ulju 4-5 minuta, posolite i popaprite.
Parmezan naribajte. Preostale listove bosiljka tanko narežite. Palačinke napunite rajčicama i bosiljkom, pospite parmezanom i poslužite.

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Vegetarijanska kuhinja iz cijelog svijeta' u izdanju Mozaik knjige.

T-portal, 09.03.09.

PALENTA SA KOPRIVOM I SKUTOM

PALENTA S KOPRIVOM I SKUTOM

Savjetujemo vam da isprobate pripremiti palentu s koprivom i skutom.

Naime, to je samo je jedan od bezbroj načina priprave izuzetno ukusnih i nutritivno punovrijednih obroka.

Recept je nastao zajedničkim snagama članica udruge Bio Istra (Danice, Vilme i mene).

Skuhajte 0,5 kg palente (na gusto) i istresite ju na namašćeni pleh (cca. 1 cm visine).

Od 0,3 kg svježe skute (odličan odabir je Mirnina kozja skuta) načinite namaz dodatkom prstohvata soli i slatkog vrhnja (0,1 l). 0,5 kg listova mlade koprive operite i ubacite u dvije litre uzavrele slane vode.

Kuhajte 5-10 minuta. Procijedite, dodajte nekoliko kapi limuna (da sačuvate barem dio zelene boje) i usitnite. Smjesi kuhane koprive dodajte malo šećera i jedan decilitar slatkog vrhnja te dva jaja, kratko propirjajte u tavi.

Na polovicu ohlađene palente nanesite smjesu koprive i zatim smjesu skute, te poklopite drugom polovicom palente.

Izrežite u oblik romba.

Piše: Mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Objavljeno, Glas Istre, rujan 2007.

Preuzeto za Web Udruge, siječanj 2009.

Vidi: Namirnica/Kopriva
Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.