UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Biljni pigmenti u službi zdravlja

BOJE U PREHRANI

(Up Dated, svibanj 2011.)

Duži topliji dani i više sunca od ranog proljeća pa sve do početka ljeta  donose pravu erupciju boja kada u prirodi sve buja i cvate. Najprije smo oduševljeni  cvatom  drveća i bogatom riznicom šarenila cvijeća. Potom ta ista sunčeva toplina i svjetlost osigurava dozrijevanje plodova voća i povrća koje nas svojom raznolikošću  oblika, boja i okusa svake godine iznova oduševljava.Voće i povrće su neizostavni sastavni dio naše svakodnevne prehrane, prije svega zbog obilja fito- hranjivih tvari, ali i vitamina minerala, makro i mikro elemenata i vlakana. 

Posebno nas vesele boje jer one doprinose da hrana već na prvi pogled bude privlačna doprinoseći živosti, većoj mogućnosti kombiniranja namirnica, dekorativnosti trpeze, kreativnosti kod serviranja jela i općem dobrom ugođaju za stolom.. No prirodne boje i pigmenti biljaka doprinose i općoj uravnoteženoj i izbalansiranoj prehrani.Naime biljni pigmenti ( od kojih potječe boja ploda) predstavljaju neku vrstu imunološkog sustava biljke. Oni štite biljku od štetnog UV zračenja , te omogućuju da biljka dozri na suncu, a ne izgori, istodobno osiguravajući biljci preživljavanje, obranu od insekata i drugih štetočina i mikro organizama, te dozrijevanje i akumuliranje sunčeve energije. Ti pigmenti pomažu i našem organizmu jer  imaju  sve osobine i djeluju kao prirodni antioksidanti. To su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju integritet stanice, sprječavajući oštećenje staničnog tkiva.

Slobodni radikali nastaju kao posljedica oksidacije, ujedno su vrlo reaktivne i nestabilne molekule koje imaju» korozivni» učina na stanice. Nastanku slobodnih radikala pridonosi: stres, pušenje, nedovoljno kretanje, prekomjerna tjelesna težina, jednolična i nepravilna prehrana, nedostatan unos tekućine, poglavito vode, nekontrolirano izlaganje suncu i sl.Antioksidanti nas  upravo čuvaju od štetnog djelovanja ovih čestica. Drugim riječima jačaju naš prirodni obrambeni sustav(imunitet).Što je više prirodnih boja zastupljeno u prehrani, to smo unijeli više prirodnih antioksidativnih tvari.

Priroda se pobrinula za prirodne boje i okuse pa nam umjetne nisu potrebne i treba ih kroz prehranu izbjegavati. Kada vidimo intenzivno zeleni ili plavi sladoled u slastičarnici što mislite odakle potječu te boje koje su posebno primamljive djeci? Slično je i sa nekim gotovim «atraktivno obojenim» pićima i napitcima, no konačna odluka i izbor je na nama, pa stoga valja pažljivo, prije kupovine, pogledati deklaraciju. 

PRIRODNE BOJE           

Uzimanje voća i povrća u kombinaciji  boja  prema znanstvenim studijama i medicinskim otkrićima bitno doprinosi zadovoljavanju  dnevnih  potreba organizma za prirodnim sokovima, biljnim vlaknima, te antioksidativnim vitaminima i mineralima, te mikro elementima(mineralima u tragovima). Savjetuje se najmanje 5 obroka voća i povrća dnevno. Jedan obrok je primjerice: jedna jabuka ili kruška, zdjelica bobičastog voća ili salate, čaša svježe iscijeđenog soka i sl.

