UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Deserti

Biskvitni kolač "Bibica"

BSKVITNI KOLAČ «BIBICA» 

Izvrstan recept za brzi kolač za koji nije potrebna vaga. Također sam biskvit (bez file) može biti dobar doručak za vašu djecu uz šalicu čaja, mlijeka ili kakaa. 

BISKVIT (temeljni recept) 

6 žumanjaka;

6 bjelanjaka;

6 žlica oštrog brašna (ravno napunjene);

6 žlica šečera (punih žlica);  

Soli prstohvat ili na vrhu noža;  

Priprema:

Posebno u dubokoj posudi istucite (ili izmiksajte) snijeg od bjelanjaka.  U zdjelu dodajte žutanjke, šečer i brašno sve pomalo miksajući. Kad izradite smjesu, u nju rahlo umiješajte (kuhačom ili žlicom)  istučene bjelanjke. Dodajte par kapi limuna ili naribanu limunovu koricu. 

Kalup za pečenje kolača lagano namastiti ili staviti papir za pečenje (također ga lagano namastiti) i u to izliti smjesu.

Peči na 180oC  oko 20-tak minuta. Nikako ne otvarati pečenicu, jer od biskvita neće biti

ništa!!!!!!!! 

Fila 

½ kg sira svježega;

½ l slatkog vrhnja;

Šečer u prahu po želji;

2 vanili šečera;

Limunova korica naribana;

2 paketića želatine u prahu,(mljevena bijela), cca ukupno 20 grama (uputa na vrečici); 

Postupak:

Izmiksati sir sa 2dcl slatkog vrhnja i dodati rastopljenu želatinu. Od ostalih 3dcl slatkog vrhnja izmiksati šlag. Sada sve to rahlo izmješati  sa kuhačom ili žlicom. Kada je biskvit pečen izvaditi ga iz kalupa i papira, i vratiti u kalup (ili protvan). Na biskvit lagano nanositi filu i ravnomjerno rasporediti. Može se na kraju ukrasiti ribanom koricom od limuna i naranče. Staviti u frižider na 3-5 sati da se ohladi (i želatina stisne). Dobar tek!! 

Za čas gotovo, netreba puno «prčkanja» a rezultat i okus izvrstan!! Uvijek za iznenaditi ukućane i prijateljice uz poziv na kavu!!!!  

Uppt, 08.01.2010.