Namirnice

Borovnice

  • Ispis

Borovnica i antocijan 

Borovnica (Vaccinum myrtillus), je grmolika biljka , bobičastih plodova koji sazrijevaju u ljeto. Bobice su kiselkasto slatke i blago oporog okusa i sadrže kiseline : jabučnu, limunsku, jantarnu, vitamin C, provitamin A, tanine i bioaktivne tvari(flavonoide) koji su jaki antioksidansi.

Borovnice sadrže flavonoid  antocijan koji plodovima daje modru boju. Ovaj antioksidans primjerice sadrži i plod amazonskog drva života poznat kao Asai bobice. Najbolje je borovnicu koristiti svježu i iskoristiti vrijeme kada ona prirodno dozrijeva, no u terapijske svrhekoriste se i sušene bobice, sok te list u obliku čajeva, te ekstrakt biljke sa 25% flavonoida. 

Biološki aktivne tvari biljke imaju povoljan učinak na: 

1.         lošu cirkulaciju(osobito kod proširenih vena, te bolova i žarenja u nogama);

2.         ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara i popravlja mikro cirkulaciju što je važno kod osoba koje imaju dijabetes;

3.         klinička ispitivanja talijanskih znanstvenika potvrdila su povoljan učinak na poboljšanje vida(bolja prokrvljenost retine), te usporava degenerativne procese na oku kao što je katarakta(siva mrena). Dokazana je njena djelotvornost i kod upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrijela.

4.         ekstrakt borovnice pomaže regeneraciju vidnog pigmenta rodopsina, važnog za pomaganje oku da se prilagodi na svjetlost i tamu;

5.         sušeni list borovnice koristi se u čajnim mješavinama za liječenje povišenog šećera u krvi(hiperglikemije), a djeluje i kao blagi diuretik(poboljšava izlučivanje urina).  

Autor: Slađana Divković, dr. med.

Dopredsjednica Udruge,

ACU Medic centar Zagreb ,J.Šižgorića 19 (Špansko)

Tel: 01 3456 974 , Mob : 091 5801677 

Izvadak iz teksta: «Biljni pigmenti u službi zdravlja»