Što raznovrsnije i šarolikije, prirodno «obojene» namirnice koristimo u prehrani, to je bolji učinak na cjelokupno zdravlje i vitalnost, više snage i energije, usporen tijek starenja i degenerativnih procesa, smanjen rizik od raznih zaraznih bolesti, redovita probava i pražnjenje crijeva, bolja regulacija prekomjerne tjelesne težine i sl. Kombinacija boja u prehrani savjetuje se ne samo kroz unos voća i povrća, nego i drugih namirnica. To «nepisano pravilo « u kombinaciji boja i» šarolikost  namirnica  na tanjuru «dobro je poznato u nekim istočnjačkim kuhinjama .

Tipičan primjer je japanski suši gdje je riba( tuna ili losos) u kombinaciji povrća kakva je primjerice mrkva, krastavac ili tikvica, zajedno sa kuhanom rižom umotana u modro zelenu algu.  Važno je da se priroda pobrinula da nam u svako doba godine ponudi baš takav izbor plodova koji nam svojim sastavom hranjivih tvari najviše pomaže u prilagodbi organizma na promjene vezane za karakteristike upravo tog godišnjeg doba. Svaka boja ima neizostavnu ulogu u životnom procesu, a riječ je o plavo ljubičastoj, žuto narančastoj,  zelenoj, bijeloj i crvenoj boji.

Unošenje  različitih boja u organizam  kroz određene namirnice, obogaćuje tijelo vitaminima, mineralima, mikroelementima, ugljikohidratima ,bjelančevinama, masnoćama, prirodnim bojilima i antioksidansima.  Uz malo truda svakodnevnu prehranu možemo učiniti raznovrsnijom i što je važnije poboljšati naše prehrambene navike. Ovisno o vrsti, plodovi ili dijelovi voća i povrća mogu se jesti sirovi i cijeli, sjeckani ili naribani u vidu salata od voća i povrća, miksani u kaše, kuhani, kao iscijeđeni sok, osušeni ili konzervirani.  Prednost treba dati svježem i sirovom najbolje sezonskom voću i povrću iz našeg okruženja. Kuhanje namirnica može biti uzrok gubitka hranjivih sastojaka.

Slično je i sa dužim namakanjem, skladištenjem, dužim stajanjem. Dakle, savjetuje se što kraća termička obrada, kojom se osigurava da se namirnica ne prekuha, da sačuva što više hranjivih tvari ali i da ostane hrskava i sačuva boju. Da bi prehrana bila raznovrsna, a hrana što ukusnija dodajmo joj i prirodno obojene začine kao što su: slatka crvena paprika, šafran, ili začinsko bilje: kopar, vlasac, peršin, kadulja, bosiljak, ružmarin. 

Pet najčešćih boja koje su  ujedno najviše zastupljene u prehrani  kroz prirodne pigmente su: 

Plavoljubičasta boja  obuhvaća voće i povrće poput borovnica, kupina, šljiva, te patlidžana, a sadržava antocijan i fenole, koji između ostalog smanjuju rizik od nekih vrsta raka i usporavaju starenje.Antocijani su specifične tvari koje imaju visoku antioksidativnu vrijednost. Sadržavaju ih još: crni ribiz,  višnja, jagoda, crvena naranča, crno grožđe, bobice bazge, cikla. 

Zelena boja uključuje konzumiranje zelenog voća i povrća kao što je :avokado, zelene jabuke, kivi, zeleno grožđe, zelene kruške, krastavci , brokule, zelena paprika, grašak, tikvice, poriluk, artičoke i šparoge te zeleno lisnato povrće koji također sadržavaju antikancerogene tvari, ali zbog obilja kalcija i magnezija jačaju kosti i zube. Zeleno lisnato voće i povrće sadrži između ostalog indole i lutein koji su prirodni antioksidansi, stoga pomažu organizmu očuvati dobar vid, te smanjiti rizik od nastanka nekih vrsta raka. 

Bijela boja dominantna je  među sastojcima kod kojih je prisutan alicin. Nalazimo ga  prije svega u češnjaku i bijelom luku Namirnice bijele boje su : cvjetača, repa,  celer, zatim banane, bijelih nektarine, bijelih breskve, kruške i sl. Bijelom bojom održavamo optimalnu razinu kolesterola u krvi. Alicin, od kojeg potječe miris i peckav okus , a najzastupljeniji je u češnjaku, djeluje i kao prirodni antibiotik. 

