UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Namirnice

GRAH

GRAH

(Lat. Phaseolus vulgaris, engl. kidney beans)

Grah je najpoznatija mahunarka. Nijedna povrtlarska kultura, osim krumpira nije razvila toliko vrsta i varijacija kao grah. Širom svijeta se koristi na mnogo različitih načina. Mahunarke prvotno potječu iz Meksika, srednje i južne amerike, gdje su za brojne obitelji predstavljale glavnu hranu!Kod nas postoje mnogobrojne bijele i obojene sorte eliptičnog, ovalnog i bubrežastog oblika. Grah je biljka visoke energetske vrijednosti, bogata gotovo svim esencijalnim aminokiselinama. O vrijednosti graha kaže uzrečica: «Kao što iz jednog zrna graha brzo nikne izdanak, tako i nakon objeda graha u našem tijelu započne rast stanica»!!

Bogatstvo nukleinskih kiselina čini grah djelotvornim sredstom za pomlađivanje naših tjelesnih stanica, a također sadrži::

1)       željezo, kalcij, kalij,vitamin C i razne vrste vitamina B;

2)       velika količina balastnih tvari čini ga ljekovitim sredstvom za crijeva;

3)       bogatstvo nukleinskih kiselina;

4)       bogat bjelančevinama koje su prijeko potrebna sirovina za cjelokupni metabolizam stanica;

5)       dosta lecitina;

6)       elemenata u tragovima (osobito mangana) potrebnog za rast kose i molibdena (za normalan rad metabolizma);

7)       mnoge minerale N, K, Ca, Fe, P, Mg, Zn i Na;

8)       nije naročito bogat vitaminima pa se zato u obrocima uglavnom kombinira s povrćem. Klijanjem se povećava količina vitamina u grahu, naročito vitamina E i C.;

9)       radi niskog GI (40) i bogatstvom bjelančevina, preporuča se kao izuzetno zdrav i kvalitetan obrok za osobe oboljele od dijabetesa, s obzirom da daje dugotrajan osječaj sitosti u malim količinama!!

Sušenjem zrno ne gubi svoje hranjive sastojke, lako se čuva i lako transportira. Novija istraživanja su pokazala da grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi, tako da se preporučuje osobama s aterosklerozom i njenim posljedicama, naročito s kardiovaskularnim bolestima.

Liječenje grahom:

a)       pomaže kod tegoba s jetrom,bubrezima i mjehurom (osobito je dobar tamni, smeđi ili crni grah);

b)       pomlađuje stanice (radi bogatstva nukleinskih kiselina)

c)       potiče sintezu bjelančevina u stanicama;

d)       djeluje vitalizirajuće;

e)       pomaže kod problema s probavom («lijenih crijeva»), jer veže balastne otrovne masti;

f)         dobar je diuretik;

g)       jača srca i krvotok.

Savjet:

1) Dr. Alfred Olson iz Poljoprivrednog Istraživačkog centra u Kaliforniji pronašao je način kako da pripremite grah da bi izgjegli nadimanje: suhi grah dobro isperite i ostavite ga da se ocijedi. Prelijte ga kipućom vodom i pustite ga da se namače najmanje 4 sata. Nakon toga bacite vodu u kojoj ste ga namakali,stavite novu vodu i kuhajte!!

2) Jelima od graha dobro je dodavati začine koji smanjuju nadimanje (imaju karminativno djelovanje) kao što su: kim, mažuran, timijan, origano, majčina dušica, kopar, komorač!

3) Najomiljenija kombinacija naše tradicionalne kuhinje je «Grah i zelje»!!!!!

Posebnost:

Na svojim putovanjima oko zemaljske kugle i po različitim klimatskim zonama, razvile su se mnoge vrste. Postoje mali delikatesni grah, mesnate mahune graha i dugačke zelene mahune. Jedna od egzotičnijih vrsta je Azuki grah. 

AZUKI GRAH (Lat. Phaseolus angularis ili Vigna angularis, engl. adzuki beans, field beans)Azuki grah se u istočnoj Aziji koristi već preko dva tisućljeća, i to najviše u Kini, Japanu, Koreji i Tajvanu, pripravljen na mnogo različitih načina.Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. Od njega se pripremaju posebno cijenjeno slatko tijesto, različiti kolači, sladoledi, preljevi za kolače, no, azuki grah se također može kandirati, koristiti u obliku slatkih umaka i variva; zrna se mogu klijati, ili se radi brašno od te vrste graha. Suhi azuki ne zahtijeva dugo namakanje. Dovoljno ga je namočiti 1 sat prije kuhanja.

 

Uppt, studeni 2008./m.v.

Izvor podataka:

Knjiga Klaus Oberbeil/dr.med.Christiane Lentz/Lijekovitost voća i povrća/Hrana koja liječi,

Izdavač Veble Commerce, Zgb. 2004.    

CRVENI I ŠARENI GRAH KAO UNIVERZALNI LIJEK

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.