Žutonarančasta boja prisutna je u plodovima bogatim antioksidansima, kao što su vitamin C, a nalaze se u žutim jabukama, marelicama, dinjama, grejpfrutu, breskvama, mandarinama i mrkvi. Ova skupina voća i povrća štiti srce, vid te jača imunološki sustav. Boja ovih plodova koja varira od žute do rumeno crvene potječe od karotenoida, fito-hranjivih tvari vrlo raširenih u biljnom i životinjskom svijetu. To su primjerice alfa i beta-karoten( boja mrkve), zeaksantin - žuta boja(boja kukuruza),lutein (boja latica nevena, žutanjka i sl) koji je posebno važan za zdravlje očiju, a nalazimo ga još i u zelenom lisnatom povrću kao što je: raštika, kelj i špinat .

Lutein pomaže i kod degenerativnih bolesti oka kao što su katarakta ili senilna makularna degeneracija.Neka istraživanja ukazuju na to  da kombinacija luteina i zeaksantina ima još bolja antioksidativna svojstva od samog luteina kada se radi o zaštiti očiju.Žuto i narančasto voće i povrće  posebno je važna za zdravlje kože i sluznica. Zbog beta karotena(provitamina A) savjetuje se i u pripremi i zaštiti kože  tijekom ljeta i sunčanja, za brže postizanje željene boje.  

Crvena boja uključuje među ostalim crvene jabuke, crvene naranče, trešnje, maline, jagode, lubenice, crveno grožđe, rajčice, crvene paprike, rotkvice i radić. Voće i povrće crvene boje sadrži antocijan i likopen koji su snažni antioksidansi .Zbog svoje sočnosti i znatnog udjela vode, te vitamina i minerala, crveno obojeno voće i povrće savjetuje se posebno tijekom ljeta kada ga ima u izobiljuSvi  ovi plodovi pomažu zaštiti srca, čuvanju pamćenja, zaštiti mokraćnih organa i djeluju protiv više vrsta raka. Crvena je i boja ljeta po tradicionalnoj kineskoj medicini. 

Rajčica (Solanum lycopersicum) i likopen

Rajčica je jedna od glavnih namirnica mediteranske prehrane.Crveno boja koja rajčici daje prepoznatljivu boju dozrelog ploda potječe od LIKOPENA, biljnog pigmenta, poznatog antioksidansa iz velike skupine karotenoida.. Rajčica dozrijeva na suncu i  intenzivna crvena boja štiti ju od agresivnog dijela sunčevog svjetla, sprječavajući da plodovi «izgore». Ovaj pigment se ne uništava kuhanjem i ima afinitet prema masnoći (lipofilan je ). Stoga njegova antioksidativna vrijednost  ostaje očuvana i u prerađenim proizvodima od rajčice u kombinaciji sa uljem(kečap, umaci od rajčice), ali i u juhama te varivima kojima je dodat pire od rajčice. To drugim riječima znači da ga možemo koristiti tijekom cijele godine. Druga važna značajka je da nije termo labilan, pa se kuhanjem ne uništava. 

Ljekovitost rajčice je višestruko potvrđena i savjetuje se kod: 1.bolesti prostate(antioksidativno djelovanje likopena)2.pomaže u snižavanju kolesterola i triglicerida (bogatstvo kalija)3.pomaže izlučivanje želudačnih i crijevnih sokova)4. povoljno utječe na prirodni obrambeni sustav tijela(imunitet)5.ima povoljan učinak na cirkulaciju i reguliranje tlaka ( svježi plod i sok bez začina i soli)6. učinkovita je i pomaže kod upalnih bolesti kože i živčanog sustava(sadrži vitamin B1, provitamin A, a svježa i C vitamin)  Za one kojima okus rajčice ne odgovara, likopen mogu naći i u drugim  plodovima , a najviše u ga ima u plodovima kao što su : lubenica, crveni grejp, marelice, papaja.     

Zeleno lisnato povrće također sadrži beta- karoten ali i klorofil biljni pigment od kojeg potječe zelena boja.  Uz to je jedan od najbogatijih izvora vitamina C.Jedna namirnica ima utoliko više vitamina C ukoliko ima više  klorofila i beta karotena. Podsjetimo vitamin C ubrzava sazrijevanje imuno stanica, detoksicira organizam, potiče stvaranje antitijela, kontrolira lučenje hormona stresa i stimulira proizvodnju interferona, moćnog antivirusnog agenta. 

Klorofil je najrasprostranjeniji  pigment u prirodi biokemijski je sličan hemoglobinu od kojeg potječe crvena boja krvi..Organizam ima sposobnost transformacije molekule klorofila u hemoglobin zamjenjujući samo jedan atom magnezija atomom željeza.

Klorofil ima velike terapijske mogućnosti.

1.čišćenje organizma od toksina

2.pomaže u borbi protiv anemije

3.stimulira imunološki sustav

4.poboljšava sustav tjelesnih tekućina

5.pomaže kod upale sinusa

6.vitalizira i pomlađuje organizam

7.pomaže kod kožnih promjena i osipa8.protiv lošeg zadaha 

Borovnica (Vaccinum myrtillus ) i antocijan Borovnica je grmolika biljka , bobičastih plodova koji sazrijevaju u ljeto. Bobice su kiselkasto slatke i blago oporog okusa i sadrže kiseline : jabučnu, limunsku, jantarnu, vitamin C, provitamin A, tanine i bioaktivne tvari(flavonoide) koji su jaki antioksidansi. Borovnice sadrže flavonoid  antocijan koji plodovima daje modru boju. Ovaj antioksidans primjerice sadrži i plod amazonskog drva života poznat kao Asai bobice.Najbolje je borovnicu koristiti svježu i iskoristiti vrijeme kada ona prirodno dozrijeva, no u terapijske svrhekoriste se i sušene bobice, sok te list u obliku čajeva, te ekstrakt biljke sa 25% flavonoida.

Biološki aktivne tvari biljke imaju povoljan učinak na:

1.       lošu cirkulaciju(osobito kod proširenih vena, te bolova i žarenja u nogama)

2.       ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara i popravlja mikro cirkulaciju što je važno kod osoba koje imaju dijabetes

3.       klinička ispitivanja talijanskih znanstvenika potvrdila su povoljan učinak na poboljšanje vida(bolja prokrvljenost retine), te usporava degenerativne procese na oku kao što je katarakta(siva mrena). Dokazana je njena djelotvornost i kod upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrijela.

4.       ekstrakt borovnice pomaže regeneraciju vidnog pigmenta rodopsina, važnog za pomaganje oku da se prilagodi na svjetlost i tamu

5.       sušeni list borovnice koristi se u čajnim mješavinama za liječenje povišenog šećera u krvi(hiperglikemije), a djeluje i kao blagi diuretik(poboljšava izlučivanje urina).  

Kombinirajući  različito obojeno voće i povrće, unosimo prirodne antioksidante, doprinosimo njihovom sinergijskom učinku, te znatno doprinosimo očuvanju zdravlje i jačamo naš prirodni obrambeni sustav. Iskoristimo ljeto, kada je najbogatiji izbor voća i povrća, jer ćemo računajući na kumulativni učinak prirodnih antioksidanata, bolje pripremiti organizam za jesen i zimu kada je i inače više podložan upalama i infekcijama. 

Autor: Slađana Divković, dr. med.

Dopredsjednica Udruge,

ACU Medic centar Zagreb ,J.Šižgorića 19 (Špansko)

Tel: 01 3456 974

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.